Klasszikus

A Budapesti Vonósok magasra tették a lécet

2007.01.16. 00:00
Ajánlom
Harminc esztendeje, 1977-ben alakult a zenekar a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatóiból, s az eltelt években a világ élvonalbeli kamaraegyüttesei közé verekedték magukat. A jubileumi évet ma egy Müpa-beli koncerttel kezdik. A szólista a gordonkaművész Fenyő László.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar első koncertje a január 16-ai Jubileumi év nyitókoncertje című, amelyen Fenyő László csellózik a Művészetek Palotájában. Műsoron Mozart: G-dúr Cassatio, Kovács Zoltán: Adagietto, Veress Sándor: Négy erdélyi tánc, valamint Haydn: D-dúr gordonkaverseny című műve. Ezt követően január 20-án, szombaton a Magyar Tudományos Akadémián adnak koncertet Zsoldos Bálint zongorista közreműködésével.

Az MTA Díszterme egyébként hagyományos koncerthelyszíne az együttesnek: novemberben és decemberben is felléptek, sőt, nem is olyan régen más minőségben is szerepelt ott az együttes, ugyanis 2006. október 28-án az Akadémiai Klub Művészeti díját vehették át a Magyar Tudományos Akadémia és az Akadémiai Klub elnökétől, Vizi E. Szilveszter akadémikustól. A január 20-ai koncerten amúgy két Mozart-darab csendül fel: az F-dúr szimfónia, valamint a d-moll zongoraverseny (Zsoldos Bálint), továbbá Samuel Barber Adagiója és Ernst Bloch Concerto grossója hallható. A négy előadásból álló sorozat címe A zeneirodalom ismert és rejtőzködő gyöngyszemei.

Természetesen az idén - mint 1995-től minden évben - lesz Fertőd-Eszterházán Nemzetközi Haydn Fesztivál. A július 6-ai nyitókoncertet a Budapesti Vonósok adják a német Reinhold Friedrich trombitaművész közreműködésével. Ezt követően pedig még további négy hangversenyen lépnek föl más-más, ugyancsak elismert vendégművésszel.

A 17 fős kamarazenekar ma már a világ élvonalbeli együttesei közé tartozik és a nemzetközi zenei élet kiemelkedő szólistáival koncertezik világszerte. Rendszeresen fellépnek Európa, az Egyesült Államok, Dél-Amerika és Japán koncerttermeiben, gyakori vendégei a nemzetközi zenei világ fesztiváljainak. Koncertjeiket a világ számos rádió- és televíziótársasága gyakran közvetíti vagy rögzíti. Több kiadó számára is készítenek lemezeket: Hungaroton, Nuova Era, Naxos, Laserlight, Capriccio. A Delta Music-kal exkluzív szerződés keretében több mint 40 CD-felvételt rögzítettek. Lemezsorozatok is megjelentek előadásukban: többek között J. Chr. Bach összes szimfónia concertantéja világpremierként.

Az együttesen belül alkalomszerűen kisebb kamarazenei formációk működnek, amelyekkel szintén fellépnek bel- és külföldön. A zenekar tagjai szólistaként 1999-ben Budapesten előadták Bach összes vonós hangszerre írt szólószonátáját és partitáját. Ugyanebben az évben öt kortárs szerző művét is megszólaltatták ősbemutató keretében. 2001-ben a kamarazenekar megkapta Magyarország legrangosabb szakmai elismerését, a Bartók-Pásztory-díjat.

(2007. január 16. 19:30 Művészetek Palotája - A Budapesti Vonósok jubileumi koncertje; km.: Fenyő László (gordonka), Magyar Szimfonikus Körkép; 2007. január 20. 19:30 MTA Díszterme - A Budapesti Vonósok koncertje, A zeneirodalom ismert és rejtőzködő gyöngyszemei bérlet IV/4; km.: Zsoldos Bálint (zongora)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.