Klasszikus

A Budapesti Tavaszi Fesztivál március 29-i programja

2004.03.28. 00:00
Ajánlom
Az Óbudai Társaskör Mester és tanítvány sorozatában Ludwig Streicherre emlékezve lép fel tanítványaival Járdányi Gergely nagybőgőművész. Az ELTE Jogi Karának Dísztermében fél nyolctól a Trio Lignum koncertjére kerül sor, míg a Magyar Rádió Márványtermében a Magyar Zongorás Trió Schubert-estjén a B-dúr triót és az A-dúr zongoraötöst hallgathatják meg.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban este kilenctől "Tanár úr, kérem" címmel rendeznek Gonda János tiszteletére jazzkoncertet legjobb tanítványai. Fellép a Balázs Elemér Trió, a Trio Midnight, a Binder Károly-Borbély Mihály Duó és a László Attila Band. A Piazzolla-estek keretében ma újra látható Compania Maria Serrano táncestje a Thália Színházban.

Az Akadémia dísztermében a Budapesti Kamaraopera lép fel: a Savaria Barokk Együttest Németh Pál dirigálja. A program Vivaldi Nagy Tigran, örmény király című operájának koncertszerű előadása lesz. A darabot 1724-ben játszották Rómában, szövegkönyvét a firenzei Mauricelliana Könyvtárban őrzik, ám az opera zenéje úgy tűnik, nem élte túl az elmúlt 280 évet, az első és a harmadik felvonás zenéjét jelenleg nem ismerjük. A Budapesti Kamaraopera rendhagyó vállalkozásának köszönhetően a Tavaszi Fesztiválon mégis a teljes mű felhangzik. A hiányzó részekhez nem mástól, mint Vivalditól kölcsönöztek zenét.

A Bordeaux-i Nemzeti Opera Balettegyüttesét 1996 óta vezeti Charles Jude, a kiemelkedő balettművész, aki a "Párizsi Opera Tánc-csillaga” cím büszke tulajdonosa. Napjaink táncművészetének élvonalából vonult le Bordeaux-ba, hogy egy kicsi, provinciális balettegyüttesből profi, világszínvonalon dolgozó társulatot formáljon. Néhány év leforgása alatt teljes siker koronázta erőfeszítéseit. Jude ma is aktív táncos, így sokan emlékezhetnek még ragyogó alakításaira a 2003-as Tavaszi Fesztivál programjában bemutatott, A francia koreográfia három százada című gálaestről. A Vietnámban felnőtt, izgalmas kulturális hatásokkal szembesült Jude koreográfusként több, klasszikus történetet újraértelmező alkotásával hívta fel magára a figyelmet: különleges látványvilágú Coppéliája például az ’50-es évek New Yorkjában játszódik és a Fred Astaire-Gene Kelly alakjával fémjelzett filmmusicalek világába röpíti nézőjét. Budapesti, bemutatkozó gálaestjükön öt produkciót tűztek műsorukra.

Francois Kollar retrospektív kiállítását a Mai Manó Házban mutatják be. A magyar származású világhírű fotóművész. A mai Szlovákia területére eső Szencen született, 20 évesen költözött Párizsba. Két évig a Renault-gyárban esztergályosként dolgozott, majd a Draeger-testvérek műtermében volt stúdióvezető, itt tanult meg mindent, ami az új fotóművészeti felfogáshoz tartozott. 1930-tól a Lecram fotóügynökség szerződtette, innentől kezdve ismert cégek, márkanevek, luxuscikkek reklámfotóinak elkészítésével bízták meg (Dunhill, Chandon). Később divatházak számára, a korabeli sztárvilág (pl. Edith Piaf) megrendeléseire dolgozott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.