Klasszikus

A Budapesti Filharmóniai Társaság vár és reménykedik

2005.06.10. 00:00
Ajánlom
Bizonytalannak érzi helyzetét továbbra is a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT), ez derült ki azon a sajtótájékoztatón, ahol az együttes jövő évadjának programját ismertették, illetve bemutatták A Budapesti Filharmóniai Társaság százötven esztendeje című reprezentatív albumot, Bónis Ferenc munkáját.

Lapunk korábban foglalkozott a társaság anyagi gondjaival, illetve azzal a zenés demonstrációval, amellyel a művészek felhívták a figyelmet a 152 éves együttes ellehetetlenített helyzetére. Akkor a Vass Lajos kultuszminisztériumi államtitkárnak átadott petíció eredményeképpen igéretet kaptak, hogy a kilátásba helyezett 12 millió forint támogatást a kulturális tárca előreláthatólag ősszel még 25-30 millió forinttal egészíti ki. Ez az összeg jóval kevesebb, mint az évek óta rendszeresen nekik juttatott 50 milliós támogatás, a bizonytalanság mégis abból fakad, hogy erről az összegről az igéreten kívül semmiféle hivatalos dokumentum máig nem született, noha a társaság időközben meghirdette jövő szezonra a bérleteit, meghívta a vendégművészeket. A másik nyugtalanító körülmény a több mint másfélszáz év óta egyesületi formában, önkormányzati rendszerben, tehát önálló műsorrenddel működő BFT számára az, hogy nem hivatalos értesüléseik szerint a társaságot a kulturális minisztérium az Operaház kebelébe akarja rendelni. Az BFT határozatban szögezte le, hogy továbbra is a hagyományos önálló szervezeti és gazdálkodási formában kíván működni, s ezt a szándékot az Operaház régi és új vezetése is támogatja.

Melis Béla választmányi elnök elnök elmondta, a hétfőn kezdődött bérletárusítás péntekig 10 millió forintos vásárlást eredményezett, tehát közönségük számít az együttesre. A következő évadban három bérletsorozatban játszanak, összesen 18 hangversenyt adnak. Elfogadta a meghívásukat Kobayashi Ken-Ichiro és Jurij Szimonov karnagy, vendégük lesz Andrea Lucchesini olasz zongoraművész. Az együttes november 7-én először koncertezik a Művészetek Palotájában, Rost Andrea partnereként, majd januárban Rico Saccani vezető karnagy vezényletével ismét az új hangversenyteremben lépnek fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.