Klasszikus

A Carnegie Hallban a Cseh Filharmonikusok

2014.11.04. 12:01
Ajánlom
A New York-i Carnegie Hallban lépnek fel a Cseh Filharmonikusok november 16-án, a bársonyos forradalom kitörésének 25. évfordulóján.

A nagy múltú zenekar Leós Janáček Tarasz Bulba című rapszódiáját, Liszt Ferenc II. zongoraversenyét és Antonín Dvořák IX. szimfóniáját adja elő a világhírű amerikai koncertteremben, ahol Dvořák szimfóniájának ősbemutatóját tartották 1893-ban. A fellépés a cseh zenekar amerikai turnéjának egyik állomása. Az együttes november 17-én a washingtoni National Cathedralben ad hangversenyt, amelyen Bohuslav Sobotka cseh kormányfő is részt vesz. Két nap múlva leleplezik Václav Havel egykori csehszlovák, majd cseh köztársasági elnök mellszobrát a washingtoni Capitoliumban. A Cseh Filharmonikusok legutóbb 2008-ban léptek fel az Egyesült Államokban, a Carnegie Hall színpadán pedig utoljára 2004-ben szerepeltek.

Dvořák 1893-ban az Egyesült Államokban írta meg Újvilág szimfóniáját, amikor 1892-1895 között a National Conservatory of Music of America igazgatójaként tevékenykedett. A zeneszerző Amerika iránti lelkesedését tükröző darab minden idők egyik legnépszerűbb szimfóniája, amelynek felvételét Neil Armstrong is magával vitte a Holdra a híres 1969-es Apollo 11 misszión. A cseh zenekar most a darab eredeti kéziratát viszi magával New Yorkba, ahol november 17-től öt napon át a nagyközönség is megtekintheti azt. A cseh delegációval tart a zeneszerző unokája is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.