Klasszikus

A cseh kultúra Budapesten

2013.08.29. 14:43
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar a Művészetek Palotájával együttműködve új fesztiválsorozattal bővíti repertoárját. A szeptember 11. és 19. között zajló Bridging Europe - Európai Hidak fesztivál célja az, hogy egy-egy európai országot a kultúráján keresztül mutasson be a hazai közönségnek. A kezdeményezés jelentőségét tükrözi, hogy az első, a cseh kultúrára fókuszáló sorozat fővédnöke Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

„Azt szeretném, hogy Európával ne csak a politikusok foglalkozzanak, hanem a művészek is. Mindent meg kell tennünk, hogy az európai emberek, népek, nemzetek többet tudjanak egymásról, közelebb kerüljenek egymáshoz, hogy ne csupán üres klisék éljenek bennük egymásról, hanem valóban megtudjanak valamit a másik országról" - mondta Fischer Iván, a Fesztiválzenekar zeneigazgatója. „A célunk az, hogy egyfajta párbeszéd reményében bemutassuk a kulturális identitás sokféleségét" - tette hozzá Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója.

A fesztivál első alkalommal a csodálatosan gazdag cseh kultúrát helyezi középpontba. Első rendezvénye, amely egyben a Fesztiválzenekar harmincadik, ünnepi évadának nyitóeseménye is, Hans Krása Brundibár című gyermekoperájának előadása lesz, amelynek ősbemutatójára 1943 szeptemberében került sor a theresienstadti (terezíni) koncentrációs táborban. Ezt a kortárs cseh kultúra csillaga, Iva Bittová szólókoncertje követi, különleges zenei univerzumba kalauzolva a hallgatóságot, amelynek egyaránt része a jazz, a rock, a klasszikus, nép-, a komoly- és a világzene is.

Szeptember 14-én az Ahoj, terasz! ingyenes koncertjein a cseh jazz és világzene fiatal tehetségei és ünnepelt sztárjai lépnek színpadra, köztük a „morva Jethro Tullként" emlegetett Tomáš Kočko & Orchestr, valamint a Čankišou fúvósokkal, zúzós gitárokkal és egzotikus hangszerekkel bulizásra hívó csapata. Ugyancsak itt lesznek a Müpa 2012-es Jazz Showcase-programjának felfedezettjei: Sato-San To és az Infinte Quintet. A koncertek után a Müpa körüli tér kertmozivá alakul, csillagos ég alatt vetítik a cseh újhullám egyik legkedveltebb alkotását, Miloš Forman Tűz van, babám! című filmjét, amely mellől természetesen nem marad el a korsó sör sem.

Szeptember 13. és 17. között a Budapesti Fesztiválzenekar Dvořák kevésbé ismert arcát mutatja meg a budapesti közönségnek. 13-án és 14-én a Requiemet (op. 89) szólaltatják meg többek között Juliane Banse és Jolana Fogašová közreműködésével, Fischer Iván vezényletével. Szeptember 15-én és 17-én a Szláv táncok egyes alkoltásaiban, a 8. szimfóniában (G-dúr, op. 88) és a ritkán játszott g-moll zongoraversenyben (op. 33) merülhet el a közönség. Az utóbbi alkotás "megmentésére" több kísérlet is történt, két nagy cseh zongoraművész, Vilém Kurz, később pedig Rudolf Firkušný retusokkal igyekezett kiemelni a zongoraszólamot, így próbálva egyengetni a mű útját. Végül Szvjatoszlav Richter rehabilitálta és népszerűsítette az eredeti változatot, amely ma kezdi elfoglalni méltó helyét a hangversenytermekben.

Szeptember 16-án a világhírű cseh jazzmuzsikus, Miroslav Vitouš és triója lép színpadra. Vitouš korszakos jelentőségű lemezeket készített Chick Coreával, de Jan Garbarek, John McLaughlin és Jack DeJohnette is meghatározó zenei partnerei voltak. Pályája során mindig arra törekedett, hogy a bőgőt a kísérő szerepből szólisztikus hangszerré előléptetve egyedi atmoszférát teremtsen.

C76D0869-3880-438A-A5D7-7B7474958980

A Budapesti Fesztiválzenekar 2012. szeptember 29-i koncertje a Brugge-i Concertgebouwban

Szeptember 18-án különleges estre kerül sor: a Fesztiválzenekar zenészei, Nicholas McGegan és Dominique Labelle cseh barokk szerzők műveivel várják a Fesztiválszínház közönségét, a következő napon pedig kortárs cseh zenével (Csúcsforgalom az égi utakon, a Nyolc tétel legyezőre és ...a szíved megáll ...folytatod az írást") zárul a fesztivál, amelyet Peter Vrábel vezényletével tolmácsol a zenekar.

A sokszínű zenei kínálatot számos más kulturális program is gazdagítja majd, Prága hangulatát idézve meg Budapesten (ebben a Cseh Centrum és a Staropramen partneri támogatása is segítséget nyújt).

Jegyet vásárolni, illetve a fesztivál programjával kapcsolatos további információkat olvasni a következő linkeken lehet: http://www.bfz.hu/, http://www.mupa.hu/, http://budapest.czechcentres.cz/.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.