Klasszikus

A dob mágusa a Millenárison

2004.04.19. 00:00
Ajánlom
A világ egyik legnevesebb dzsesszdobosát, Dave Wecklt, együttesével, a Dave Weckl Banddel először hallhatja élőben a hazai közönség, holnap este nyolc órától, a Millenáris Teátrumban (II., Fény u. 20–22.). A Chick Corea zenekarában híressé vált dobos csapata fúziós dzsesszt játszik rajongóinak.

A műfaj kedvelői ebben a hónapban sem maradnak világsztár nélkül, hiszen az ütőhangszerek királya, Trilok Gurtu márciusi fellépését követően, a dob egyik legnagyobb mágusa, Dave Weckl áll színpadra holnap a Millenáris Teátrumban. Wecklt nem kell bemutatni a dzsesszrajongóknak, hiszen szinte az összes dzsessz-klasszissal dolgozott már együtt pályafutása során, ahogyan haknizott a popzene csillagaival is – említsük csak Paul Simont vagy Michel Camilo-t.

Weckl nyolcévesen talált rá hangszerére, először kisebb manhattani klubokban csillogtatta meg tehetségét, majd huszonhárom évesen a Simon and Garfunkel turné dobosa lett. Ott figyelt fel rá a neves zongorista Chick Corea, aki azonnal elhívta együttesébe. Hét évig volt a ritmusszekció tagja a Chick Corea Elektric Bandnél és a Chick Corea Acoustic Bandnél, együttműködésük alatt több lemezt készítettek együtt a korszak legbátrabb improvizációs muzsikáit megalkotva. Weckl azonban kilépett a zenekarból, és Freddie Grubernél kezdett tanulni. Módosított technikáján, és megalakította saját zenekarát Dave Weckl Band néven, amelynek tagjai – Tom Kennedy basszusgitáros, Gary Meek szaxofonos, Steve Weingart billentyűs és Dave Weckl dobos – eddig három, valamint egy dupla CD-t jelentettek meg. Ne gondolja senki, hogy dobszólók tömkelegére számíthat a holnapi koncerten, ugyanis a szólókarriert is maga mögött tudó Weckl csapata csak a nevében idézi a virtuóz dobos exhibicionizmusát. Weckl zenéje rendkívül életerős, robbanékony, de mégis kifinomult, a műfaj legjobbjaiból táplálkozik. "Az a fajta zene, amit mi játszunk, improvizatív és spontán, a hallgatóság füle hallatára alakul, és bár egyes koncertjeink jobbak, ennek a zenekarnak minden estéje egy jó este"– fogalmazott a sztárdobos egy interjúban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rubens mesterien csempészett rejtett üzeneteket a képeire

Profin és gyakran ironikusan vegyítette munkáiban más mesterek stílusjegyeit, megújította az egyházi festmények nyelvét és még a flamand kárpitművészet felélesztésére is maradt ideje.
Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Klasszikus

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Vizuál

Drágakőre készült festményre bukkantak a múzeumi raktárban

Hamarosan a közönség is megtekintheti a 17. századi Antonio Tempesta egyik különleges alkotását. Az elmúlt évek kutatásai tisztázták a műtárgy múzeumba kerülésének, majd leltárból való törlésének történetét. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a drágakő lapra (lápisz lazuli) festett mű körültekintő restaurálása is. Az alig egy milliméter vastag kőlap mindkét oldalán egy ószövetségi jelenet látható. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Klasszikus hír

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Klasszikus interjú

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Klasszikus turné

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.