Klasszikus

A dobogó legtetején a Consono

2010.08.02. 15:00
Ajánlom
A Consono Kamarakórusnak ítélték a debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nagydíját augusztus elsején.

Tizenegy országból húsz kórus jött Debrecenbe a huszonnegyedik alkalommal megrendezett Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyre - többek között Kínából, Litvániából, Ukrajnából, Olaszországból, Venezuelából, Grúziából. A nyitó díszhangversenyen Megyeri Krisztina, Kákonyi Árpád, Gárdonyi Zoltán, valamint Gyöngyösi Levente: Missa Vanitas Vanitatum című művének ősbemutatója hangzott el.

Az öt kategória legjobbjai a gyermekkaroknál a kínai Pekingi Filharmónia Kórusa; ifjúsági kórusok első díjasa a magyar Ady Endre Gimnázium Leánykara; az egyneműkarok dobogósa a Svanholm Singers Svédországból; a kamarakórusok kategóriában két harmadik helyet osztottak ki az ukrán Topilche Chamber Choir s Coral Antiphona venezuelai kórusok között; a vegyeskarok első helyezettje a német Consono Kamarakórus lett.

A saját kategóriákon kívül a nagydíjért is lehetett küzdeni, melynek jutalma 2000 euró volt, továbbá meghívás a spanyolországi Tolosa-ba a 2011. évi "Kórusmuzsika Európa Nagydíja" (European Grand Prix for Choral Singing) versenyre, és a karvezető 500 eurós karnagyi díja mellé meghívást kap a 2012-ben meghirdetett huszonötödik kórusverseny zsűrijébe. E díjat a németországi Consono Kamarakórus és vezetője Harald Jers vehette át.

A zsűri tagjai Anders Eby(Svédország), Csíky Boldizsár (Románia), Gupcsó Gyöngyvér (Magyarország), Georg Grün (Németország), Josep Prats (Spanyolország), Blanka Juhaňáková (Szlovákia), Heltay László (Magyarország), Lakner Tamás (Magyarország) Vytautas Miškinis (Litvánia), Silvana Vallesi (Argentína) voltak.

A Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt Gulyás György alapította meg és azóta is tiszteletbeli elnöke, jelenleg e posztot Somogyi Béla tölti be. A helyszínt Kelet-Magyarország legnagyobb konferenciaközpontja, a Kölcsey Központ biztosította.

http://www.bbcc.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

„A szolgája vagyok a könyveknek” - Interjú Gálos Viktor fotóssal

Hatvan egérfogó, kétszáz tojás, egy halfarok, esetleg egy kiszuperált tévé porcelánnyuszival, felkészülésként pedig több ezer oldalnyi szépirodalmi szöveg elolvasása – alig két hét alatt. Gálos Viktor fotós mesél a néhol vidám, néhol szürreális munkáról, ami a Libri irodalmi díj köteteinek fotói mögött áll.
Plusz

Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja a Magyar Tudományos Akadémia élén.
Klasszikus

A mi Kodályunk – A héten kerül a mozikba a zenetudósról szóló dokumentumfilm

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható Petrovics Eszter zenés ismeretterjesztő filmje.
Színház

A nyáron is látható az év egyik legfelkavaróbb előadása Molnár Piroskával

A dokumentumfilmként, majd könyv változatban is megjelent, mélyen elgondolkodtató Egy német sorsot február elején, nagy szakmai és közönségsikerrel mutatta be az Orlai Produkciós Iroda Molnár Piroska tolmácsolásában, Máté Gábor rendezésében. Az előadás – ami igazi kuriózum, hiszen a színésznő élete első monodrámáját játssza – júliusban és augusztusban hét alkalommal látható a Hatszín Teátrumban.
Plusz

Kőbányára kell utaznunk a legújabb Kolodkóért

A gerillaszobrász két új alkotásával gazdagodott Budapest: ezúttal a Dreher Sörgyárak története ihlette meg Kolodko Mihályt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Klasszikus hír

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Klasszikus hír

A mi Kodályunk – A héten kerül a mozikba a zenetudósról szóló dokumentumfilm

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható Petrovics Eszter zenés ismeretterjesztő filmje.
Klasszikus magazin

„Nincs rossz zenekar, csak rossz karmester” – vallotta a ma 160 éve született Gustav Mahler

160 éve született a budapesti Operaház egykori igazgatója, a későromantikus zene utolsó nagy mestere, Gustav Mahler.
Klasszikus hír

Ennio Morriconénak szentelte a járvány utáni első koncertjét a milánói Scala

A 91 évesen elhunyt olasz zeneszerzőnek, karmesternek szentelte az újranyitás utáni első, közönség előtt tartott koncertjét a milánói Scala operaház hétfő este.