Klasszikus

A Danubia Szimfonikus Zenekar Alzheimer Világnapi koncertje

2004.09.16. 00:00
Ajánlom
A Danubia Szimfonikus Zenekar több mint tíz éve működik Héja Domonkos zenei irányításával. Hazai és nemzetközi sikereik mögött tudatos és aprólékos szakmai munka áll. A zenei sikereken túl a fiatal zenészek felelősséget éreznek környezetükért és feladatuknak tekintik, hogy a zene révén felhívják a figyelmet egy olyan, általuk kiemelkedően fontosnak tartott társadalmi problémára, mint az Alzheimer-kór.

Éppen ezért a Danubia Szimfonikus Zenekar szeptember 21-én, az Alzheimer Világnapon a Zeneakadémián ad koncertet, a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társaságával együttműködve. A zenekar ezen az estén azért játszik, hogy segítse a magyarországi Alzheimer Alapítvány munkáját abban, hogy mind több ember ismerje fel e betegséget, továbbá hogy megszűnjenek az Alheizmer-kór körüli tévhitek és tabuk.

A zenekar fontosnak érzi, hogy ezúton is felhívja a figyelmet az Alheizmer-kór okozta problémákra, melyek nem csak a beteget érintik, hanem családtagjait és környezetét is. A zenészek remélik, hogy a koncert a kellemes kikapcsolódáson túl az elgondolkodásra is lehetőséget teremt, valamint a figyelemfelkeltés révén egyre több érintett juthat fontos információkhoz és megfelelő kezeléshez.

A hangversenyen Smetana: Eladott menyasszony – nyitány; Janaček: Sinfonietta és Dvořák: VIII. szimfónia című műve hangzik el Héja Domonkos vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.