Klasszikus

A Curtis Intézet zenészei és a MÁV Szimfonikusok

2013.06.19. 17:49
Ajánlom
A philadelphiai Curtis Institute of Music, a világ egyik leghíresebb zenei oktatási intézménye 1924-ben nyitotta meg kapuit Mary Louise Curtis Boknak, a népszerű lapokat kiadó Curtis Publishing Company örökösnőjének álmát valóra váltva.

Mrs Bok eredeti célja az volt, hogy tehetséges, de hátrányos helyzetű gyermekek számára biztosítsa a zenei képzés lehetőségét, az intézmény művészi irányvonalának kijelölését pedig olyan nagyszerű muzsikusokra bízta, mint Leopold Stokowski karmester és a zongorista Josef Hofmann.

A Curtis Intézet azóta is az eredeti elképzeléseknek megfelelően működik, nagy súlyt helyezve arra, hogy növendékeit a lehető legalaposabban felkészítse az előadóművészi karrier kihívásaira. Az intézet egykori hallgatói közül jelentős nemzetközi pályát befutott szólisták, zeneszerzők, karmesterek és kamarazenészek egész sora került már ki.

A MÁV Szimfonikus Zenekar vendégeként most négy végzett (Teddy Abrams, Harrison Hollingsworth, Gabriel Globus-Hoenich, Josef Špaček) és egy jelenlegi (Varga Levente) Curtis-növendék érkezik Budapestre, hogy június 23-28-ig koncerteket adjanak és kurzusokat tartsanak.

A programot Teddy Abrams szerkesztette, aki a valaha felvett legfiatalabb karmester hallgatóként tanult az intézményben. Abrams 2011-től egy évig Takács-Nagy Gábor asszisztenseként dolgozott a MÁV Szimfonikusoknál - mondta el Lendvai György, a MÁV Szimfonikusok igazgatója, hozzátéve: Abrams nemcsak karmesterként, hanem komponistaként, illetve klarinét-és zongoraművészként is elismert.

Június 23-án este a Sixth Floor Trio mutatkozik be a MÁV Zenekar próbatermében: zenei utazásra invitálják a hallgatókat, elérhető közelségbe hozva a világ muzsikáját az amerikai Ivestól a morva Janáčekig, kortól és stílustól függetlenül.

Június 26-án délután a Curtis négy végzett művésze, illetve egy végzős diákja muzsikál a Nemzeti Múzeumban. Abrams és Hollingsworth mellett ezúttal Gabriel Globus-Hoenich, Josef Špaček és Varga Levente lép pódiumra. A koncerten Brahms Magyar táncai mellett részlet hangzik el Mahler V. szimfóniájából is.

Június 28-án nagyzenekari hangversennyel zárják a sorozatot az Olasz Kultúrintézetben. Gershwin Egy amerikai Párizsban című műve után Barber Hegedűversenyét Josef Špaček játssza; a Cseh Filharmonikus Zenekar koncertmestere 2009-ben végzett a Curtis Intézetben. Az este és a Curtis-napok befejezéseként Dvorák IX. (e-moll, "Az Újvilágból", op. 95) szimfóniája hangzik majd el Teddy Abrams vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.