Klasszikus

A Budapesti Filharmóniai Társaság vár és reménykedik

2005.06.10. 00:00
Ajánlom
Bizonytalannak érzi helyzetét továbbra is a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT), ez derült ki azon a sajtótájékoztatón, ahol az együttes jövő évadjának programját ismertették, illetve bemutatták A Budapesti Filharmóniai Társaság százötven esztendeje című reprezentatív albumot, Bónis Ferenc munkáját.

Lapunk korábban foglalkozott a társaság anyagi gondjaival, illetve azzal a zenés demonstrációval, amellyel a művészek felhívták a figyelmet a 152 éves együttes ellehetetlenített helyzetére. Akkor a Vass Lajos kultuszminisztériumi államtitkárnak átadott petíció eredményeképpen igéretet kaptak, hogy a kilátásba helyezett 12 millió forint támogatást a kulturális tárca előreláthatólag ősszel még 25-30 millió forinttal egészíti ki. Ez az összeg jóval kevesebb, mint az évek óta rendszeresen nekik juttatott 50 milliós támogatás, a bizonytalanság mégis abból fakad, hogy erről az összegről az igéreten kívül semmiféle hivatalos dokumentum máig nem született, noha a társaság időközben meghirdette jövő szezonra a bérleteit, meghívta a vendégművészeket. A másik nyugtalanító körülmény a több mint másfélszáz év óta egyesületi formában, önkormányzati rendszerben, tehát önálló műsorrenddel működő BFT számára az, hogy nem hivatalos értesüléseik szerint a társaságot a kulturális minisztérium az Operaház kebelébe akarja rendelni. Az BFT határozatban szögezte le, hogy továbbra is a hagyományos önálló szervezeti és gazdálkodási formában kíván működni, s ezt a szándékot az Operaház régi és új vezetése is támogatja.

Melis Béla választmányi elnök elnök elmondta, a hétfőn kezdődött bérletárusítás péntekig 10 millió forintos vásárlást eredményezett, tehát közönségük számít az együttesre. A következő évadban három bérletsorozatban játszanak, összesen 18 hangversenyt adnak. Elfogadta a meghívásukat Kobayashi Ken-Ichiro és Jurij Szimonov karnagy, vendégük lesz Andrea Lucchesini olasz zongoraművész. Az együttes november 7-én először koncertezik a Művészetek Palotájában, Rost Andrea partnereként, majd januárban Rico Saccani vezető karnagy vezényletével ismét az új hangversenyteremben lépnek fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg. 
Klasszikus hír

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl lemezeladás a CD-t Amerikában

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a CD-t Amerikában - adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.
Klasszikus ajánló

Startol a Bach Mindenkinek Fesztivál

Idén szeptember 16. és december 31. között élvezhetjük Johann Sebastian Bach zenéjének sokszínűségét.