Klasszikus

A cseh kultúra Budapesten

2013.08.29. 14:43
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar a Művészetek Palotájával együttműködve új fesztiválsorozattal bővíti repertoárját. A szeptember 11. és 19. között zajló Bridging Europe - Európai Hidak fesztivál célja az, hogy egy-egy európai országot a kultúráján keresztül mutasson be a hazai közönségnek. A kezdeményezés jelentőségét tükrözi, hogy az első, a cseh kultúrára fókuszáló sorozat fővédnöke Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

„Azt szeretném, hogy Európával ne csak a politikusok foglalkozzanak, hanem a művészek is. Mindent meg kell tennünk, hogy az európai emberek, népek, nemzetek többet tudjanak egymásról, közelebb kerüljenek egymáshoz, hogy ne csupán üres klisék éljenek bennük egymásról, hanem valóban megtudjanak valamit a másik országról" - mondta Fischer Iván, a Fesztiválzenekar zeneigazgatója. „A célunk az, hogy egyfajta párbeszéd reményében bemutassuk a kulturális identitás sokféleségét" - tette hozzá Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója.

A fesztivál első alkalommal a csodálatosan gazdag cseh kultúrát helyezi középpontba. Első rendezvénye, amely egyben a Fesztiválzenekar harmincadik, ünnepi évadának nyitóeseménye is, Hans Krása Brundibár című gyermekoperájának előadása lesz, amelynek ősbemutatójára 1943 szeptemberében került sor a theresienstadti (terezíni) koncentrációs táborban. Ezt a kortárs cseh kultúra csillaga, Iva Bittová szólókoncertje követi, különleges zenei univerzumba kalauzolva a hallgatóságot, amelynek egyaránt része a jazz, a rock, a klasszikus, nép-, a komoly- és a világzene is.

Szeptember 14-én az Ahoj, terasz! ingyenes koncertjein a cseh jazz és világzene fiatal tehetségei és ünnepelt sztárjai lépnek színpadra, köztük a „morva Jethro Tullként" emlegetett Tomáš Kočko & Orchestr, valamint a Čankišou fúvósokkal, zúzós gitárokkal és egzotikus hangszerekkel bulizásra hívó csapata. Ugyancsak itt lesznek a Müpa 2012-es Jazz Showcase-programjának felfedezettjei: Sato-San To és az Infinte Quintet. A koncertek után a Müpa körüli tér kertmozivá alakul, csillagos ég alatt vetítik a cseh újhullám egyik legkedveltebb alkotását, Miloš Forman Tűz van, babám! című filmjét, amely mellől természetesen nem marad el a korsó sör sem.

Szeptember 13. és 17. között a Budapesti Fesztiválzenekar Dvořák kevésbé ismert arcát mutatja meg a budapesti közönségnek. 13-án és 14-én a Requiemet (op. 89) szólaltatják meg többek között Juliane Banse és Jolana Fogašová közreműködésével, Fischer Iván vezényletével. Szeptember 15-én és 17-én a Szláv táncok egyes alkoltásaiban, a 8. szimfóniában (G-dúr, op. 88) és a ritkán játszott g-moll zongoraversenyben (op. 33) merülhet el a közönség. Az utóbbi alkotás "megmentésére" több kísérlet is történt, két nagy cseh zongoraművész, Vilém Kurz, később pedig Rudolf Firkušný retusokkal igyekezett kiemelni a zongoraszólamot, így próbálva egyengetni a mű útját. Végül Szvjatoszlav Richter rehabilitálta és népszerűsítette az eredeti változatot, amely ma kezdi elfoglalni méltó helyét a hangversenytermekben.

Szeptember 16-án a világhírű cseh jazzmuzsikus, Miroslav Vitouš és triója lép színpadra. Vitouš korszakos jelentőségű lemezeket készített Chick Coreával, de Jan Garbarek, John McLaughlin és Jack DeJohnette is meghatározó zenei partnerei voltak. Pályája során mindig arra törekedett, hogy a bőgőt a kísérő szerepből szólisztikus hangszerré előléptetve egyedi atmoszférát teremtsen.

C76D0869-3880-438A-A5D7-7B7474958980

A Budapesti Fesztiválzenekar 2012. szeptember 29-i koncertje a Brugge-i Concertgebouwban

Szeptember 18-án különleges estre kerül sor: a Fesztiválzenekar zenészei, Nicholas McGegan és Dominique Labelle cseh barokk szerzők műveivel várják a Fesztiválszínház közönségét, a következő napon pedig kortárs cseh zenével (Csúcsforgalom az égi utakon, a Nyolc tétel legyezőre és ...a szíved megáll ...folytatod az írást") zárul a fesztivál, amelyet Peter Vrábel vezényletével tolmácsol a zenekar.

A sokszínű zenei kínálatot számos más kulturális program is gazdagítja majd, Prága hangulatát idézve meg Budapesten (ebben a Cseh Centrum és a Staropramen partneri támogatása is segítséget nyújt).

Jegyet vásárolni, illetve a fesztivál programjával kapcsolatos további információkat olvasni a következő linkeken lehet: http://www.bfz.hu/, http://www.mupa.hu/, http://budapest.czechcentres.cz/.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Könyv

A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro is esélyes a Booker-díjra

Július 27-én kihirdették az egyik legjelentősebb irodalmi díj, a Booker jelöltjeit. A 13 döntős művet 158 könyv közül választotta ki a szakmai zsűri.
Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.