Klasszikus

A csapat új albumáról is játszott

2005.06.07. 00:00
Ajánlom
Motoszkálhatott egy kis félsz az ős-Vaya Con Dios rajongókban, vajon milyen lesz több mint nyolc év kihagyás után a zenekar. Pontosabban, Dani Klein. Az eredeti felállás zenészei ugyanis a '96-os visszavonulás óta sem tértek vissza a zenekarba, amelyet végül is az énekesnő egyedül vitt a hátán, ő írta a saját dalok többségét, ahogyan a feldolgozásokat is ő válogatta és elképzelései szerint hangszerelte. Elég annyi, nem, hogy nem csalódtunk, Klein dívaként tündökölt, a buli végére, pedig megtáncoltatta a Margitszigeti Szabadtéri Színpad közönségét hétfő este.

Profi volt a nyolctagú zenekar, nem volt hiányérzetünk, igaz az alapítókat élőben nem hallhattuk, hiszen a Vaya Con Dios először adott koncertet Magyarországon. A kellemes, hangulatos szalonkoncertként indult bulit pörgette úgy fel az énekesnő, hogy a tribünről levonult a tömeg és a lépcsőfordulókon és a széksorok közt ropták a rajongók a Nah neh nah című slágerre. A csapat bemutatta a tavaly készült Promise című új albumának legjobb számait, de a tradicionális világzenei feldolgozások mellett játszották a régi nagy nótákat, az amerikai táncdalokkal elegyített flamencót, akárcsak az autentikus cigányzene és sanzonok világából merített dalaikat, vagy az indiai és az arab dallamvilág ihlette számaikat. A repertoárból nem maradt ki egyetlen olyan ismert nóta sem, amelytől a különböző zenei kultúrákat egybeolvasztó Vaya Con Diost sajátos hangvételű zenekarnak tartják.

Csak kellemetlen interjú-szituációba ne került volna Klein, mert még a rossz hírünket viszi. A Djelem, djelem tradicionális cigánynóta előtt ugyanis elmesélte: egy magyar újságíró faggatta, ismer-e magyar zenészeket, mire Dani mondta, persze, hiszen a Djelem, djelem feldolgozását egy magyar cigányzenekarral rögzítették. Erre az újságíró a díva mély döbbenetére közölte hogy nem cigányokra, magyarokra gondolt. A hallgatóság kicsit pironkodhatott, majd a tangóharmonikára és a hegedűre épített energikus roma dalt a Don't Cry For Loui követte, a nóta, amely világszerte ismertté tette a belga a zenekart. Aztán felcsendült a Puerto Rico majd a második album opusa, a kissé áthangszerelt melankolikus What's A Woman című sláger. Az első ráadás számként robbant be a Nah neh nah, a táncoló tömegnek pedig Dani sem tudott ellenállni, ezért mondván, ha már a repülőn egy tíz évvel ezelőtti fotójával illusztrált újságcikkben azt olvasta, budapesti koncertjükön eljátsszák Time Flies című dalukat, hát csapjanak bele, hogy senki ne csalódjon.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.