Klasszikus

A Capella Savaria Bach-hal nyitja jubileumi koncert-sorozatát

2006.02.23. 00:00
Ajánlom
Az idén 25 éves Capella Savaria jubileumi koncertjeinek sorát Johann Sebastian Bach H-moll miséjével kezdi vasárnap, Szombathelyen. Az együttes a XVII-XVIII. századi zene hiteles bemutatását tűzte ki célul. Az együttes alapját a korabeli hangszereken játszó vonósok alkotják, de szükség szerint más hangszerekkel is kiegészül az együttes.

Negyedszázados pályafutása alatt a Capella Savaria 22 európai országban vendégszerepelt, fellépett Észak- és Dél-Amerikában, valamint Izraelben és hatvannál több lemezfelvételt készített.

Szombathelyen nem volt még erre módja. A vasárnapi koncert a Bartók Teremben este 6 órakor kezdődik, az egyik szólistája Zádori Mária lesz, aki a legelső koncert óta fellép az együttessel és aki részben a Capella Savariával közösen készített lemezfelvételeknek köszönheti nemzetközi hírnevét. Az est további szólistái Schöck Atala, Kálmán László és Kovács István, fellép a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, a karmester pedig Hollerung Gábor lesz.

A hangversenyt február 28-án, kedden megismétlik Budapesten, az Olasz Intézetben.

A vasárnapi koncert egyben az együttes első idei koncertje is Szombathelyen, ahol az év során további négy-öt jubileumi hangversenyt terveznek. Az igazi születésnapi buli novemberben lesz, amikor a Capella Savaria méltó módon, nagyszabású koncerten ünnepli meg a negyedszázados évfordulót.

Az idén a születésnapi sorozaton kívül az együttes a Tavaszi Fesztiválon egy Mozart-koncerttel lép a közönség elé, amellyel a zeneszerző születésének 250. évfordulója tiszteletére rendeznek. A zenekar ismét fellép a Soproni Régi Zenei Napokon, valamint a Haydn fesztiválon, ahol Nicholas McGegan irányítja majd az együttest.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.