Klasszikus

A cseh kultúra Budapesten

2013.08.29. 14:43
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar a Művészetek Palotájával együttműködve új fesztiválsorozattal bővíti repertoárját. A szeptember 11. és 19. között zajló Bridging Europe - Európai Hidak fesztivál célja az, hogy egy-egy európai országot a kultúráján keresztül mutasson be a hazai közönségnek. A kezdeményezés jelentőségét tükrözi, hogy az első, a cseh kultúrára fókuszáló sorozat fővédnöke Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

„Azt szeretném, hogy Európával ne csak a politikusok foglalkozzanak, hanem a művészek is. Mindent meg kell tennünk, hogy az európai emberek, népek, nemzetek többet tudjanak egymásról, közelebb kerüljenek egymáshoz, hogy ne csupán üres klisék éljenek bennük egymásról, hanem valóban megtudjanak valamit a másik országról" - mondta Fischer Iván, a Fesztiválzenekar zeneigazgatója. „A célunk az, hogy egyfajta párbeszéd reményében bemutassuk a kulturális identitás sokféleségét" - tette hozzá Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója.

A fesztivál első alkalommal a csodálatosan gazdag cseh kultúrát helyezi középpontba. Első rendezvénye, amely egyben a Fesztiválzenekar harmincadik, ünnepi évadának nyitóeseménye is, Hans Krása Brundibár című gyermekoperájának előadása lesz, amelynek ősbemutatójára 1943 szeptemberében került sor a theresienstadti (terezíni) koncentrációs táborban. Ezt a kortárs cseh kultúra csillaga, Iva Bittová szólókoncertje követi, különleges zenei univerzumba kalauzolva a hallgatóságot, amelynek egyaránt része a jazz, a rock, a klasszikus, nép-, a komoly- és a világzene is.

Szeptember 14-én az Ahoj, terasz! ingyenes koncertjein a cseh jazz és világzene fiatal tehetségei és ünnepelt sztárjai lépnek színpadra, köztük a „morva Jethro Tullként" emlegetett Tomáš Kočko & Orchestr, valamint a Čankišou fúvósokkal, zúzós gitárokkal és egzotikus hangszerekkel bulizásra hívó csapata. Ugyancsak itt lesznek a Müpa 2012-es Jazz Showcase-programjának felfedezettjei: Sato-San To és az Infinte Quintet. A koncertek után a Müpa körüli tér kertmozivá alakul, csillagos ég alatt vetítik a cseh újhullám egyik legkedveltebb alkotását, Miloš Forman Tűz van, babám! című filmjét, amely mellől természetesen nem marad el a korsó sör sem.

Szeptember 13. és 17. között a Budapesti Fesztiválzenekar Dvořák kevésbé ismert arcát mutatja meg a budapesti közönségnek. 13-án és 14-én a Requiemet (op. 89) szólaltatják meg többek között Juliane Banse és Jolana Fogašová közreműködésével, Fischer Iván vezényletével. Szeptember 15-én és 17-én a Szláv táncok egyes alkoltásaiban, a 8. szimfóniában (G-dúr, op. 88) és a ritkán játszott g-moll zongoraversenyben (op. 33) merülhet el a közönség. Az utóbbi alkotás "megmentésére" több kísérlet is történt, két nagy cseh zongoraművész, Vilém Kurz, később pedig Rudolf Firkušný retusokkal igyekezett kiemelni a zongoraszólamot, így próbálva egyengetni a mű útját. Végül Szvjatoszlav Richter rehabilitálta és népszerűsítette az eredeti változatot, amely ma kezdi elfoglalni méltó helyét a hangversenytermekben.

Szeptember 16-án a világhírű cseh jazzmuzsikus, Miroslav Vitouš és triója lép színpadra. Vitouš korszakos jelentőségű lemezeket készített Chick Coreával, de Jan Garbarek, John McLaughlin és Jack DeJohnette is meghatározó zenei partnerei voltak. Pályája során mindig arra törekedett, hogy a bőgőt a kísérő szerepből szólisztikus hangszerré előléptetve egyedi atmoszférát teremtsen.

C76D0869-3880-438A-A5D7-7B7474958980

A Budapesti Fesztiválzenekar 2012. szeptember 29-i koncertje a Brugge-i Concertgebouwban

Szeptember 18-án különleges estre kerül sor: a Fesztiválzenekar zenészei, Nicholas McGegan és Dominique Labelle cseh barokk szerzők műveivel várják a Fesztiválszínház közönségét, a következő napon pedig kortárs cseh zenével (Csúcsforgalom az égi utakon, a Nyolc tétel legyezőre és ...a szíved megáll ...folytatod az írást") zárul a fesztivál, amelyet Peter Vrábel vezényletével tolmácsol a zenekar.

A sokszínű zenei kínálatot számos más kulturális program is gazdagítja majd, Prága hangulatát idézve meg Budapesten (ebben a Cseh Centrum és a Staropramen partneri támogatása is segítséget nyújt).

Jegyet vásárolni, illetve a fesztivál programjával kapcsolatos további információkat olvasni a következő linkeken lehet: http://www.bfz.hu/, http://www.mupa.hu/, http://budapest.czechcentres.cz/.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Vizuál

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Vizuál

Ingyen nézhetőek a Cirko filmjei online

A négyzet, a Táncterápia, a Férfiak fecskében, vagy személyes kedvencünk, a Tű, cérna, szerelem is bekerültek a Cirko Film új online videotékájába, ahol március 30-ig az is kényelmesen mozizhat, aki valami miatt nem jut el a moziba.
Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Ruben Brandt, mocskos graffitik és barokk portré sültkrumplival

A csoportos kiállítás izgalmas keresztmetszetet ad egy csapatnyi kortárs magyar alkotó művészetéből - a Műcsarnok munkatársainak válogatásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az isonzói csata emlékére koncertezik Szlovéniában a magyar zenekar

Ősbemutatóra készült a BFT zenekara Ljubjanában: mintegy 250 fős zenekar játszik a "Nagy Háború" áldozatainak emlékére.
Klasszikus podcast

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Klasszikus bach

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Klasszikus Nők a zenében

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Klasszikus bach

Lépjen fel a Google-re, és komponáljon valamit Bach stílusában

Bach születésénak 334. évfordulóján a Google mesterséges intelligenciája egysoros zeneművet komponál az Ön dallamából is.