Klasszikus

A démoni virtuóz nyomában

2008.06.27. 00:00
Ajánlom
Walter Reicher, a kismartoni Haydn-fesztivál intendánsa, aki a Raidingi (Doborjáni) Nemzetközi Liszt-fesztivált megálmodta, a zeneszerző legrangosabb interpretátorait hívja meg az ünnepi játékokra.

Idén júniusban és októberben zajlik a "listen in Raiding" ("lisztelni Doborjánban") elnevezésű fesztivál. Az első felvonásban, a június 18. és 22. között lezajlott koncertsorozaton világszerte ünnepelt művészek léptek föl: a zongorista Rudolf Buchbinder, Borisz Berezovszkij, Brigitte Engerer, Gottlieb Wallisch, Konsztantyin Serbakov, a fiatal hegedűművész, Patricia Kopacsinszkaja, a cimbalmos Viktor Kopacsinszkij, valamint a Martin Haselböck vezényelte Wiener Akademie.

A Liszt-centrum 2006-os avatási ünnepségen a rendezők még bátrabban válogattak az elitnek szánt repertoárból, ezúttal azonban populárisabb műveket tűztek műsorra. A Pathétique című nyitókoncertenen Beethoven azonos néven emlegetett c-moll zongoraszonátáját, Schubert Impromtu-ket, Mozart B-dúr szonátáját (KV 333.), Liszt Rigoletto-parafrázisát adta elö Rudolf Buchbinder.

Másnap Egy este az operában címen Brigitte Engerer és a Londoni Filharmonikusokkal való föllépése után Doborjánba érkező Borisz Berezovszkij játszott négykezes Csajkovszkij-átiratokat és két zongorára komponált Liszt-műveket. A különleges alkalomra összejött duó a 17 éves Rachmaninov által – a zeneszerző egyetértésével – zongorára átírt Csipkerózsika-szvitet és a Nicolaus Economu transzponálta Diótörő-szvitet adta elő. A két művész a mesés romantikán túl, szokatlanul energikus játékkal teremtette meg a két közismert orosz balett atmoszféráját. Az egyenrangú felek összjátékában Berezovszkij a vezető szólamot Engerernek engedte át. Az Adagio főtémája "énekelt" a violinkulcsban, majd izgalmas-szellemes karaktertáncok keltek életre a kettős játékában. A híres keringő, melyet nemegyszer jégrevük, versenytáncok kedvelt kísérőzenéjeként használnak, most szuverén egyéniségek játékos poézisével szólalt meg. Az energikusabb előadásmód inkább Rachmaninovra, mint Csajkovszkijra vallott.

Engerer a Diótörő Indulójában az energikus, férfias játék iránti vonzalmát élhette ki, míg a rádióban agyonkoptatott Virágkeringőt sikerül a szokványos édeskés mellékíz nélkül előadni, tiszta poézissel. Borogyin Igor hercegének Poloveci táncok című betétszámát robbanó szilajsággal, vad szenvedéllyel "ropta" a zongorán a művészduó.

A liszti Mephisto-keringőt zenekari játékot idéző hatalmas energiával, démoni drámaisággal, nem különben, ördöngős virtuozitással játszotta Engerer és Berezovszkij. A Liszt eredeti átírásában készült kétzongorás Don Giovanni-parafrázis (Mozart-reminiszcenciák) intepretálását frenetikusan száguldó futamok, szédületes virtuozitás jellemezte. Súlyos akkordok jelezték a Kővendég kopogtatását, sallangmentes poézis telítette a szerelmi motívum jelentkezését a basszuskulcsban, majd egetverő finálé dübörgött Don Juan elveszejtésekor.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.