Klasszikus

A Curtis Intézet zenészei és a MÁV Szimfonikusok

2013.06.19. 17:49
Ajánlom
A philadelphiai Curtis Institute of Music, a világ egyik leghíresebb zenei oktatási intézménye 1924-ben nyitotta meg kapuit Mary Louise Curtis Boknak, a népszerű lapokat kiadó Curtis Publishing Company örökösnőjének álmát valóra váltva.

Mrs Bok eredeti célja az volt, hogy tehetséges, de hátrányos helyzetű gyermekek számára biztosítsa a zenei képzés lehetőségét, az intézmény művészi irányvonalának kijelölését pedig olyan nagyszerű muzsikusokra bízta, mint Leopold Stokowski karmester és a zongorista Josef Hofmann.

A Curtis Intézet azóta is az eredeti elképzeléseknek megfelelően működik, nagy súlyt helyezve arra, hogy növendékeit a lehető legalaposabban felkészítse az előadóművészi karrier kihívásaira. Az intézet egykori hallgatói közül jelentős nemzetközi pályát befutott szólisták, zeneszerzők, karmesterek és kamarazenészek egész sora került már ki.

A MÁV Szimfonikus Zenekar vendégeként most négy végzett (Teddy Abrams, Harrison Hollingsworth, Gabriel Globus-Hoenich, Josef Špaček) és egy jelenlegi (Varga Levente) Curtis-növendék érkezik Budapestre, hogy június 23-28-ig koncerteket adjanak és kurzusokat tartsanak.

A programot Teddy Abrams szerkesztette, aki a valaha felvett legfiatalabb karmester hallgatóként tanult az intézményben. Abrams 2011-től egy évig Takács-Nagy Gábor asszisztenseként dolgozott a MÁV Szimfonikusoknál - mondta el Lendvai György, a MÁV Szimfonikusok igazgatója, hozzátéve: Abrams nemcsak karmesterként, hanem komponistaként, illetve klarinét-és zongoraművészként is elismert.

Június 23-án este a Sixth Floor Trio mutatkozik be a MÁV Zenekar próbatermében: zenei utazásra invitálják a hallgatókat, elérhető közelségbe hozva a világ muzsikáját az amerikai Ivestól a morva Janáčekig, kortól és stílustól függetlenül.

Június 26-án délután a Curtis négy végzett művésze, illetve egy végzős diákja muzsikál a Nemzeti Múzeumban. Abrams és Hollingsworth mellett ezúttal Gabriel Globus-Hoenich, Josef Špaček és Varga Levente lép pódiumra. A koncerten Brahms Magyar táncai mellett részlet hangzik el Mahler V. szimfóniájából is.

Június 28-án nagyzenekari hangversennyel zárják a sorozatot az Olasz Kultúrintézetben. Gershwin Egy amerikai Párizsban című műve után Barber Hegedűversenyét Josef Špaček játssza; a Cseh Filharmonikus Zenekar koncertmestere 2009-ben végzett a Curtis Intézetben. Az este és a Curtis-napok befejezéseként Dvorák IX. (e-moll, "Az Újvilágból", op. 95) szimfóniája hangzik majd el Teddy Abrams vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.