Klasszikus

A Budapesti Vonósoké az első "minifesztivál"

2008.07.09. 00:00
Ajánlom
Jó muzsikáért már Mária Terézia is Eszterházára utazott... Ez a szlogenje a július első hétvégéjén megkezdődött fertődi rendezvénysorozatnak.

Most is – ahogy már évek óta - a bécsi klasszika első mestere, Joseph Haydn áll a nyári Fertőd-eszterházai kastélykoncert-sorozat középpontjában, amit 2008-ban először szervez közösen a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, illetve a Hungarofest Kht. frissen alakult KLASSZ Zenei Irodája – együttműködésben a Magyar Haydn Társasággal.

Immár harmadik éve hagyomány a nyári Kastélykoncertek Eszterháza programsorozata. Az idei 37 hangversenyen szeptember 14-ig is természetesen Haydn és persze kortársai állnak a középpontban. Magyarország egyik legszebb műemlékében a vonósnégyes feltalálójaként is emlegetett Haydn rengeteg műve felhangzik, elsősorban azok, amelyeket itt, Magyarországon komponált.

Július első hétvégéjén két koncert idézte meg a mestert, először a korhű hangszereken játszó szlovák Solamente Naturali koncertezett Kiss Noémi szopránénekesnővel, s Maxine Eilander hárfaművésszel. Ezt követően a legújabb zeneakadémista generációból verbuválódott kvartett, az Accord Vonósnégyes muzsikált. Hétéves együtt zenélésük alatt már bejárták a fél világot, most épp az egykori Eszterházán koncerteztek Ludmány Dénes brácsaművésszel. Hatalmas sikert arattak, így még idén vissza is térnek a Magyar Versailles-ba.

Érdekesség, hogy az egész nyáron át tartó Kastélykoncertek Eszterháza 2008 programsorozat több részből áll. Így például megrendezésre kerül a Budapesti Vonósok 14. Haydn Fesztiválja, befejező részéhez érkezik a Joseph Haydn összes Eszterházán írott szimfóniája-sorozat, külön széria, a Párizs Eszterházán keretében hallható a hat párizsi Haydn-Szimfónia, valamint megrendezésre kerül a Magyar Haydn Társaság 11. Fesztiválja, illetve III. Haydn Vonósnégyes Fesztivál. Mindegyik eseményen világhírű magyar előadók és külföldi sztárvendégek muzsikálnak ezen a zenetörténeti jelentőségű helyszínen, hazánk egyik legszebb műemlékében.

A kastély a XVIII. században a kor zenei életének egyik legfontosabb központja volt, hiszen Miklós herceg szolgálatában itt élt és alkotott Joseph Haydn. A Budapesti Vonósok Kamarazenekar a kastély egykori zeneigazgatójára emlékezve rendezi meg 1995 óta minden évben Haydn Fesztiváljukat. Ez a Kastélykoncertek Eszterháza 2008 első „minifesztiválja” – július 11. és 20. között 7 koncerten zenél az 1977-ben a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatóiból alakult együttes. 1982-ben a zenekar elnyerte a Belgrádi Nemzetközi Kamarazenekari Verseny díját, 2001-ben pedig megkapta Magyarország legrangosabb szakmai elismerését, a Bartók-Pásztori Díjat. A 17 fős kamarazenekar ma már a világ élvonalbeli együttesei közé tartozik, és a nemzetközi zenei élet kiemelkedő szólistáival koncertezik világszerte.

Az együttes az Esterházy kastélyban ismert sztárokkal ad koncerteket. A július 11-én kezdődő tíznapos hangversenysorozat vendégei lesznek: Fodor Beatrix, Jandó Jenő, Drahos Béla, Szabadi Vilmos, Fenyő László és Stefan Vladar. A fesztiválon Haydn darabjai mellett többek között Bach, Mozart, Mendelssohn, Beethoven és Csajkovszkij művei is műsorra kerülnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.