Klasszikus

A Díva - Palánkay Klára emlékezik

2008.06.27. 00:00
Ajánlom
Bár nem ismertem Palánkay Klárát, mégis azt érzem életinterjújának olvasása közben, hogy az énekesnő nekem mondja el hosszú monológban az életét.

Csapong a témák közt, el-elkalandoznak a gondolatai, valamit félbehagy, majd visszatér hozzá, néha megismétli, amiről már esett szó – mintha régi jó ismerősökként teázgatnánk egy cukrászdában. (Ez a csevegő hangnem az életinterjú készítőjének, Várkonyi Juditnak az érdeme.) Őszinte, nem akar semmit titkolni, vagy ahogyan ő maga fogalmaz: Az életben soha nem hordtam álarcot. S miközben Palánkay Klára vásárlásról, ruhákról, utazásokról, fellépésekről cseveg, a felszínesnek hallatszó mondatok mélyrétegében kibontakozik a múlt század furcsa történelme. A második világháború, amelynek jóvoltából a nőiesen gömbölyű Palánkay karcsú lett, mint a nádszál ’56, amikor négy telefonhívással szereztek koporsót, Tito, aki légyottra hívta volna az énekesnőt (s hogy a marsallra milyen hatást tett, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy későbbi felesége, Jovanka és Palánkay között igen nagy a hasonlóság), vagy a londoni látogatás, amely végén hat bőrönd selymet kapott egy rajongójától, s a nemes anyagot a magyar követség munkatársával vitette át a vámon.

Szubjektív magyar operatörténetként is olvasható a kötet, amelyből megismerhetők az 1944 és 1970 közötti aranykor kulisszatitkai a láthatatlan páholy titkától az énekesnői rivalizálásáig. Palánkay Klára 26 éves pályáján 30 szerepet énekelt, amelyek közül a legfontosabb Bartók operájának, A kékszakállú herceg várának Juditja volt Székely Mihály oldalán. (A kékszakállú... recepciótörténetét illetően is érdekes adalékok olvashatók a könyvben.) Az első modern operaénekes-színésznők egyike volt, aki a szerepek eléneklése mellett nagy gondot fordított a szerepformálásra is. Önérzetesen ragaszkodtam a saját hangomhoz – mondja Palánkay, aki ízig-vérig színházi emberként vett részt az előadás készítésében, Nádasdy Kálmán, Oláh Gusztáv alkotótársnak tekintette őt.

A magánéletből lopott pillanatokat és a művészi karrier fontos állomásait megörökítő fotókkal, valamint a CD-vel, amely Palánkay nagy szerepeit idézi, egy királynői eleganciájú, szarkasztikus humorú, kemény, de megelégedett asszony bontakozik ki. Egy díva élete.

(Várkonyi Judit: A Díva. Palánkay Klára emlékezik. - Európa Könyvkiadó, Budapest, 2008)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„Az együttjáték olyan, mint egy megújuló energiaforrás” – Beszélgetés Fejérvári Zoltánnal

Fejérvári Zoltánt az utóbbi években a legváltozatosabb koncerteken hallhatta a közönség, emellett rendszeresen tanít is, idén kezdte meg oktatói tevékenységét Bázelben. A zongoraművésszel az egyedüllét fontosságáról, a kortárs zenéről és a zenetanítás feladatairól is beszélgettünk.
Zenés színház

Vörös Szilvia Kékszakállú-felvételét Grammy-díjra jelölték

Az énekesnő két évvel ezelőtt Helsinkiben vette lemezre Bartók operáját, a produkciót most az öt legjobb operafelvétel közé választotta a neves zenei díj bírálóbizottsága.
Vizuál

Mikortól színész a színész? - Megjelent Trokán Nóra fotóalbuma

Trokán Nóra egész életét áthatja a színházi közeg varázslatos világa, amelyre gyermekkora óta második otthonként tekint. Színésztársairól készült portrésorozata, a színpadi fellépés előtti átváltozás varázslatos és a néző számára elképzelhetetlen pillanatait rögzíti.
Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Klasszikus

Adventi koncert a Belvárosi-templomban a Soproni Szimfonikusokkal

December 3-án ad adventi koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban Magyarország egyik legrégebbi szimfonikus zenekara, az 1829-ben alapított Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus ajánló

Ajándékozzon koncertélményt a Concerto Budapesttel!

A világ legkiválóbb szólistáival, izgalmas és felfedezésre váró remekművekkel várja a Keller András vezette zenekar a közönséget jövőre is. Válasszon a Concerto Budapest ünnepi kínálatából, vásároljon ajándékkártyát vagy koncertjegyet ajándékba!
Klasszikus ajánló

Újévi Díszhangverseny – a Pannon Filharmonikusok adventi ajánlata

Újév. Egy rövid, de gazdagon összetett szó. Magában hordozza a jövő várakozását, az új reményeinket és egy viszonylag hosszú, ámbár gyorsan elröppeni látszó 365 napos időszakot. Újévi üdvözletünket, bizakodásunkat és vágyainkat töltjük ilyenkor a pezsgőspoharakba, amelyekhez Pécs legrangosabb társadalmi eseményén újra ünnepi klasszikus muzsika társul.
Klasszikus ajánló

Adventi koncertek a Kiskorona7-ben – az Óbudai Társaskör adventi ajánlata

Három adventi koncert, három egymástól teljesen különböző zenei stílusban, Óbuda kultikus koncerttermében. A Kiskorona7 egészen különleges zenei programokkal készül az ünnepvárás időszakában.