Klasszikus

A Cantemus Vegyeskar nagydíjat nyert Goriziában

2006.07.11. 00:00
Ajánlom
Július 9-én Szabó Soma vezetésével érte el a kiemlkedő eredményt a nyíregyházi kórus. A 45. alkalommal, Olaszországban megrendezett eseményről az együttes négy első, két második, három különdíjjal és a nagydíjjal tért haza.

A nagyszabású kórusversenyen, melyet Európa öt legrangosabb versenyei között tartanak számon összesen 39 kórus - köztük négy magyar - mérkőzhetett meg egymással. Az együttes a kétkórusos kategóriában és a három kötelező mű előadásáért kapott első helyezést. Az egyik kötelező műért és Szabó Soma műsorvűlasztásáért különdíjban részesültek. Folklór kategóriában közönségdíjat, és további más kategóriákban két második díjat nyertek. Továbbá elnyerték a verseny nagydíját.

A nagydíj elnyerésével a Cantemus jogot nyert a 2007-ben sorra kerülő, a kóruséneklés legnívósabb megmérettetésének tekintett Európa Nagydíj versenyen való indulásra. Az idei Európa Nagydíjat egy amerikai vegyeskar nyerte a nyíregyházi Cantemus Gyermekkar előtt Tolosában.

A Cantemus Vegyeskar a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola volt növendékeibõl alakult. Kezdetben alkalmanként jöttek össze az "öreg diákok", hogy Szabó Dénes vezetésével nagyszabású eseményekben működjenek közre, például az Iskola 100 éves évfordulóján, Thomas Tallis 40 szólamú motettájának megszólaltatásában.Egyik fellépés hozta a másikat így 1994-ben a kórus meghívást kapott Castelgandolfoba a Pápa nyári rezidenciájára, hogy Bach Magnificatját és a h-moll mise Credoját előadja a Pápának.

1998-tól a tagok igénye és a Nyíregyházi Városi Vegyeskar feloszlása állandó társulattá szervezte az együttest. Az "Éneklõ Magyarország" minősítõ versenyen 1999-ben "Hangversenykórus Cum Laude" címet nyertek. Magyarországon kívül Erdélyben és Litvániában adtak eddig koncerteket. A kórus karnagya 1998 óta Szabó Soma, a Banchieri Énekegyüttes baritonja és művészeti vezetője.

2001 áprilisában a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen bizonyíthatták tudásukat, majd májusban újabb nagyszabású mű bemutatójára vállakoztak. A Szabolcsi Szimfónikus Zenekarral közösen, Liszt Koronázási Miséjét tűzték műsorra. 2002 nyarán az itáliai Arezzo városában 29. alkalommal megrendezésre került Nemzetközi Kórusversenyen vettek részt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus Film

Különleges film nyújt bepillantást a Budapesti Filharmóniai Társaság életébe

Ünnepi hangverseny helyett online, egy különös hangulatú művészfilmmel ünnepli fennállásának 167. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság.