Klasszikus

A cigányprímás utolsó útja

2003.05.14. 00:00
Ajánlom
Temetik a híres cigányprímást, aki a boldogtalan némbereknek ugyanolyan hévvel és szívvel muzsikált életében, mint a boldog embereknek. Most neki húzzák a társak – talán ötvenen – a nótáját, mert a cigányprímásnak, idősebb Sánta Ferencnek is volt olyan nótája, amely a sok gyönyörű dallam között a legközelebb állt a szívéhez. „Fekete éccaka, borulj a világra…”

nap delelőn jár a Kozma utcai temetőben, mégis embergyűrű veszi körül a ravatalt, amelyen kiterítve fekszik az a muzsikus, akinek a hegedűjátékával csak az emberi hang vetekedhetett.
Ide kér most bebocsátást nyolcvanhárom évesen idősebb Sánta Ferenc, miközben érdemeit méltatja egy jóravaló pap: „Nagy talentumát tékozlóan szórta szét az embereknek, egyiket megríkatva, a másikat vígságra késztetve.”

A cigányprímás olyan ember, aki diktálja a tempót. Egyetlen pillanat alatt képes a zenekarával gyorsítani vagy lassítani; s mindezt egyszerre hajtja végre valamennyi. Bárha így tudna mozdulni az ország népe is, ha megkívánja a haza.
A ravatal mögött hatalmas, két méter átmérőjű szív koszorú, csupa piros rózsával, benne fehér virágok mintázatából olvasható ki ez a szó: „Apu”.

Temetik a cigányprímást, akinek a hegedűje is képletesen a sírba kerül, mert a húrok elszakadtak örökre. Vessünk rá egy keresztet, és vessünk magunkra is! A parádénak, a tűzijátéknak vége. A prímás meghajolt, nem jön vissza az asztalunkhoz, nem törli le izzadt homlokát, és nem beszél barna szemével a családjáról. A bal kéz vibratóinak, csúszásainak változatossága és színe nem múlja már felül a jobb kéz sziporkázó vonókezelését.

Indulunk a sírhoz, amely közel van a ravatalhoz. Elöl a banda húzza szomorkásan: „Lehullott a rezgő nyárfa ezüst színű levele…”

Sánta Ferenc most visszaköltözött abba a földbe, amelybe a magyar tehetségek születnek.
A hatalmas márványlap ráborul a sírra. Hangszerek jajdulnak fel, könnyek gördülnek le az arcokon. „Imádság már néked, ha szemedbe nézek…”

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.