Klasszikus

A Budapest Sound Collective koncertje

2013.09.27. 11:44
Ajánlom
Különleges koncertet hallhat a zeneszerető közönség október 3-án a MOM Kulturális Központban: a Budapest Sound Collective szimfonikus zenekar alapítója és vezetője, Dubóczky Gergely karmester igazi zenei csemegékből álló programot állított össze.

Dubóczky Gergely, aki tavaly óta rendszeresen dolgozik a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral Kocsis Zoltán mellett, 2008 óta szervez koncerteket különböző együtteseivel, amelyeken sokszor egyedi műsorral lepi meg a közönséget. Az irányításával megszólaltatott repertoár a reneszánsz időktől a kortárs művekig terjed. Zenekara, a Budapest Sound Collective projektszerűen működik, neves zenekarokban játszó, tapasztalt, valamint pályakezdő zenészek egyaránt játszanak az együttesben, s ez rendkívül termékeny alkotói légkört hoz létre.

DD7F77C3-692A-4025-96DA-46833572C9E6

Plein Air koncertek I. Az 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekarral és Somodari Péterrel

A szólisták számára is izgalmas találkozás lesz ez a hangverseny: Baráti Kristóf évek óta az egyik legkeresettebb hegedűművész, Somodari Péter a Bécsi Filharmonikusok szólócsellistája, Horváth Béla a Nemzeti Filharmonikusok első oboása, Lakatos György pedig ismert fagottművész. A zenekar koncertmestere, Koppándi Jenő a Nemzeti Filharmonikusoknál tölti be ugyanezt a pozíciót. A műsoron klasszikus, mégis ritkán hallható művek szerepelnek: Haydn 1. szimfóniája (D-dúr, Hob.I:105) és B-dúr sinfonia concertantéja (Hob.I:105), valamint Beethoven 4. szimfóniája (B-dúr, op. 60).

Dubóczky Gergely 1981-ben született Budapesten. 1999-től 2004-ig az Eötvös Loránd Tudományegyetem alkalmazott matematikus szakán tanult, 2006-tól 2011-ig a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmester szakára járt, ahol summa cum laude végzett. 2010-ben a Bard College (New York állam) karmesterképzésén vett részt. A 2010-2011-es tanévben a bécsi Universität für Musik und Darstellende Kunst hallgatója volt. Aktív résztvevője volt már több rangos mesterkurzusnak is. Fiatal korától fogva rendszeresen dolgozik continuojátékosként, csembalón és orgonán egyaránt játszik.

2007-től korrepetitor és másodkarnagy volt a Budapesti Kórusban, 2009 óta vezeti a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekarát. Saját zenekarát 2011-ben alapította, emellett vezényelte például a MÁV Szimfonikus Zenekart és a Szolnoki Szimfonikus Zenekart is. A Nemzeti Filharmonikusoknál tavaly óta többször dolgozott asszisztensként, betanító karmestereként Kocsis Zoltán mellett, 2013 tavaszán az NFZ ifjúsági bérletében saját koncertet dirigált a Művészetek Palotájában.

Színházakban is dolgozott énekesekkel, zenekarokkal, karmesterként és korrepetitorként. Mindemellett szívesen vezényel oratorikus koncerteket kórusokkal, dirigált hangversenyt például a Budapesti Kórussal és a bécsi Arnold Schönberg Chor énekeseivel. Nagy hangsúlyt fektet a magyar kortárs zene megszólaltatására, a fiatal zeneszerző-nemzedék jelentős alkotóitól mutatott már be darabokat, hangversenyein rendszeresen műsorra tűz egy-egy kortárs művet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.