Klasszikus

A Curtis Intézet zenészei és a MÁV Szimfonikusok

2013.06.19. 17:49
Ajánlom
A philadelphiai Curtis Institute of Music, a világ egyik leghíresebb zenei oktatási intézménye 1924-ben nyitotta meg kapuit Mary Louise Curtis Boknak, a népszerű lapokat kiadó Curtis Publishing Company örökösnőjének álmát valóra váltva.

Mrs Bok eredeti célja az volt, hogy tehetséges, de hátrányos helyzetű gyermekek számára biztosítsa a zenei képzés lehetőségét, az intézmény művészi irányvonalának kijelölését pedig olyan nagyszerű muzsikusokra bízta, mint Leopold Stokowski karmester és a zongorista Josef Hofmann.

A Curtis Intézet azóta is az eredeti elképzeléseknek megfelelően működik, nagy súlyt helyezve arra, hogy növendékeit a lehető legalaposabban felkészítse az előadóművészi karrier kihívásaira. Az intézet egykori hallgatói közül jelentős nemzetközi pályát befutott szólisták, zeneszerzők, karmesterek és kamarazenészek egész sora került már ki.

A MÁV Szimfonikus Zenekar vendégeként most négy végzett (Teddy Abrams, Harrison Hollingsworth, Gabriel Globus-Hoenich, Josef Špaček) és egy jelenlegi (Varga Levente) Curtis-növendék érkezik Budapestre, hogy június 23-28-ig koncerteket adjanak és kurzusokat tartsanak.

A programot Teddy Abrams szerkesztette, aki a valaha felvett legfiatalabb karmester hallgatóként tanult az intézményben. Abrams 2011-től egy évig Takács-Nagy Gábor asszisztenseként dolgozott a MÁV Szimfonikusoknál - mondta el Lendvai György, a MÁV Szimfonikusok igazgatója, hozzátéve: Abrams nemcsak karmesterként, hanem komponistaként, illetve klarinét-és zongoraművészként is elismert.

Június 23-án este a Sixth Floor Trio mutatkozik be a MÁV Zenekar próbatermében: zenei utazásra invitálják a hallgatókat, elérhető közelségbe hozva a világ muzsikáját az amerikai Ivestól a morva Janáčekig, kortól és stílustól függetlenül.

Június 26-án délután a Curtis négy végzett művésze, illetve egy végzős diákja muzsikál a Nemzeti Múzeumban. Abrams és Hollingsworth mellett ezúttal Gabriel Globus-Hoenich, Josef Špaček és Varga Levente lép pódiumra. A koncerten Brahms Magyar táncai mellett részlet hangzik el Mahler V. szimfóniájából is.

Június 28-án nagyzenekari hangversennyel zárják a sorozatot az Olasz Kultúrintézetben. Gershwin Egy amerikai Párizsban című műve után Barber Hegedűversenyét Josef Špaček játssza; a Cseh Filharmonikus Zenekar koncertmestere 2009-ben végzett a Curtis Intézetben. Az este és a Curtis-napok befejezéseként Dvorák IX. (e-moll, "Az Újvilágból", op. 95) szimfóniája hangzik majd el Teddy Abrams vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus kritika

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.