Klasszikus

A Djabe zenekar külföldi sikerei

2005.03.30. 00:00
Ajánlom
A Djabe tovább öregbíti a magyar jazz hírnevét a svédországi Stockholm és a finnországi Pori Jazzfesztiválokon. A tavalyi európai és tengerentúli sikerek után folytatja menetelését a hazai world/jazz műfaj elsőszámú képviselője a legjelentősebb európai jazzfesztiválokon.

A fellépések sorából kiemelkedik a magyar közönség számára is jól ismert Pori fesztivál, ahol a rendezvény negyven éves fennállása alatt mindössze négy magyar formáció lépett fel eddig (Pege Aladár, Budapest Big Band, Pleszkán Frigyes és a Rátonyi – Gadó duó). 2005-ben pedig a Djabe következik. Az idei program olyan sztárokat vonultat fel, mint Jamie Cullum, Charlie Haden, Kenny Garrett, Ronnie Cuber, Roy Haynes, Lauryn Hill, stb.

A rochesteri fesztivál szervezője, John Nugent a zenekar tavalyi fergeteges amerikai sikerei után azonnal meghívta a Djabét a szintén az ő művészeti vezetése alatt álló stockholmi fesztiválra is, ahol július 23-án, két nappal a Pori Jazzfesztiválon való fellépés után szerepel a zenekar.

Az észak-európai koncertek előtt a németországi Burghausen Jazzfesztiválon ad hangversenyt a Djabe. A München és Salzburg vonzáskörzetében rendezett Burghauseni Jazzfesztivál a legjelentősebb a régióban. Az együttes fellépéséről a németek DVD–felvételt is készítenek.

A Djabe az alábbi összeállításban turnézik: Barabás Tamás (basszusgitár), Kovács Ferenc (trombita, hegedű), Kovács Zoltán (zongora), Tóth Viktor (altszaxofon), Sipos András (ütőhangszerek), Égerházi Attila (gitár), Banai Szilárd (dob).

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Zenés színház

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.
Zenés színház

Isten, haza, család – és ami mögötte van

Alföldi Róbert legújabb rendezésében a kortárs néptánc formanyelvét arra használja, hogy tükröt tartson a valóságunknak, miközben vizsgálat tárgyává teszi a népikultúra egykori berendezkedését, hagyományaink visszásságait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.