Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje újranézhető

2010.07.04. 10:53
Ajánlom
A világ legjobbjai között számon tartott Budapesti Fesztiválzenekar június 27-i, a Hősök terén tartott hangversenyét a Duna Televízió július 4-én 21 órától felvételről sugározza.

A Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar csaknem két évtizedes hagyományt folytatva nagyszabású, ingyenes koncerttel zárta budapesti évadát a Hősök terén, ahol Schubert IX. „nagy" C-dúr szimfóniája hangzott el a többezres közönség előtt. A hangversenyre az immár 1991 óra hagyományosan, június utolsó hétvégéjén rendezett Budapesti Búcsú keretében került sor. A színes programokat kínáló rendezvényt, Budapest Főváros Önkormányzata a szovjet csapatok kivonulásának emlékére alapította, majd az évek során mindez kulturális fesztivállá nőtte ki magát, s nyárindító rendezvénnyé vált.

A Budapesti Fesztiválzenekar életében a lemezek hangsúlyos szerepet kapnak: június végén például Schubert szimfóniát (öt Schubert német tánc kíséretében) rögzítették a Művészetek Palotájában.  A Channel Classics gondozásában a közelmúltban két Dvořák-albumuk jelent meg: a VII. szimfónia és az „Amerikai" szvit újl, míg a VIII. és IX. szimfóniát tartalmazó CD a Philips számára tíz éve készített felvétel licenszátvétele. Idén még két CD megjelenését tervezik: az egyik a kakaókoncerteken játszott repertoárból válogató, gyerekeknek készülő összeállítás, a másik Beethoven IV. és VI. szimfóniájának felvétele. A két Beethoven szimfónia budapesti felvételéről húszperces dokumentumfilm készült, amely megtekinthető a Channel Classics honlapján

Júniusban a zenekar ötödször járt Japánban, ahol Fischer Iván vezényletével hét koncertet adtak a fontosabb zenei központokban. Játszottak Tokióban, Toyamában, Sasebóban, Osakában, Obihiróban és Omiyában is. Műsorukon Brahms, Schubert, Mendelssohn és Rossini művei szerepeltek. A turné nagy sikerét mutatja, hogy a rendezők azonnal visszahívták a Fesztiválzenekart: következő látogatásunkra előõreláthatólag a 2013/2014-es évadban kerül sor.

A zenekar májusban kezdte meg bérleteinek árusítását a következő évadra, amielynek programjai sok újdonsággal szolgálnak. A rendhagyó bejelentésről videót is készítettünk.

www.dunatv.hu

www.bfz.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Jazz/World

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.