Klasszikus

A Csillagok háborúja filmzenéje Pécsett

2006.09.29. 00:00
Ajánlom
Magyarország egyik leginnovatívabb, vállalkozó kedvű, ugyanakkor minőségére rendkívül igényes zenekara a különböző művészeti ágak ötvözésében is élenjár: láthattunk már homokrajzzal, balettel, fény-animációval kísért hangversenyeiket. Az idei hangversenyévadban az irodalom és a zene nyelvének összevetését kísérlik meg.

Az október 2-ai világpremieren a film ünnepéhez méltó módon a zenét az általa ihletett és dinamizált animáció, mozgókép ötvözésével hallhatjuk, láthatjuk olyan filmzenéket követően, mint a nagysikerű Csillagok háborúja filmzenéje. A műsoron szerepel Ravel Bolero, Gershwin Egy amerikai Párizsban, Grofé: Grand-Canyon szvit, John Williams: Csillagok háborúja és Bartók A csodálatos mandarin című műve.

Bartók Béla Csodálatos mandarin című műve Ménesi Gergely vezényletével, a Pannon Filharmonikusok közreműködésével, „szimfonikus animációs” előadásban hangzik el. Ennek az összművészeti műfajnak a lényege, hogy a koncertszerű formában felhangzó zenével egy időben animációs technikával előállított képsorozatok jelennek meg a zenekar mögötti vetítővásznon. E képsorozatok alkotója M. Tóth Géza animációs filmrendező, a Magyar Iparművészeti Egyetem tanára. A közönség vetített képet lát és nagyzenekari muzsikát hall, a koncertterem mégsem változik át mozivá, és a közönség sem alakul nézőközönséggé. A képsorozatok kialakításánál ezúttal elsődlegesen a zenemű partitúrájára támaszkodtak. E képsorozatok nem a történet filmes értelemben vett elbeszélését célozzák, hanem a zenében rejlő narratív lehetőségeket kiegészítve, új asszociációkat sugallnak.

(2006. október 2. 16:30 Pécs – Széchenyi tér; II. Pécsi Nemzetközi Filmünnep – nyitóhangverseny; Ravel: Bolero; Gershwin: Egy amerikai Párizsban; Grofé: Grand Canyon szvit; John Williams: Csillagok háborúja; Bartók: A csodálatos mandarin; km.: Pannon Filharmonikusok; M. Tóth Géza (animáció); vez.: Ménesi Gergely)

(A részvétel ingyenes.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.