Klasszikus

A Cantemus Vegyeskar nagydíjat nyert Goriziában

2006.07.11. 00:00
Ajánlom
Július 9-én Szabó Soma vezetésével érte el a kiemlkedő eredményt a nyíregyházi kórus. A 45. alkalommal, Olaszországban megrendezett eseményről az együttes négy első, két második, három különdíjjal és a nagydíjjal tért haza.

A nagyszabású kórusversenyen, melyet Európa öt legrangosabb versenyei között tartanak számon összesen 39 kórus - köztük négy magyar - mérkőzhetett meg egymással. Az együttes a kétkórusos kategóriában és a három kötelező mű előadásáért kapott első helyezést. Az egyik kötelező műért és Szabó Soma műsorvűlasztásáért különdíjban részesültek. Folklór kategóriában közönségdíjat, és további más kategóriákban két második díjat nyertek. Továbbá elnyerték a verseny nagydíját.

A nagydíj elnyerésével a Cantemus jogot nyert a 2007-ben sorra kerülő, a kóruséneklés legnívósabb megmérettetésének tekintett Európa Nagydíj versenyen való indulásra. Az idei Európa Nagydíjat egy amerikai vegyeskar nyerte a nyíregyházi Cantemus Gyermekkar előtt Tolosában.

A Cantemus Vegyeskar a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola volt növendékeibõl alakult. Kezdetben alkalmanként jöttek össze az "öreg diákok", hogy Szabó Dénes vezetésével nagyszabású eseményekben működjenek közre, például az Iskola 100 éves évfordulóján, Thomas Tallis 40 szólamú motettájának megszólaltatásában.Egyik fellépés hozta a másikat így 1994-ben a kórus meghívást kapott Castelgandolfoba a Pápa nyári rezidenciájára, hogy Bach Magnificatját és a h-moll mise Credoját előadja a Pápának.

1998-tól a tagok igénye és a Nyíregyházi Városi Vegyeskar feloszlása állandó társulattá szervezte az együttest. Az "Éneklõ Magyarország" minősítõ versenyen 1999-ben "Hangversenykórus Cum Laude" címet nyertek. Magyarországon kívül Erdélyben és Litvániában adtak eddig koncerteket. A kórus karnagya 1998 óta Szabó Soma, a Banchieri Énekegyüttes baritonja és művészeti vezetője.

2001 áprilisában a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen bizonyíthatták tudásukat, majd májusban újabb nagyszabású mű bemutatójára vállakoztak. A Szabolcsi Szimfónikus Zenekarral közösen, Liszt Koronázási Miséjét tűzték műsorra. 2002 nyarán az itáliai Arezzo városában 29. alkalommal megrendezésre került Nemzetközi Kórusversenyen vettek részt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.