Klasszikus

A Dal a Földről felvételével elkészült a Fesztiválzenekar teljes Mahler-ciklusa

2020.10.03. 09:35
Ajánlom
A Channel Classics kiadásában jelent meg a Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván új lemezfelvétele, Mahler Dal a Földről-szimfóniája. Teljes a ciklus. Illetve majdnem.

Gustav Mahlert halála után ötven évre csaknem elfelejtették a zenehallgatók, s jobbára csak karmesterként emlékeztek rá, az utóbbi újabb jó fél évszázad közönsége azonban a szívében hordozza zenéjét. Az osztrák zeneszerző életművének, aki tíz monumentális szimfóniáján kívül alig egy-két művet jegyzett, hasonlóan lelkes rajongótábora van, mint Beethoven vagy Wagner alkotásainak.

40020_cover-1024x1024-160830.jpg

Das Lied von der Erde (Fotó/Forrás: Chandos, 2020)

Mahler szimfóniái – a zeneszerző sokat idézett mondása szerint – magukban hordozzák az egész életet az alantastól a magasztosig. Monumentális, „szeizmikus” művek az 1888-ban befejezett Titán-szimfóniától az 1908-9 között befejezett Kilencedikig.

„Mahler műveinek líraisága hihetetlenül megindító... Áthatja őket egyfajta vég nélkül áradó, már-már isteni szeretet – különösen a lassú tételeket”

– véli Fischer Iván. – „A Dal a Földről című ciklusban például az E hangon kitartott, hosszan, szinte végtelenül elnyújtott, vágyakozással teli crescendo vezet el a Búcsú utolsó részéhez, amely leginkább a kozmikus jelzővel illethető. Az énekszólamot különböző irányba haladó és sebességgel mozgó, lebegő meteorok, tárgyak, részecskék, csillagok ölelik körül. A légkört elhagyva visszatekintünk gyönyörű, kék és zöld színben pompázó bolygónkra. Amikor Mahlert vezénylem, megosztom a közönséggel azokat a képeket, érzéseket, amelyeket a zenéje ébreszt bennem.”

A Fesztiválzenekar első Mahler-lemeze, az VI. szimfónia 2006-ben jelent meg a Channel Classics kiadónál, azóta ezt további nyolc követte. (Fischer több interjúban is említette, hogy a VIII. Ezrek szimfóniáját nem vezényli.) Idén a Dal a Földről című darab zárja a ciklust. A felvétel 2017-ben a Müpában készült, Gerhild Romberger mezzoszoprán és Robert Dean Smith tenor működik közre énekes szólistaként.

Az új lemezről a Guardian kritikusa ekképp írt:

„Fischer Iván Mahler-ciklusa ragyogó lezárást kapott, amely minden Mahler-rajongó számára kötelező darab. [...] A BFZ friss és eleven játékának köszönhetően kimagasló élményben lehet részünk.”

A teljes diszkográfia itt böngészhető.

„Nincs rossz zenekar, csak rossz karmester” – vallotta a ma 160 éve született Gustav Mahler

Kapcsolódó

„Nincs rossz zenekar, csak rossz karmester” – vallotta a ma 160 éve született Gustav Mahler

160 éve született a budapesti Operaház egykori igazgatója, a későromantikus zene utolsó nagy mestere, Gustav Mahler.

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de az első három alkalmat mégis lemondta. Miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.