Klasszikus

A Curtis Intézet zenészei és a MÁV Szimfonikusok

2013.06.19. 17:49
Ajánlom
A philadelphiai Curtis Institute of Music, a világ egyik leghíresebb zenei oktatási intézménye 1924-ben nyitotta meg kapuit Mary Louise Curtis Boknak, a népszerű lapokat kiadó Curtis Publishing Company örökösnőjének álmát valóra váltva.

Mrs Bok eredeti célja az volt, hogy tehetséges, de hátrányos helyzetű gyermekek számára biztosítsa a zenei képzés lehetőségét, az intézmény művészi irányvonalának kijelölését pedig olyan nagyszerű muzsikusokra bízta, mint Leopold Stokowski karmester és a zongorista Josef Hofmann.

A Curtis Intézet azóta is az eredeti elképzeléseknek megfelelően működik, nagy súlyt helyezve arra, hogy növendékeit a lehető legalaposabban felkészítse az előadóművészi karrier kihívásaira. Az intézet egykori hallgatói közül jelentős nemzetközi pályát befutott szólisták, zeneszerzők, karmesterek és kamarazenészek egész sora került már ki.

A MÁV Szimfonikus Zenekar vendégeként most négy végzett (Teddy Abrams, Harrison Hollingsworth, Gabriel Globus-Hoenich, Josef Špaček) és egy jelenlegi (Varga Levente) Curtis-növendék érkezik Budapestre, hogy június 23-28-ig koncerteket adjanak és kurzusokat tartsanak.

A programot Teddy Abrams szerkesztette, aki a valaha felvett legfiatalabb karmester hallgatóként tanult az intézményben. Abrams 2011-től egy évig Takács-Nagy Gábor asszisztenseként dolgozott a MÁV Szimfonikusoknál - mondta el Lendvai György, a MÁV Szimfonikusok igazgatója, hozzátéve: Abrams nemcsak karmesterként, hanem komponistaként, illetve klarinét-és zongoraművészként is elismert.

Június 23-án este a Sixth Floor Trio mutatkozik be a MÁV Zenekar próbatermében: zenei utazásra invitálják a hallgatókat, elérhető közelségbe hozva a világ muzsikáját az amerikai Ivestól a morva Janáčekig, kortól és stílustól függetlenül.

Június 26-án délután a Curtis négy végzett művésze, illetve egy végzős diákja muzsikál a Nemzeti Múzeumban. Abrams és Hollingsworth mellett ezúttal Gabriel Globus-Hoenich, Josef Špaček és Varga Levente lép pódiumra. A koncerten Brahms Magyar táncai mellett részlet hangzik el Mahler V. szimfóniájából is.

Június 28-án nagyzenekari hangversennyel zárják a sorozatot az Olasz Kultúrintézetben. Gershwin Egy amerikai Párizsban című műve után Barber Hegedűversenyét Josef Špaček játssza; a Cseh Filharmonikus Zenekar koncertmestere 2009-ben végzett a Curtis Intézetben. Az este és a Curtis-napok befejezéseként Dvorák IX. (e-moll, "Az Újvilágból", op. 95) szimfóniája hangzik majd el Teddy Abrams vezényletével.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Könyv

Világrekordra készül Nemere István 758. könyvével

Augusztus 7-én, szombaton az író több új könyvét is bemutatja, ezzel pedig többször is megdönti az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját – szúrta ki a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Kodály Aperitif – kultúrszomjoltó napok egy kivételes helyszínen

Szabadtéren ünneplik a pécsi Kodály Központ 10 éves évfordulóját, egy vadonatúj, színes rendezvénysorozattal, amelyen hűsítő kortyokban ízlelhetjük meg az irodalom, a zene zamatát. Színvonalas kulturális és gasztronómiai élményeket kínálnak az egész családnak.
Klasszikus interjú

„Nem hiszem, hogy Mozartnak könnyű volt” – interjú Pusker Júliával

Tehetségről, jelenről, jövőről beszélgettünk a fiatal hegedűművésszel. Sok éve ismerős világ számára a színpad, de az egészséges drukkot nem kell és nem is szabad kinőni. Mozart életét pedig nem tette könnyebbé, hogy csodagyerek volt. Pusker Júlia augusztus 4-én lép fel Balatonfüreden, a Klassz a pARTon fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Egy éjszaka a hangszerek királynőjével

Nagy öröm, hogy a bezártság után a Filharmónia Magyarország szervezésében több száz programon vehetünk részt a nyáron. A fesztiválok mellett országos programokkal, nyáresti kikapcsolódással várják a közönséget. Több mint 60 városban, több mint 100 koncerttel érkezik idén az OrgonaPont sorozat, augusztus 7-én pedig az Orgonák éjszakáján népszerűsítik tovább a hangszerek királynőjét. Különlegesség, hogy Ferenc pápa énekeggyüttese, a világ legrégebbi kórusa is csatlakozik a programhoz.
Klasszikus magazin

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.
Klasszikus ajánló

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.