Klasszikus

A Discantus Énekegyüttes sikere Olaszországban

2004.08.02. 00:00
Ajánlom
A budapesti Discantus Énekegyüttes óriási sikert ért el Goriziában, ahol idén 43. alkalommal rendezték meg a C. A. Seghizzi Nemzetközi Kórusversenyt. A kamarakórus egyetlen magyar énekkarként indult Európa egyik legrangosabb versenyén, mely egyúttal az Európai Nagydíj-versenysorozat egyik állomása is volt (a másik öt helyszín: Tolosa, Tour, Arezzo, Debrecen és Várna).

A szigorú selejtezők után a döntőben ez évben is csak a 22 legjobb kórus mérhette össze tudását a 13 tagú nemzetközi zsűri előtt. A Discantus Énekegyüttes saját kategóriáján kívül – a kórus kis létszáma miatt nagy kihívást jelentő – kétkórusos kategóriában is rajthoz állt, ahol a legmagasabb pontszámot érte el. Ez a második helyet jelentette – első díjat azonban nem adtak ki. A kamarakórusok versenyében az összes nevező között elért legjobb teljesítmény és legmagasabb pontszám viszont már a verseny Nagydíját jelentette a magyar kórus számára, mely egyúttal azt is jelenti, hogy a Discantus Énekegyüttes részt vehet a világ kóruséletének egyik legrangosabb eseményén, a már említett hat nagy verseny győzteseinek találkozóján, az Európai Nagydíjas Kórusok Versenyén, melyet jövőre Várnában rendeznek meg.

A Discantus Énekegyüttest 1996-ban Heim László alapította. Az ez év januárjától Darázsdi Zita és Mészáros Péter által irányított kamarakórus jelenleg 13 főt számlál, és pár éven belül immár a harmadik nemzetközi verseny nagydíját mondhatja magáénak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.