Klasszikus

A Díva - Palánkay Klára emlékezik

2008.06.27. 00:00
Ajánlom
Bár nem ismertem Palánkay Klárát, mégis azt érzem életinterjújának olvasása közben, hogy az énekesnő nekem mondja el hosszú monológban az életét.

Csapong a témák közt, el-elkalandoznak a gondolatai, valamit félbehagy, majd visszatér hozzá, néha megismétli, amiről már esett szó – mintha régi jó ismerősökként teázgatnánk egy cukrászdában. (Ez a csevegő hangnem az életinterjú készítőjének, Várkonyi Juditnak az érdeme.) Őszinte, nem akar semmit titkolni, vagy ahogyan ő maga fogalmaz: Az életben soha nem hordtam álarcot. S miközben Palánkay Klára vásárlásról, ruhákról, utazásokról, fellépésekről cseveg, a felszínesnek hallatszó mondatok mélyrétegében kibontakozik a múlt század furcsa történelme. A második világháború, amelynek jóvoltából a nőiesen gömbölyű Palánkay karcsú lett, mint a nádszál ’56, amikor négy telefonhívással szereztek koporsót, Tito, aki légyottra hívta volna az énekesnőt (s hogy a marsallra milyen hatást tett, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy későbbi felesége, Jovanka és Palánkay között igen nagy a hasonlóság), vagy a londoni látogatás, amely végén hat bőrönd selymet kapott egy rajongójától, s a nemes anyagot a magyar követség munkatársával vitette át a vámon.

Szubjektív magyar operatörténetként is olvasható a kötet, amelyből megismerhetők az 1944 és 1970 közötti aranykor kulisszatitkai a láthatatlan páholy titkától az énekesnői rivalizálásáig. Palánkay Klára 26 éves pályáján 30 szerepet énekelt, amelyek közül a legfontosabb Bartók operájának, A kékszakállú herceg várának Juditja volt Székely Mihály oldalán. (A kékszakállú... recepciótörténetét illetően is érdekes adalékok olvashatók a könyvben.) Az első modern operaénekes-színésznők egyike volt, aki a szerepek eléneklése mellett nagy gondot fordított a szerepformálásra is. Önérzetesen ragaszkodtam a saját hangomhoz – mondja Palánkay, aki ízig-vérig színházi emberként vett részt az előadás készítésében, Nádasdy Kálmán, Oláh Gusztáv alkotótársnak tekintette őt.

A magánéletből lopott pillanatokat és a művészi karrier fontos állomásait megörökítő fotókkal, valamint a CD-vel, amely Palánkay nagy szerepeit idézi, egy királynői eleganciájú, szarkasztikus humorú, kemény, de megelégedett asszony bontakozik ki. Egy díva élete.

(Várkonyi Judit: A Díva. Palánkay Klára emlékezik. - Európa Könyvkiadó, Budapest, 2008)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Klasszikus

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.