Klasszikus

A Budapesti Tavaszi Fesztivál március 29-i programja

2004.03.28. 00:00
Ajánlom
Az Óbudai Társaskör Mester és tanítvány sorozatában Ludwig Streicherre emlékezve lép fel tanítványaival Járdányi Gergely nagybőgőművész. Az ELTE Jogi Karának Dísztermében fél nyolctól a Trio Lignum koncertjére kerül sor, míg a Magyar Rádió Márványtermében a Magyar Zongorás Trió Schubert-estjén a B-dúr triót és az A-dúr zongoraötöst hallgathatják meg.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban este kilenctől "Tanár úr, kérem" címmel rendeznek Gonda János tiszteletére jazzkoncertet legjobb tanítványai. Fellép a Balázs Elemér Trió, a Trio Midnight, a Binder Károly-Borbély Mihály Duó és a László Attila Band. A Piazzolla-estek keretében ma újra látható Compania Maria Serrano táncestje a Thália Színházban.

Az Akadémia dísztermében a Budapesti Kamaraopera lép fel: a Savaria Barokk Együttest Németh Pál dirigálja. A program Vivaldi Nagy Tigran, örmény király című operájának koncertszerű előadása lesz. A darabot 1724-ben játszották Rómában, szövegkönyvét a firenzei Mauricelliana Könyvtárban őrzik, ám az opera zenéje úgy tűnik, nem élte túl az elmúlt 280 évet, az első és a harmadik felvonás zenéjét jelenleg nem ismerjük. A Budapesti Kamaraopera rendhagyó vállalkozásának köszönhetően a Tavaszi Fesztiválon mégis a teljes mű felhangzik. A hiányzó részekhez nem mástól, mint Vivalditól kölcsönöztek zenét.

A Bordeaux-i Nemzeti Opera Balettegyüttesét 1996 óta vezeti Charles Jude, a kiemelkedő balettművész, aki a "Párizsi Opera Tánc-csillaga” cím büszke tulajdonosa. Napjaink táncművészetének élvonalából vonult le Bordeaux-ba, hogy egy kicsi, provinciális balettegyüttesből profi, világszínvonalon dolgozó társulatot formáljon. Néhány év leforgása alatt teljes siker koronázta erőfeszítéseit. Jude ma is aktív táncos, így sokan emlékezhetnek még ragyogó alakításaira a 2003-as Tavaszi Fesztivál programjában bemutatott, A francia koreográfia három százada című gálaestről. A Vietnámban felnőtt, izgalmas kulturális hatásokkal szembesült Jude koreográfusként több, klasszikus történetet újraértelmező alkotásával hívta fel magára a figyelmet: különleges látványvilágú Coppéliája például az ’50-es évek New Yorkjában játszódik és a Fred Astaire-Gene Kelly alakjával fémjelzett filmmusicalek világába röpíti nézőjét. Budapesti, bemutatkozó gálaestjükön öt produkciót tűztek műsorukra.

Francois Kollar retrospektív kiállítását a Mai Manó Házban mutatják be. A magyar származású világhírű fotóművész. A mai Szlovákia területére eső Szencen született, 20 évesen költözött Párizsba. Két évig a Renault-gyárban esztergályosként dolgozott, majd a Draeger-testvérek műtermében volt stúdióvezető, itt tanult meg mindent, ami az új fotóművészeti felfogáshoz tartozott. 1930-tól a Lecram fotóügynökség szerződtette, innentől kezdve ismert cégek, márkanevek, luxuscikkek reklámfotóinak elkészítésével bízták meg (Dunhill, Chandon). Később divatházak számára, a korabeli sztárvilág (pl. Edith Piaf) megrendeléseire dolgozott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.