Klasszikus

A Concerto Budapest bemutatkozó koncertje a Zeneakadémián

2013.09.17. 14:19
Ajánlom
A heteken belül nyitó Liszt Ferenc téri zenepalota rezidens zenekara 2013. november 1-jén játszik első alkalommal új otthonában.

Budapest legpatinásabb és legszebb koncerthelyszíne, a Zeneakadémia Nagyterme a teljes körű megújulást követően 2013. október 22-én kapcsolódik vissza a főváros koncertéletébe. Az első nyilvános koncertek egyikét ki más is adhatná, mint a megújult koncertközpontot otthonául választó zenekar, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékét is vezető Keller András fiatalos együttese, a Concerto Budapest.

A különleges, halottak napi koncertre olyan programot állított össze a hegedűművész-karmester, amely a halálhoz való viszonyulás három lehetséges módját mutatja be. A koncertet Johann Sebastian Bach huszonkét éves korában komponált csodálatos kantátája, a Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit nyitja. A felülmúlhatatlan gyászzenében az ószövetségi és újszövetségi halálfogalom ütközik meg egy egyedülálló barokk vízióban, melyet a bibliai vonatkozások mellett Bach gyönyörű, a mulandóság és a halál témáját feldolgozó koráljai tesznek teljessé.

Második műsorszámként szintén egy fiatalkori mű, de az érett romantikát képviselő Richard Strauss Halál és megdicsőülés című szimfonikus költeménye hangzik el. Amint azt Pándi Marianne Koncertkalauzában olvashatjuk, A fiatal Strauss 1888-1889 folyamán súlyos betegségben szenvedett, s a halál valószínű közelségében fogant meg benne a mű eszméje, mely szerint az első, terjedelmesebb szakasz a halállal vívott küzdelmet, a rövidebb második rész pedig a túlvilági megdicsőülést fejezi ki. Végezetül a bécsi klasszika letisztult nyelvén szól majd a halál felfoghatatlanságáról, a Mozart-életmű és talán a zeneirodalom egyik legtitokzatosabb műve, a Requiem.

A koncert szólistáiként nemes magyar énekművészek, köztük egykori zeneakadémisták lépnek fel: a szoprán- és altszólamokat Rost Andrea és Heiter Melinda énekli majd, est tenor- és basszusszólistái pedig Megyesi Zoltán és Bretz Gábor lesznek. A Concerto Classico bérlet részeként meghirdetett november 1-jei esten kiváló énekes szólisták mellett a Zeneakadémia egykori és jelenlegi diákjaiból alakult, Erdei Péter által igazgatott Új Liszt Ferenc Kamarakórus működik közre. 

A Concerto Budapest zeneakadémiai koncertjeire a fenti linket követve, vagy a Zeneakadémia honlapján válthatók internetes jegyek, személyesen pedig a Libri könyvesboltokban, vagy a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegyirodájában, az Írók Boltjában lehet belépőt vásárolni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Vizuál

Mától tudjuk megcsodálni a frissen vásárolt Renoir-aktot

A Szépművészeti Múzeum augusztus 20-ig kamarakiállításon mutatja be a gyűjtemény elmúlt száz évének legértékesebb szerzeményét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.