Klasszikus

A cseh kultúra Budapesten

2013.08.29. 14:43
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar a Művészetek Palotájával együttműködve új fesztiválsorozattal bővíti repertoárját. A szeptember 11. és 19. között zajló Bridging Europe - Európai Hidak fesztivál célja az, hogy egy-egy európai országot a kultúráján keresztül mutasson be a hazai közönségnek. A kezdeményezés jelentőségét tükrözi, hogy az első, a cseh kultúrára fókuszáló sorozat fővédnöke Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

„Azt szeretném, hogy Európával ne csak a politikusok foglalkozzanak, hanem a művészek is. Mindent meg kell tennünk, hogy az európai emberek, népek, nemzetek többet tudjanak egymásról, közelebb kerüljenek egymáshoz, hogy ne csupán üres klisék éljenek bennük egymásról, hanem valóban megtudjanak valamit a másik országról" - mondta Fischer Iván, a Fesztiválzenekar zeneigazgatója. „A célunk az, hogy egyfajta párbeszéd reményében bemutassuk a kulturális identitás sokféleségét" - tette hozzá Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója.

A fesztivál első alkalommal a csodálatosan gazdag cseh kultúrát helyezi középpontba. Első rendezvénye, amely egyben a Fesztiválzenekar harmincadik, ünnepi évadának nyitóeseménye is, Hans Krása Brundibár című gyermekoperájának előadása lesz, amelynek ősbemutatójára 1943 szeptemberében került sor a theresienstadti (terezíni) koncentrációs táborban. Ezt a kortárs cseh kultúra csillaga, Iva Bittová szólókoncertje követi, különleges zenei univerzumba kalauzolva a hallgatóságot, amelynek egyaránt része a jazz, a rock, a klasszikus, nép-, a komoly- és a világzene is.

Szeptember 14-én az Ahoj, terasz! ingyenes koncertjein a cseh jazz és világzene fiatal tehetségei és ünnepelt sztárjai lépnek színpadra, köztük a „morva Jethro Tullként" emlegetett Tomáš Kočko & Orchestr, valamint a Čankišou fúvósokkal, zúzós gitárokkal és egzotikus hangszerekkel bulizásra hívó csapata. Ugyancsak itt lesznek a Müpa 2012-es Jazz Showcase-programjának felfedezettjei: Sato-San To és az Infinte Quintet. A koncertek után a Müpa körüli tér kertmozivá alakul, csillagos ég alatt vetítik a cseh újhullám egyik legkedveltebb alkotását, Miloš Forman Tűz van, babám! című filmjét, amely mellől természetesen nem marad el a korsó sör sem.

Szeptember 13. és 17. között a Budapesti Fesztiválzenekar Dvořák kevésbé ismert arcát mutatja meg a budapesti közönségnek. 13-án és 14-én a Requiemet (op. 89) szólaltatják meg többek között Juliane Banse és Jolana Fogašová közreműködésével, Fischer Iván vezényletével. Szeptember 15-én és 17-én a Szláv táncok egyes alkoltásaiban, a 8. szimfóniában (G-dúr, op. 88) és a ritkán játszott g-moll zongoraversenyben (op. 33) merülhet el a közönség. Az utóbbi alkotás "megmentésére" több kísérlet is történt, két nagy cseh zongoraművész, Vilém Kurz, később pedig Rudolf Firkušný retusokkal igyekezett kiemelni a zongoraszólamot, így próbálva egyengetni a mű útját. Végül Szvjatoszlav Richter rehabilitálta és népszerűsítette az eredeti változatot, amely ma kezdi elfoglalni méltó helyét a hangversenytermekben.

Szeptember 16-án a világhírű cseh jazzmuzsikus, Miroslav Vitouš és triója lép színpadra. Vitouš korszakos jelentőségű lemezeket készített Chick Coreával, de Jan Garbarek, John McLaughlin és Jack DeJohnette is meghatározó zenei partnerei voltak. Pályája során mindig arra törekedett, hogy a bőgőt a kísérő szerepből szólisztikus hangszerré előléptetve egyedi atmoszférát teremtsen.

C76D0869-3880-438A-A5D7-7B7474958980

A Budapesti Fesztiválzenekar 2012. szeptember 29-i koncertje a Brugge-i Concertgebouwban

Szeptember 18-án különleges estre kerül sor: a Fesztiválzenekar zenészei, Nicholas McGegan és Dominique Labelle cseh barokk szerzők műveivel várják a Fesztiválszínház közönségét, a következő napon pedig kortárs cseh zenével (Csúcsforgalom az égi utakon, a Nyolc tétel legyezőre és ...a szíved megáll ...folytatod az írást") zárul a fesztivál, amelyet Peter Vrábel vezényletével tolmácsol a zenekar.

A sokszínű zenei kínálatot számos más kulturális program is gazdagítja majd, Prága hangulatát idézve meg Budapesten (ebben a Cseh Centrum és a Staropramen partneri támogatása is segítséget nyújt).

Jegyet vásárolni, illetve a fesztivál programjával kapcsolatos további információkat olvasni a következő linkeken lehet: http://www.bfz.hu/, http://www.mupa.hu/, http://budapest.czechcentres.cz/.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Hitte volna? Rudolf Péter 60 éves!

Hobbija a sakk, a horgászat és a foci, szerepálmai nincsenek. Ma ünnepli 60. születésnapját Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész, a legsokoldalúbb magyar színészek egyike. PORTRÉ
Klasszikus

„Minden hang a helyén volt” - Balázs-Piri Soma sikere Londonban

Aki meghallja zongorázni a mindössze tizenöt éves Balázs-Piri Somát, a Virtuózok felfedezettjét, laikusként érzi, szakmabeliként pedig tudja, hogy különleges kincset talált.
Klasszikus

Balázs János a Steinway nagykövete lett

A zongoraművész október 14-én, Hamburgban vehette át a Young Steinway Artist nemzetközi elismerést.
Klasszikus

Bartók Bangkokban is Bartók

„Ez egy olyan zenekar, amely a koncerten mindent odatesz” – mondja Keller András. A Concerto Budapest turnéjának első, bangkoki koncertje után a karmestert arról kérdeztük, miért nem barbaro Bartók zenéje, és miért rezonálhat rá bárki, aki emberből van.
Tánc

„Szeretek az utcán sétáló balerina lenni” – Interjú Felméry Lilivel

Ősszel kezdte tizedik évadát a Magyar Állami Operaházban, előtte a Vaganova Akadémián és a londoni Royal Ballet Schoolban is tanult. Kapott szerződésajánlatot Londonban is, de ő mégis hazajött. 2019-ben elnyerte a Harangozó Gyula-díjat. Felméry Lilit ezúttal a mindennapokról kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Ritka zenei ünnep volt Várjon Dénes és a Pannon Filharmonikusok koncertje

Október 10-én Bogányi Tibor vezényelte a Pannon Filharmonikusokat a pécsi Kodály Központban; a műsoron két vérbeli romantikus alkotás szerepelt, jóllehet keletkezésüket jó hat évtized választja el egymástól.
Klasszikus interjú

A lantművész, akit nem csak Sting révén kellene ismernünk

Közös lemezt készített Stinggel, Beatlest játszott lanton, fellépett a Hesperionnal, Andreas Scholl-lal és a Hilliard Együttessel. Zenész, nem lantos, állítja, és sok kérdésben mást gondol a zenéről, mint a legtöbb klasszikus zenész. Október 25-én a Zeneakadémián lép fel Edin Karamazov.
Klasszikus magazin

„Minden hang a helyén volt” - Balázs-Piri Soma sikere Londonban

Aki meghallja zongorázni a mindössze tizenöt éves Balázs-Piri Somát, a Virtuózok felfedezettjét, laikusként érzi, szakmabeliként pedig tudja, hogy különleges kincset talált.
Klasszikus magazin

Bartók Bangkokban is Bartók

„Ez egy olyan zenekar, amely a koncerten mindent odatesz” – mondja Keller András. A Concerto Budapest turnéjának első, bangkoki koncertje után a karmestert arról kérdeztük, miért nem barbaro Bartók zenéje, és miért rezonálhat rá bárki, aki emberből van.
Klasszikus hír

Balázs János a Steinway nagykövete lett

A zongoraművész október 14-én, Hamburgban vehette át a Young Steinway Artist nemzetközi elismerést.