Klasszikus

A Budapesti Filharmóniai Társaság vár és reménykedik

2005.06.10. 00:00
Ajánlom
Bizonytalannak érzi helyzetét továbbra is a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT), ez derült ki azon a sajtótájékoztatón, ahol az együttes jövő évadjának programját ismertették, illetve bemutatták A Budapesti Filharmóniai Társaság százötven esztendeje című reprezentatív albumot, Bónis Ferenc munkáját.

Lapunk korábban foglalkozott a társaság anyagi gondjaival, illetve azzal a zenés demonstrációval, amellyel a művészek felhívták a figyelmet a 152 éves együttes ellehetetlenített helyzetére. Akkor a Vass Lajos kultuszminisztériumi államtitkárnak átadott petíció eredményeképpen igéretet kaptak, hogy a kilátásba helyezett 12 millió forint támogatást a kulturális tárca előreláthatólag ősszel még 25-30 millió forinttal egészíti ki. Ez az összeg jóval kevesebb, mint az évek óta rendszeresen nekik juttatott 50 milliós támogatás, a bizonytalanság mégis abból fakad, hogy erről az összegről az igéreten kívül semmiféle hivatalos dokumentum máig nem született, noha a társaság időközben meghirdette jövő szezonra a bérleteit, meghívta a vendégművészeket. A másik nyugtalanító körülmény a több mint másfélszáz év óta egyesületi formában, önkormányzati rendszerben, tehát önálló műsorrenddel működő BFT számára az, hogy nem hivatalos értesüléseik szerint a társaságot a kulturális minisztérium az Operaház kebelébe akarja rendelni. Az BFT határozatban szögezte le, hogy továbbra is a hagyományos önálló szervezeti és gazdálkodási formában kíván működni, s ezt a szándékot az Operaház régi és új vezetése is támogatja.

Melis Béla választmányi elnök elnök elmondta, a hétfőn kezdődött bérletárusítás péntekig 10 millió forintos vásárlást eredményezett, tehát közönségük számít az együttesre. A következő évadban három bérletsorozatban játszanak, összesen 18 hangversenyt adnak. Elfogadta a meghívásukat Kobayashi Ken-Ichiro és Jurij Szimonov karnagy, vendégük lesz Andrea Lucchesini olasz zongoraművész. Az együttes november 7-én először koncertezik a Művészetek Palotájában, Rost Andrea partnereként, majd januárban Rico Saccani vezető karnagy vezényletével ismét az új hangversenyteremben lépnek fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.