Klasszikus

A Dal a Földről felvételével elkészült a Fesztiválzenekar teljes Mahler-ciklusa

2020.10.03. 09:35
Ajánlom
A Channel Classics kiadásában jelent meg a Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván új lemezfelvétele, Mahler Dal a Földről-szimfóniája. Teljes a ciklus. Illetve majdnem.

Gustav Mahlert halála után ötven évre csaknem elfelejtették a zenehallgatók, s jobbára csak karmesterként emlékeztek rá, az utóbbi újabb jó fél évszázad közönsége azonban a szívében hordozza zenéjét. Az osztrák zeneszerző életművének, aki tíz monumentális szimfóniáján kívül alig egy-két művet jegyzett, hasonlóan lelkes rajongótábora van, mint Beethoven vagy Wagner alkotásainak.

40020_cover-1024x1024-160830.jpg

Das Lied von der Erde (Fotó/Forrás: Chandos, 2020)

Mahler szimfóniái – a zeneszerző sokat idézett mondása szerint – magukban hordozzák az egész életet az alantastól a magasztosig. Monumentális, „szeizmikus” művek az 1888-ban befejezett Titán-szimfóniától az 1908-9 között befejezett Kilencedikig.

„Mahler műveinek líraisága hihetetlenül megindító... Áthatja őket egyfajta vég nélkül áradó, már-már isteni szeretet – különösen a lassú tételeket”

– véli Fischer Iván. – „A Dal a Földről című ciklusban például az E hangon kitartott, hosszan, szinte végtelenül elnyújtott, vágyakozással teli crescendo vezet el a Búcsú utolsó részéhez, amely leginkább a kozmikus jelzővel illethető. Az énekszólamot különböző irányba haladó és sebességgel mozgó, lebegő meteorok, tárgyak, részecskék, csillagok ölelik körül. A légkört elhagyva visszatekintünk gyönyörű, kék és zöld színben pompázó bolygónkra. Amikor Mahlert vezénylem, megosztom a közönséggel azokat a képeket, érzéseket, amelyeket a zenéje ébreszt bennem.”

A Fesztiválzenekar első Mahler-lemeze, az VI. szimfónia 2006-ben jelent meg a Channel Classics kiadónál, azóta ezt további nyolc követte. (Fischer több interjúban is említette, hogy a VIII. Ezrek szimfóniáját nem vezényli.) Idén a Dal a Földről című darab zárja a ciklust. A felvétel 2017-ben a Müpában készült, Gerhild Romberger mezzoszoprán és Robert Dean Smith tenor működik közre énekes szólistaként.

Az új lemezről a Guardian kritikusa ekképp írt:

„Fischer Iván Mahler-ciklusa ragyogó lezárást kapott, amely minden Mahler-rajongó számára kötelező darab. [...] A BFZ friss és eleven játékának köszönhetően kimagasló élményben lehet részünk.”

A teljes diszkográfia itt böngészhető.

„Nincs rossz zenekar, csak rossz karmester” – vallotta a ma 160 éve született Gustav Mahler

Kapcsolódó

„Nincs rossz zenekar, csak rossz karmester” – vallotta a ma 160 éve született Gustav Mahler

160 éve született a budapesti Operaház egykori igazgatója, a későromantikus zene utolsó nagy mestere, Gustav Mahler.

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de az első három alkalmat mégis lemondta. Miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Könyv

„Egy tájba lépek ki, ahová a másik nem követhet” – 100 éve született Mészöly Miklós

1921. január 19-én született a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású írója, Mészöly Miklós. Életműve gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, de több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet is fűződik a nevéhez.
Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Jazz/World

Két kvartettel áll színpadra az etno-jazz királya a Magyar Kultúra Napján

A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonó Online közvetítésében. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.
Könyv

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Dokumentumfilm készült Erkel Ferenc Himnuszáról – Nézze meg online, itt!

A Himnusz keletkezéséről készített dokumentumfilmet a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) és az Erkel Ferenc Társaság A Himnusz regényes története címmel, Juhász Annával és Becze Szilviával.
Klasszikus ajánló

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Klasszikus ajánló

Valós időben, koncert közben is nézői kérdésekre válaszol Hámori Máté és az ÓDZ

No, persze biztosított a zavartalan zeneélvezet is. Az Óbudai Danubia Zenekar új sorozatában a kulisszák mögé vezet, hogy belülről nézzük meg, hogyan folyik egy zenekari próba, mit csinál egy karmester és hogyan születik meg a koncert.
Klasszikus ajánló

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Klasszikus hír

Bara Hajnal erdélyi zenetanárnak, műfordítónak ítélték az idei Lajtha-díjat

Bara Hajnal erdélyi zenetanár, műfordító érdemelte ki idén a Lajtha-díjat, amelynek jelképes átadása csütörtökön lesz a Lajtha László-emlékkoncerten, amelyet a Bartók Rádió élőben közvetít.