Klasszikus

A cigányzenekar múltja

2004.07.05. 00:00
Ajánlom
Sárosi Bálint népzenekutató régóta foglalkozik a cigányzenével, már 30 évvel ezelőtt írt róla összefoglaló munkát. Most megjelent könyvében a XVIII. század közepétől a XX. század elejéig vizsgálja a cigányzenekar múltját a korabeli sajtó tükrében.

Sárosi Bálint népzenekutató könyvének az a címe, hogy A cigányzenekar múltja 1776-tól 1903-ig a korabeli sajtó tükrében. Miről szól ez a könyv tulajdonképpen?

- Amint a címe is mutatja, a cigányzenekar kialakulásáról, és az első másfél évszázadról. Hogy jutottam el idáig? Elkezdtem foglalkozni a hangszeres zenével, pillanatok alatt eljutottam a cigányzenészekig. A könyv történetileg ott indul, ahol a magyar nemzeti mozgalmak is indulnak. Magyar tánc nincs magyar zene nélkül. Kiderült, hogy Nyugaton, Bécsben már Mozart van, Haydn van, Beethoven van, és nekünk nincs senkink. Az első híres cigányzenész egy Cinka Panna nevű volt, aki 1772-ben halt meg, neki már cigánybandája volt. Őt írták meg 1776-ban, és azért kezdődik a könyvem ezzel a dátummal. Aztán az első nagy és országos hírű cigányzenész Bihari János volt. Bihari János Beethoven kortársa, tehát a nyugat-európai zenének, az európai zenének, az akkori színvonalas európai zenének volt Mozartja, Beethovenje, nekünk volt Bihari Jánosunk. Egy cigányzenész, aki kottázni sem tudott, de virtuóz hegedűs volt. Lépésről lépésre követni kellett a cigányzenészek történetét, onnantól kezdve, hogy a XVIII. század végén már megkövetelték az igényesebb magyar urak, hogy tessék nekünk olyan zenét játszani, ami azért európai fülnek is elfogadható. Ezért vonós alapú a mi cigányzenénk, és ezért van cimbalom benne, hogy akkordot is kell benne játszani, tehát megharmonizálva játszani a dallamot. Így jött létre a verbunkos zene, és így alakultak az első bandák, és innentől kezdve követi a zenészek világát a könyvem. Végül is ezek a cigányzenészek odáig fejlődtek, hogy Európában is kedveltté váltak, és a XIX. század második felében beszórtuk egész Európát jó cigányzenével, mert valóban európai módon hangzott, de volt benne annyi egzotikum, amiért az európaiak is szívesen, érdekességként is hallgatták.

- Ezt mind végigköveti a könyvében, lépésről lépésre?

- Ezt úgy követem lépésről lépésre, hogy nem elmondom, hanem megmutatom a dokumentumokat. Végig idézem az egész XIX. századi sajtót.

- Miért 1903-ig nézte csak?

- Mert akkor volt egy úgynevezett országos cigányverseny, vagyis a legjobb cigányzenekarokat az akkori nagy Magyarországról összegyűjtötték Budapestre, és itt egy hétig tartó nagy verseny volt, nagy műsorral, cigányzenei műsorral, és ez az országos szemle tulajdonképpen egy ilyen betetőzése volt a XIX. századi fejlődésnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.