Klasszikus

A Concerto Budapest bemutatkozó koncertje a Zeneakadémián

2013.09.17. 14:19
Ajánlom
A heteken belül nyitó Liszt Ferenc téri zenepalota rezidens zenekara 2013. november 1-jén játszik első alkalommal új otthonában.

Budapest legpatinásabb és legszebb koncerthelyszíne, a Zeneakadémia Nagyterme a teljes körű megújulást követően 2013. október 22-én kapcsolódik vissza a főváros koncertéletébe. Az első nyilvános koncertek egyikét ki más is adhatná, mint a megújult koncertközpontot otthonául választó zenekar, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékét is vezető Keller András fiatalos együttese, a Concerto Budapest.

A különleges, halottak napi koncertre olyan programot állított össze a hegedűművész-karmester, amely a halálhoz való viszonyulás három lehetséges módját mutatja be. A koncertet Johann Sebastian Bach huszonkét éves korában komponált csodálatos kantátája, a Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit nyitja. A felülmúlhatatlan gyászzenében az ószövetségi és újszövetségi halálfogalom ütközik meg egy egyedülálló barokk vízióban, melyet a bibliai vonatkozások mellett Bach gyönyörű, a mulandóság és a halál témáját feldolgozó koráljai tesznek teljessé.

Második műsorszámként szintén egy fiatalkori mű, de az érett romantikát képviselő Richard Strauss Halál és megdicsőülés című szimfonikus költeménye hangzik el. Amint azt Pándi Marianne Koncertkalauzában olvashatjuk, A fiatal Strauss 1888-1889 folyamán súlyos betegségben szenvedett, s a halál valószínű közelségében fogant meg benne a mű eszméje, mely szerint az első, terjedelmesebb szakasz a halállal vívott küzdelmet, a rövidebb második rész pedig a túlvilági megdicsőülést fejezi ki. Végezetül a bécsi klasszika letisztult nyelvén szól majd a halál felfoghatatlanságáról, a Mozart-életmű és talán a zeneirodalom egyik legtitokzatosabb műve, a Requiem.

A koncert szólistáiként nemes magyar énekművészek, köztük egykori zeneakadémisták lépnek fel: a szoprán- és altszólamokat Rost Andrea és Heiter Melinda énekli majd, est tenor- és basszusszólistái pedig Megyesi Zoltán és Bretz Gábor lesznek. A Concerto Classico bérlet részeként meghirdetett november 1-jei esten kiváló énekes szólisták mellett a Zeneakadémia egykori és jelenlegi diákjaiból alakult, Erdei Péter által igazgatott Új Liszt Ferenc Kamarakórus működik közre. 

A Concerto Budapest zeneakadémiai koncertjeire a fenti linket követve, vagy a Zeneakadémia honlapján válthatók internetes jegyek, személyesen pedig a Libri könyvesboltokban, vagy a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegyirodájában, az Írók Boltjában lehet belépőt vásárolni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.