Klasszikus

A csapat új albumáról is játszott

2005.06.07. 00:00
Ajánlom
Motoszkálhatott egy kis félsz az ős-Vaya Con Dios rajongókban, vajon milyen lesz több mint nyolc év kihagyás után a zenekar. Pontosabban, Dani Klein. Az eredeti felállás zenészei ugyanis a '96-os visszavonulás óta sem tértek vissza a zenekarba, amelyet végül is az énekesnő egyedül vitt a hátán, ő írta a saját dalok többségét, ahogyan a feldolgozásokat is ő válogatta és elképzelései szerint hangszerelte. Elég annyi, nem, hogy nem csalódtunk, Klein dívaként tündökölt, a buli végére, pedig megtáncoltatta a Margitszigeti Szabadtéri Színpad közönségét hétfő este.

Profi volt a nyolctagú zenekar, nem volt hiányérzetünk, igaz az alapítókat élőben nem hallhattuk, hiszen a Vaya Con Dios először adott koncertet Magyarországon. A kellemes, hangulatos szalonkoncertként indult bulit pörgette úgy fel az énekesnő, hogy a tribünről levonult a tömeg és a lépcsőfordulókon és a széksorok közt ropták a rajongók a Nah neh nah című slágerre. A csapat bemutatta a tavaly készült Promise című új albumának legjobb számait, de a tradicionális világzenei feldolgozások mellett játszották a régi nagy nótákat, az amerikai táncdalokkal elegyített flamencót, akárcsak az autentikus cigányzene és sanzonok világából merített dalaikat, vagy az indiai és az arab dallamvilág ihlette számaikat. A repertoárból nem maradt ki egyetlen olyan ismert nóta sem, amelytől a különböző zenei kultúrákat egybeolvasztó Vaya Con Diost sajátos hangvételű zenekarnak tartják.

Csak kellemetlen interjú-szituációba ne került volna Klein, mert még a rossz hírünket viszi. A Djelem, djelem tradicionális cigánynóta előtt ugyanis elmesélte: egy magyar újságíró faggatta, ismer-e magyar zenészeket, mire Dani mondta, persze, hiszen a Djelem, djelem feldolgozását egy magyar cigányzenekarral rögzítették. Erre az újságíró a díva mély döbbenetére közölte hogy nem cigányokra, magyarokra gondolt. A hallgatóság kicsit pironkodhatott, majd a tangóharmonikára és a hegedűre épített energikus roma dalt a Don't Cry For Loui követte, a nóta, amely világszerte ismertté tette a belga a zenekart. Aztán felcsendült a Puerto Rico majd a második album opusa, a kissé áthangszerelt melankolikus What's A Woman című sláger. Az első ráadás számként robbant be a Nah neh nah, a táncoló tömegnek pedig Dani sem tudott ellenállni, ezért mondván, ha már a repülőn egy tíz évvel ezelőtti fotójával illusztrált újságcikkben azt olvasta, budapesti koncertjükön eljátsszák Time Flies című dalukat, hát csapjanak bele, hogy senki ne csalódjon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.