Klasszikus

A Díva - Palánkay Klára emlékezik

2008.06.27. 00:00
Ajánlom
Bár nem ismertem Palánkay Klárát, mégis azt érzem életinterjújának olvasása közben, hogy az énekesnő nekem mondja el hosszú monológban az életét.

Csapong a témák közt, el-elkalandoznak a gondolatai, valamit félbehagy, majd visszatér hozzá, néha megismétli, amiről már esett szó – mintha régi jó ismerősökként teázgatnánk egy cukrászdában. (Ez a csevegő hangnem az életinterjú készítőjének, Várkonyi Juditnak az érdeme.) Őszinte, nem akar semmit titkolni, vagy ahogyan ő maga fogalmaz: Az életben soha nem hordtam álarcot. S miközben Palánkay Klára vásárlásról, ruhákról, utazásokról, fellépésekről cseveg, a felszínesnek hallatszó mondatok mélyrétegében kibontakozik a múlt század furcsa történelme. A második világháború, amelynek jóvoltából a nőiesen gömbölyű Palánkay karcsú lett, mint a nádszál ’56, amikor négy telefonhívással szereztek koporsót, Tito, aki légyottra hívta volna az énekesnőt (s hogy a marsallra milyen hatást tett, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy későbbi felesége, Jovanka és Palánkay között igen nagy a hasonlóság), vagy a londoni látogatás, amely végén hat bőrönd selymet kapott egy rajongójától, s a nemes anyagot a magyar követség munkatársával vitette át a vámon.

Szubjektív magyar operatörténetként is olvasható a kötet, amelyből megismerhetők az 1944 és 1970 közötti aranykor kulisszatitkai a láthatatlan páholy titkától az énekesnői rivalizálásáig. Palánkay Klára 26 éves pályáján 30 szerepet énekelt, amelyek közül a legfontosabb Bartók operájának, A kékszakállú herceg várának Juditja volt Székely Mihály oldalán. (A kékszakállú... recepciótörténetét illetően is érdekes adalékok olvashatók a könyvben.) Az első modern operaénekes-színésznők egyike volt, aki a szerepek eléneklése mellett nagy gondot fordított a szerepformálásra is. Önérzetesen ragaszkodtam a saját hangomhoz – mondja Palánkay, aki ízig-vérig színházi emberként vett részt az előadás készítésében, Nádasdy Kálmán, Oláh Gusztáv alkotótársnak tekintette őt.

A magánéletből lopott pillanatokat és a művészi karrier fontos állomásait megörökítő fotókkal, valamint a CD-vel, amely Palánkay nagy szerepeit idézi, egy királynői eleganciájú, szarkasztikus humorú, kemény, de megelégedett asszony bontakozik ki. Egy díva élete.

(Várkonyi Judit: A Díva. Palánkay Klára emlékezik. - Európa Könyvkiadó, Budapest, 2008)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Zenés színház

Operajátszás, rendkívüli időkben

Folytatódik az Opera Magazin sorozata, amelyben zenei szakembereket faggatunk arról, hogyan változnak az operajátszási szokások, és mivel lehet hatékonyan megszólítani a közönséget. Ezúttal két zenetörténész-kritikussal, Mácsai Jánossal és Mesterházi Mátéval ültek le beszélgetni.
Színház

Elhunyt Vass Gábor színész

Évtizedekig dolgozott színházban, a legtöbben viszont orgánumát ismerik: ő volt Sean Connery és Bruce Willis magyar hangja. Hatvannégy éves volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Klasszikus hír

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus ajánló

A Goldberg-variációkkal lép színpadra a fiatal Berecz Mihály

Berecz Mihály zongoraművész ad szólóestet január 12-én az MVM Koncertek - A Zongora sorozatban. Az online követhető esten Johann Sebastian Bach Goldberg-variációk című műve hangzik el.
Klasszikus ajánló

Idén is folytatódnak a Müpa ingyenes online közvetítései

A nehézségek ellenére a Müpa számtalan digitális fejlesztést, új programokat valósított meg a 2020-as évben - mondta Káel Csaba vezérigazgató. Koncertjeik továbbra is élőben, ingyenesen követhetők az intézmény online platformjain.
Klasszikus videó

Kísértetiesen gyönyörű Mozart Requiemje, amikor négy thereminen szólal meg

Grégoire Blanc thereminművész különleges átiratokat tesz közzé a legnépszerűbb videomegosztó felületen. Ezúttal Mozart utolsó művéből készített sajátos hangulatú feldolgozást – négy thereminnel és zongorával.