Klasszikus

A Budapesti Tavaszi Fesztivál március 29-i programja

2004.03.28. 00:00
Ajánlom
Az Óbudai Társaskör Mester és tanítvány sorozatában Ludwig Streicherre emlékezve lép fel tanítványaival Járdányi Gergely nagybőgőművész. Az ELTE Jogi Karának Dísztermében fél nyolctól a Trio Lignum koncertjére kerül sor, míg a Magyar Rádió Márványtermében a Magyar Zongorás Trió Schubert-estjén a B-dúr triót és az A-dúr zongoraötöst hallgathatják meg.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban este kilenctől "Tanár úr, kérem" címmel rendeznek Gonda János tiszteletére jazzkoncertet legjobb tanítványai. Fellép a Balázs Elemér Trió, a Trio Midnight, a Binder Károly-Borbély Mihály Duó és a László Attila Band. A Piazzolla-estek keretében ma újra látható Compania Maria Serrano táncestje a Thália Színházban.

Az Akadémia dísztermében a Budapesti Kamaraopera lép fel: a Savaria Barokk Együttest Németh Pál dirigálja. A program Vivaldi Nagy Tigran, örmény király című operájának koncertszerű előadása lesz. A darabot 1724-ben játszották Rómában, szövegkönyvét a firenzei Mauricelliana Könyvtárban őrzik, ám az opera zenéje úgy tűnik, nem élte túl az elmúlt 280 évet, az első és a harmadik felvonás zenéjét jelenleg nem ismerjük. A Budapesti Kamaraopera rendhagyó vállalkozásának köszönhetően a Tavaszi Fesztiválon mégis a teljes mű felhangzik. A hiányzó részekhez nem mástól, mint Vivalditól kölcsönöztek zenét.

A Bordeaux-i Nemzeti Opera Balettegyüttesét 1996 óta vezeti Charles Jude, a kiemelkedő balettművész, aki a "Párizsi Opera Tánc-csillaga” cím büszke tulajdonosa. Napjaink táncművészetének élvonalából vonult le Bordeaux-ba, hogy egy kicsi, provinciális balettegyüttesből profi, világszínvonalon dolgozó társulatot formáljon. Néhány év leforgása alatt teljes siker koronázta erőfeszítéseit. Jude ma is aktív táncos, így sokan emlékezhetnek még ragyogó alakításaira a 2003-as Tavaszi Fesztivál programjában bemutatott, A francia koreográfia három százada című gálaestről. A Vietnámban felnőtt, izgalmas kulturális hatásokkal szembesült Jude koreográfusként több, klasszikus történetet újraértelmező alkotásával hívta fel magára a figyelmet: különleges látványvilágú Coppéliája például az ’50-es évek New Yorkjában játszódik és a Fred Astaire-Gene Kelly alakjával fémjelzett filmmusicalek világába röpíti nézőjét. Budapesti, bemutatkozó gálaestjükön öt produkciót tűztek műsorukra.

Francois Kollar retrospektív kiállítását a Mai Manó Házban mutatják be. A magyar származású világhírű fotóművész. A mai Szlovákia területére eső Szencen született, 20 évesen költözött Párizsba. Két évig a Renault-gyárban esztergályosként dolgozott, majd a Draeger-testvérek műtermében volt stúdióvezető, itt tanult meg mindent, ami az új fotóművészeti felfogáshoz tartozott. 1930-tól a Lecram fotóügynökség szerződtette, innentől kezdve ismert cégek, márkanevek, luxuscikkek reklámfotóinak elkészítésével bízták meg (Dunhill, Chandon). Később divatházak számára, a korabeli sztárvilág (pl. Edith Piaf) megrendeléseire dolgozott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Jazz/World

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.