Klasszikus

A Djabe zenekar külföldi sikerei

2005.03.30. 00:00
Ajánlom
A Djabe tovább öregbíti a magyar jazz hírnevét a svédországi Stockholm és a finnországi Pori Jazzfesztiválokon. A tavalyi európai és tengerentúli sikerek után folytatja menetelését a hazai world/jazz műfaj elsőszámú képviselője a legjelentősebb európai jazzfesztiválokon.

A fellépések sorából kiemelkedik a magyar közönség számára is jól ismert Pori fesztivál, ahol a rendezvény negyven éves fennállása alatt mindössze négy magyar formáció lépett fel eddig (Pege Aladár, Budapest Big Band, Pleszkán Frigyes és a Rátonyi – Gadó duó). 2005-ben pedig a Djabe következik. Az idei program olyan sztárokat vonultat fel, mint Jamie Cullum, Charlie Haden, Kenny Garrett, Ronnie Cuber, Roy Haynes, Lauryn Hill, stb.

A rochesteri fesztivál szervezője, John Nugent a zenekar tavalyi fergeteges amerikai sikerei után azonnal meghívta a Djabét a szintén az ő művészeti vezetése alatt álló stockholmi fesztiválra is, ahol július 23-án, két nappal a Pori Jazzfesztiválon való fellépés után szerepel a zenekar.

Az észak-európai koncertek előtt a németországi Burghausen Jazzfesztiválon ad hangversenyt a Djabe. A München és Salzburg vonzáskörzetében rendezett Burghauseni Jazzfesztivál a legjelentősebb a régióban. Az együttes fellépéséről a németek DVD–felvételt is készítenek.

A Djabe az alábbi összeállításban turnézik: Barabás Tamás (basszusgitár), Kovács Ferenc (trombita, hegedű), Kovács Zoltán (zongora), Tóth Viktor (altszaxofon), Sipos András (ütőhangszerek), Égerházi Attila (gitár), Banai Szilárd (dob).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.