Klasszikus

A Discantus Énekegyüttes sikere Olaszországban

2004.08.02. 00:00
Ajánlom
A budapesti Discantus Énekegyüttes óriási sikert ért el Goriziában, ahol idén 43. alkalommal rendezték meg a C. A. Seghizzi Nemzetközi Kórusversenyt. A kamarakórus egyetlen magyar énekkarként indult Európa egyik legrangosabb versenyén, mely egyúttal az Európai Nagydíj-versenysorozat egyik állomása is volt (a másik öt helyszín: Tolosa, Tour, Arezzo, Debrecen és Várna).

A szigorú selejtezők után a döntőben ez évben is csak a 22 legjobb kórus mérhette össze tudását a 13 tagú nemzetközi zsűri előtt. A Discantus Énekegyüttes saját kategóriáján kívül – a kórus kis létszáma miatt nagy kihívást jelentő – kétkórusos kategóriában is rajthoz állt, ahol a legmagasabb pontszámot érte el. Ez a második helyet jelentette – első díjat azonban nem adtak ki. A kamarakórusok versenyében az összes nevező között elért legjobb teljesítmény és legmagasabb pontszám viszont már a verseny Nagydíját jelentette a magyar kórus számára, mely egyúttal azt is jelenti, hogy a Discantus Énekegyüttes részt vehet a világ kóruséletének egyik legrangosabb eseményén, a már említett hat nagy verseny győzteseinek találkozóján, az Európai Nagydíjas Kórusok Versenyén, melyet jövőre Várnában rendeznek meg.

A Discantus Énekegyüttest 1996-ban Heim László alapította. Az ez év januárjától Darázsdi Zita és Mészáros Péter által irányított kamarakórus jelenleg 13 főt számlál, és pár éven belül immár a harmadik nemzetközi verseny nagydíját mondhatja magáénak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.