Klasszikus

A Budapest Sound Collective koncertje

2013.09.27. 11:44
Ajánlom
Különleges koncertet hallhat a zeneszerető közönség október 3-án a MOM Kulturális Központban: a Budapest Sound Collective szimfonikus zenekar alapítója és vezetője, Dubóczky Gergely karmester igazi zenei csemegékből álló programot állított össze.

Dubóczky Gergely, aki tavaly óta rendszeresen dolgozik a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral Kocsis Zoltán mellett, 2008 óta szervez koncerteket különböző együtteseivel, amelyeken sokszor egyedi műsorral lepi meg a közönséget. Az irányításával megszólaltatott repertoár a reneszánsz időktől a kortárs művekig terjed. Zenekara, a Budapest Sound Collective projektszerűen működik, neves zenekarokban játszó, tapasztalt, valamint pályakezdő zenészek egyaránt játszanak az együttesben, s ez rendkívül termékeny alkotói légkört hoz létre.

DD7F77C3-692A-4025-96DA-46833572C9E6

Plein Air koncertek I. Az 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekarral és Somodari Péterrel

A szólisták számára is izgalmas találkozás lesz ez a hangverseny: Baráti Kristóf évek óta az egyik legkeresettebb hegedűművész, Somodari Péter a Bécsi Filharmonikusok szólócsellistája, Horváth Béla a Nemzeti Filharmonikusok első oboása, Lakatos György pedig ismert fagottművész. A zenekar koncertmestere, Koppándi Jenő a Nemzeti Filharmonikusoknál tölti be ugyanezt a pozíciót. A műsoron klasszikus, mégis ritkán hallható művek szerepelnek: Haydn 1. szimfóniája (D-dúr, Hob.I:105) és B-dúr sinfonia concertantéja (Hob.I:105), valamint Beethoven 4. szimfóniája (B-dúr, op. 60).

Dubóczky Gergely 1981-ben született Budapesten. 1999-től 2004-ig az Eötvös Loránd Tudományegyetem alkalmazott matematikus szakán tanult, 2006-tól 2011-ig a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmester szakára járt, ahol summa cum laude végzett. 2010-ben a Bard College (New York állam) karmesterképzésén vett részt. A 2010-2011-es tanévben a bécsi Universität für Musik und Darstellende Kunst hallgatója volt. Aktív résztvevője volt már több rangos mesterkurzusnak is. Fiatal korától fogva rendszeresen dolgozik continuojátékosként, csembalón és orgonán egyaránt játszik.

2007-től korrepetitor és másodkarnagy volt a Budapesti Kórusban, 2009 óta vezeti a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekarát. Saját zenekarát 2011-ben alapította, emellett vezényelte például a MÁV Szimfonikus Zenekart és a Szolnoki Szimfonikus Zenekart is. A Nemzeti Filharmonikusoknál tavaly óta többször dolgozott asszisztensként, betanító karmestereként Kocsis Zoltán mellett, 2013 tavaszán az NFZ ifjúsági bérletében saját koncertet dirigált a Művészetek Palotájában.

Színházakban is dolgozott énekesekkel, zenekarokkal, karmesterként és korrepetitorként. Mindemellett szívesen vezényel oratorikus koncerteket kórusokkal, dirigált hangversenyt például a Budapesti Kórussal és a bécsi Arnold Schönberg Chor énekeseivel. Nagy hangsúlyt fektet a magyar kortárs zene megszólaltatására, a fiatal zeneszerző-nemzedék jelentős alkotóitól mutatott már be darabokat, hangversenyein rendszeresen műsorra tűz egy-egy kortárs művet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.
Klasszikus ütőhangszer

Ütőhangszeres szakmai nap és konferencia Szegeden

2019. október 5-én hiánypótló és nagyszabású ütőhangszeres rendezvénynek ad otthont Szeged.
Klasszikus hír

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.
Klasszikus ajánló

Grúzia egy estére Budapestre költözik

Az Ignis Fatuus Kamaraegyüttes előadásában egy nem túl távoli, de itthon kevéssé ismert ország zenéje szólal meg április 26-án az Ádám Jenő Zeneiskola Kamaratermében este héttől.