Klasszikus

A Carnegie Hall küszöbén

2004.03.25. 00:00
Ajánlom
Bogányi Gergely a családról és az egyenes beszédről Ha csupán szakmai életrajzába pillantanak bele a nem rendszeres koncertlátogatók, akkor is sejthetik, hogy Bogányi Gergely zongoraművész a maga 29 évével meglehetősen gyorsan és meszszire vagy inkább magasra jutott a pályán.

Néhány év alatt nagy formátumú előadóvá érett. Tanúi lehettünk ennek most a tavaszi fesziválon is, ahol Kelemen Barnabás hegedűművészszel adott koncertet - ezt a hangversenyt április 2-án a Carnegie Hall közönsége is hallhatja. Bogányi Gergely március 15-én Kossuth-díjat vehetett át Mádl Ferenc köztársasági elnöktől.
Mekkora erőfeszítésébe kerül ilyen fiatalon megszervezni az életét, és közben megőrizni a harmóniát? Miközben hivatása a legteljesebb elmélyülést igényli, rohanni kényszerül.

- Azzal kezdeném, hogy nem vagyok fiatal, hanem éppenséggel öreg. Ez abból adódik, hogy rengeteg mindent csináltam, sokkal több mindenen mentem keresztül eddig is, mint normális esetben akár kétszer ennyi idős koráig az ember. Még nem találtam rá a megoldásra, amely némileg mentesítene a temérdek ügyintézés alól; a fellépések szervezésétől kezdve a banki és adóügyek útvesztőiben való eligazodásig.

- Mekkora erőfeszítésébe kerül ilyen fiatalon megszervezni az életét, és közben megőrizni a harmóniát? Miközben hivatása a legteljesebb elmélyülést igényli, rohanni kényszerül. Hogyan telik egy napja? Vannak-e kialakult szokásai? Hiszen hol itthon, hol külföldön turnézik, egyébként pedig vidéken él a családjával.

- Egy általánosabb rutin alakítja az életemet, és ez a művészet. A zene irányítja, kicsit magasabbról, mindennapi teendőimet. Az összes többi dolog ehhez képest mégis csak alárendelt szerepet játszik, mert a zenei hajtóerő a legerősebb bennem. Ezt nem én választottam, inkább kaptam.

- Hogy érti, hogy kapta?

- Az ember az ilyesmit kapja. Ami egyszerre kereszt is, meg öröm is.

- Nem lehet kitérni előle?

- Lehetetlen. Különben teljesen meghazudtolnám önmagamat, és a dolog egész igazságát, ami képtelenség.

- Vissza tud emlékezni első találkozására a zenével?

- Egy-egy villanás maradt meg abból, ahogyan az óvodában koncertezem. Meg egy kép otthon a zongoráról, amint egy ujjal pötyögtetek rajta valamit, amit a felnőttektől hallottam.

- Sok jó zenét hallott otthon?

- Édesapám karnagy, és mindig sok vendég volt nálunk. Kórustagok, akik állandóan énekeltek, édesapám pedig orgonadarabokat játszott zongorán. Sok Bachot. Ez az élmény hihetetlen erősen megmaradt bennem.

- Négyen vannak testvérek, mindegyikük muzsikus.

- Öt éven belül jöttünk a világra. Ennek rengeteg előnye van. S minthogy az álszerénység ugyanolyan rossz, mint a nagyképűség, egyszerűen el kell mondanom tényként, hogy nem ismerek olyan családot, ahol négy ilyen kvalitású zenész lenne. Fantasztikus muzsikusok a testvéreim, nagyon szívesen játszom velük együtt. Rendeztünk olykor Bogányifesztivált, ahol vagy egy zenekarral felváltva szólisták vagyunk - Bernadett fuvolista, Tibor csellista és karmester, Bence fagottos -, vagy pedig egyszerűen mi négyen kamarazenélünk.

- Egy finn zeneszerző kifejezetten a Bogányi testvéreknek írt zenedarabot.

- Ezt bemutattuk Finnországban és Magyarországon is. De mások is komponáltak már nekünk zenét.

- Mesélte egyszer, hogy lehetetlen lett volna gyakorlásra kényszeríteni - bár okos szülei ezt soha nem is tették -, mert ellenállt. De még zeneakadémista éveire is megőrzött valamit a dackorszakból.

- Sőt, most is van bennem jókora adag dac. Nem vetkőztem le teljesen.

- Kivel dacol most?

- Mindig mindenkivel.

- Már nincsenek nevelő szándékú tanárai, akik parancsolni akarnának.

- Parancsaik nincsenek, velük ma már kollegiális viszonyban vagyok. Szívesen járok volt mestereimhez kontrollra. Igénylem, hogy elmondják a véleményüket.

- Akkor hol itt a dac?

- Ott, hogy vagy elfogadom az instrukcióikat, vagy nem.

- És ezt meg is mondja nekik?

- Meg.

- Olyan kép él a nagyközönségben, azokban, akik nem beszélgettek soha magával, csak hallgatják zongorajátékát a koncerteken, hogy hihetetlenül kedves ember. Tud élesen fogalmazni, karcos lenni?

- Mostanában kezdek belejönni. Rá vagyok kényszerítve, mert olyan sok igazságtalanságot látok, amit egyszerűen nem lehet tolerálni. Meg kell mondani!

- Ki is tud harcolni dolgokat?

- Vannak, akik megértik az álláspontomat, vagy legalábbis észreveszik magukat.

- Felfedezhető hangversenyei műsorából is, hogy mely zeneszerzők állnak különösen közel a szívéhez. Gondolom azok, akik emberként is hasonlóak magához, vagy maga hasonló hozzájuk.

- Nem tudom, de azt igen, hogy igyekszem hasonulni hozzájuk. Egyrészt a zene megköveteli, hogy próbáljuk belehelyezni magunkat az alkotók érzelmi világába, másrészt hihetetlenül örömteli dolog a foglalkozás e magas szintű szellemi lényekkel. Például Bachhal. Nemes feladat. Hiszen mi más lehetne a célunk, mint hogy jobbá váljon a világ, s benne mi, emberek állandóan fejlődjünk. Bachnál nagyobb mestertől nemigen lehet tanulni. Óriási lehetőség, hogy napi kapcsolatban vagyok e géniuszokkal.

- Többször említette, hogy úgy érzi, nem illik bele a mai korba.

- Amikor látom, különösen a versenyeken, az ifjú zongoristákat, akik mindenáron a technikai tökélyre törekednek, s úgy vélik, minél hangosabb és gyorsabb a játék, annál üdvözítőbb, mellettük néha avíttnak érzem magam. S elcsodálkozom, mit is keresek én itt ebben a sokszor feszínes, zűrzavaros világban.

- Mikor döbbent rá erre?

- Már iskolás éveimben, ha nem is tudatosan, de ösztönösen éreztem, hogy én nem passzolok ebbe bele. Kicsit csodabogárnak néztek a társaim. Függetlenül attól, hogy azért legtöbbször normálisan viselkedtem, éppúgy, mint a többiek.

- Mi érdekli a mai világból?

- Például az autók. De annál jobban a tudományos fejlődés és a csillagászat.

- Szereti a klasszikus irodalmat? Van kedvenc írója?

- Dosztojevszkij fantasztikus, de még sokan vannak, akikért rajongok. A költők közül is jó néhányat föl tudnék sorolni, akik lenyűgöznek. Legutóbb éppen Wass Albertet fedeztem föl. És olvasmányélményeim élén talán Jáki Szaniszló írásai állnak.

- Hogyan talált rá a műveire?

- Egyszer édesapám a kezembe adott egy könyvet. Számos esetben az ő indíttatására tettem ez-azt az életemben, csupa jó dolgot. Átlátta, hogy egy könyvet vagy lemezt vagy bármit mikor kell nekem odaadni. Jáki Szaniszló írását úgy nyújtotta át, hogy mellékesen megjegyezte: azért értelmező szótár legyen a kezem ügyében. A tudományos jellegű könyvet akkor tényleg nem értettem meg első nekifutásra, de szinte letaglózott az a hatalmas tudás, ami belőle áradt. Aztán elolvastam még néhány könyvét, és eltökéltem magamban, hogy ezzel az emberrel mindenképpen szeretnék találkozni. Ha másképp nem, legalább egy kézfogás erejéig. És jött az alkalom, ugyanis édesapám Jáki Szaniszló testvérével volt jó kapcsolatban, s ilyenformán megismerkedhettem a professzor úrral, aki évente kétszer-háromszor hazalátogat Magyarországra, ugyanis Amerikában él. Tudománytörténész, teológiából és atomfizikából doktorált. Olyan polihisztor, akkora zseni, ami manapság párját ritkítja. És bencés szerzetes. Angolul, németül, franciául és olaszul publikál. Ha itthon van, vagy én vagyok Amerikában, találunk alkalmat a találkozásra.

- Hány éves a professzor?

- Rövidesen nyolcvan. Én meg huszonkilenc, tehát laza ötven év van közöttünk. S hasonlóképpen meghatott a páratlanul nagy zongoraművész egyéniség, Fischer Annie, aki engem, a tízéves gyereket ugyancsak komolyan vett annak idején, amikor volt szerencsém vele többször találkozni. Ez mindkettőjük emberi nagyságát bizonyítja.

- Az is különös, hogy volt indíttatása, bátorsága a tízéves gyereknek közeledni az akkor már idős, világhírű művészhez.

- Vonzott a nagysága. Azt kértem tőle: "Annie néni! Tessék nekem eljátszani az Esz-dúr szonátát." Először csak nagyot nézett, de ő is értékelte, hogy egy ilyen kis pici senki ezt kéri tőle. S ugyanígy Jáki professzor nem átall részletekbe menően beszélni nekem tudományos problémákról, méghozzá úgy, hogy azt én, az abszolút laikus meg is értsem.

- Fontosnak érzi, hogy a fizikumával is törődjön? A közelmúltban súlyos betegségen esett át. Le kellett mondania minden fellépését.

- Valóban majdnem nem éltem túl, ugyanis sokáig nem tudtam róla, hogy mekkora a baj. Nem pihentem, a munkát nem hagytam abba, pedig éreztem, hogy rosszul vagyok. Még mindig nincs minden teljesen rendben. Édesapámnak abban igaza van, amikor figyelmeztet: néha rossz nézni, hogy állandóan két végén égetem a gyertyát. Hát, ez így van. Bizonyára jobban oda kellene figyelni bizonyos jelekre.

- Az mindenesetre jó, hogy nem a város sűrűjében él, hanem a Dunakanyarban.

- Csodálatos véletlennek köszönhető, amiről megint csak azt mondhatnám: ajándék az élettől, hogy fölfedeztem - Váctól, ahol a szüleim élnek, nem messze - Zebegényben azt a környezetet s a házikót, ahol most lakunk a feleségemmel és a kislányommal.

- Mit lát Zebegényben, ha kinéz az ablakon?

- Barátságos, emberséges, gyönyörű természetet. És csend van. Csend.

Pályakép

1974-ben született Vácott. Négyévesen kezdett zongorázni, és hétéves volt, amikor egy országos versenyen különdíjat kapott. Három évvel később már megnyerte az első díjat. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára és a Helsinki Sibelius Akadémiára járt. Később az Indiana Egyetemen Sebők Györgynél folytatta tanulmányait. Mesterkurzusokon vett részt Dimitrij Baskirov, Murray Perahia, Rados Ferenc és Schiff András vezetésével. Számos zenei verseny nyertese (Ettlingen 1990, Epinal 1991, Budapest 1993, Finnország 1989-90-91), 1996-ban a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi zongoraversenyen is első helyezést ért el. Szívesen játszik kamaramuzsikát. Testvérével, Bogányi Tiborral (cselló) és Kelemen Barnabással (hegedű) a zongoratriók nemzetközi versenyén 1999-ben Kuhmóban első díjat nyertek. Európa és több más földrész számos hangversenytermében adott szólóestet vagy játszott különféle zenekarok szólistájaként. Rendszeresen jelennek meg lemezfelvételei. 1996-ban Vác díszpolgárává avatták. 2000-ben Liszt-díjjal tüntették ki. 2001- ben Chopin valamennyi zongoraművét eljátszotta. A friss Kossuth-díjas művész rövidesen a Carnegie Hall közönsége előtt mutatkozik be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.