Klasszikus

A Csembaló mikrokozmosza

2006.11.29. 00:00
Ajánlom
2006. november 25-én, a Csembaló mikrokozmosza című hangverseny keretében adták át a Pro Clavicembalo díjat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zongoraműhelyének. A jelképes díjként szolgáló bronz plakettet - R. Törley Mária munkáját - Lendvai Tamás, a Zongoraműhely vezetője vette át.

A díjat a Clavicembalo Alapítvány ítéli oda azoknak a művészeknek, tanároknak, kutatóknak, hangszerészeknek, akik segítenek céljai megvalósításában: a csembaló és irodalmának népszerűsítésében, a fiatal csembalisták tudásának gyarapításában, kitekintésük, lehetőségeik gazdagításában.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zongoraműhelye az 1960-as évek végén alakult; a Zeneakadémia és társ-intézményei (Tanárképző Főiskola, Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola) sok-százmilliós hangszerparkjának karbantartását - kb. 250 hangszer - és jövendő hangszerészek nevelését végzi. Feladatuk a hangszerek beszerzése, javítása, állandó hangolása. Historikus hangszerek építését (csembaló) illetve restaurálását is magas színvonalon végzik (gép-zongora, asztal-zongora). A műhely vezetője Lendvai Tamás, aki hangszerismeretet és hangolást is oktat. Évtizedek alatt több tucat zongorakészítő-javító került ki ebből a műhelyből.

A csembalótanszak 30 éves fennállása alatt szoros munka-kapcsolat alakult ki a tanszak és a műhely között, a hangszerészeknek köszönhető a hatalmas igénybevételnek kitett hangszerek jó állapota; helytállásuk a koncerteken, kurzusokon, vizsgákon nélkülözhetetlen. A díj odaítélésével köszöni meg az Alapítvány vezetősége - egyben a Zeneakadémia tanárai: Horváth Anikó és Ratkó Ágnes - a sokéves együttműködést, a segítőkészséget, az emberséget. Látva a Zongoraműhely és dolgozóinak egyre romló helyzetét ezúton kívántuk kifejezni köszönetünket és megbecsülésünket.

Horváth Anikó csembalóművész, a Clavicembalo Alapítvány elnöke

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.