Klasszikus

A csellisták ragyogó napjai

2008.11.04. 00:00
Ajánlom
Szabó Ildikó a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetségek osztályának gordonka szakos hallgatója nyerte a 7. Antonio Janigro Nemzetközi Gordonkaversenyt. Tanára Mező László professzor.

Idén hetedik alkalommal rendezték meg az Antonio Janigro Nemzetközi Gordonkaversenyt, október 24-29. között Porec-ben, Horvátországban. A Janigro-verseny, az egyik legrangosabb európai verseny, amelyet 20 év alatti fiatal tehetségek részére rendeznek, öt kategóriában összesen 95 versenyző indult. A díjátadóra és a gálakoncertre október 29-én került sor. Ildikó a 15-17 évesek kategóriájában lett első 31 jelentkező közül, ezen felül a Jeunesses Musicales különdíját is elnyerte, amely egy koncertlehetőséget jelent Zágrábban.

A zsűri tagjai ismert professzorok, előadóművészek voltak, így például: Dobrila Berkovic Magdalenic elnök (HR), Emma Ferrand a Royal Northern College of Music Professzora (UK), Heidi Litschauer a Salzburgi Mozarteum Professzora (A), Umberto Clerici a L. Perosi Academy of Music Professzora, Biella (I), Milan Hudnik a Ljubljana Conservatory of Music Professzora.

Ildikónak a közelmúltban több kiemelkedő eredényt is elért: szeptemberben megjelent első szólólemeze „Tündértánc” címmel a Hungaroton kiadó gondozásában. Részt vett a Kronbergi Akadémia mesterkurzusán Németországban, Frans Helmerson professzor irányítása alatt, amelyen elnyerte a Zonta Club támogatását a 180 jelentkező közül. Augusztusban az olaszországi Chigianai mesterkurzuson a híres Geringas professzornál tökéletesíthette tudását, valamint ezt megelőzően már másodszor kapott meghívást az egyesült államokbeli Bloomingtoni Egyetem mesterkurzusára, az élő legenda, Starker János osztályába. Ildikó az Oracle Ifjjúsági Tehetségkutató Pályázat Kultúra díjazottja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.