Klasszikus

A démoni virtuóz nyomában

2008.06.27. 00:00
Ajánlom
Walter Reicher, a kismartoni Haydn-fesztivál intendánsa, aki a Raidingi (Doborjáni) Nemzetközi Liszt-fesztivált megálmodta, a zeneszerző legrangosabb interpretátorait hívja meg az ünnepi játékokra.

Idén júniusban és októberben zajlik a "listen in Raiding" ("lisztelni Doborjánban") elnevezésű fesztivál. Az első felvonásban, a június 18. és 22. között lezajlott koncertsorozaton világszerte ünnepelt művészek léptek föl: a zongorista Rudolf Buchbinder, Borisz Berezovszkij, Brigitte Engerer, Gottlieb Wallisch, Konsztantyin Serbakov, a fiatal hegedűművész, Patricia Kopacsinszkaja, a cimbalmos Viktor Kopacsinszkij, valamint a Martin Haselböck vezényelte Wiener Akademie.

A Liszt-centrum 2006-os avatási ünnepségen a rendezők még bátrabban válogattak az elitnek szánt repertoárból, ezúttal azonban populárisabb műveket tűztek műsorra. A Pathétique című nyitókoncertenen Beethoven azonos néven emlegetett c-moll zongoraszonátáját, Schubert Impromtu-ket, Mozart B-dúr szonátáját (KV 333.), Liszt Rigoletto-parafrázisát adta elö Rudolf Buchbinder.

Másnap Egy este az operában címen Brigitte Engerer és a Londoni Filharmonikusokkal való föllépése után Doborjánba érkező Borisz Berezovszkij játszott négykezes Csajkovszkij-átiratokat és két zongorára komponált Liszt-műveket. A különleges alkalomra összejött duó a 17 éves Rachmaninov által – a zeneszerző egyetértésével – zongorára átírt Csipkerózsika-szvitet és a Nicolaus Economu transzponálta Diótörő-szvitet adta elő. A két művész a mesés romantikán túl, szokatlanul energikus játékkal teremtette meg a két közismert orosz balett atmoszféráját. Az egyenrangú felek összjátékában Berezovszkij a vezető szólamot Engerernek engedte át. Az Adagio főtémája "énekelt" a violinkulcsban, majd izgalmas-szellemes karaktertáncok keltek életre a kettős játékában. A híres keringő, melyet nemegyszer jégrevük, versenytáncok kedvelt kísérőzenéjeként használnak, most szuverén egyéniségek játékos poézisével szólalt meg. Az energikusabb előadásmód inkább Rachmaninovra, mint Csajkovszkijra vallott.

Engerer a Diótörő Indulójában az energikus, férfias játék iránti vonzalmát élhette ki, míg a rádióban agyonkoptatott Virágkeringőt sikerül a szokványos édeskés mellékíz nélkül előadni, tiszta poézissel. Borogyin Igor hercegének Poloveci táncok című betétszámát robbanó szilajsággal, vad szenvedéllyel "ropta" a zongorán a művészduó.

A liszti Mephisto-keringőt zenekari játékot idéző hatalmas energiával, démoni drámaisággal, nem különben, ördöngős virtuozitással játszotta Engerer és Berezovszkij. A Liszt eredeti átírásában készült kétzongorás Don Giovanni-parafrázis (Mozart-reminiszcenciák) intepretálását frenetikusan száguldó futamok, szédületes virtuozitás jellemezte. Súlyos akkordok jelezték a Kővendég kopogtatását, sallangmentes poézis telítette a szerelmi motívum jelentkezését a basszuskulcsban, majd egetverő finálé dübörgött Don Juan elveszejtésekor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.