Klasszikus

A dobogó legtetején a Consono

2010.08.02. 15:00
Ajánlom
A Consono Kamarakórusnak ítélték a debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nagydíját augusztus elsején.

Tizenegy országból húsz kórus jött Debrecenbe a huszonnegyedik alkalommal megrendezett Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyre - többek között Kínából, Litvániából, Ukrajnából, Olaszországból, Venezuelából, Grúziából. A nyitó díszhangversenyen Megyeri Krisztina, Kákonyi Árpád, Gárdonyi Zoltán, valamint Gyöngyösi Levente: Missa Vanitas Vanitatum című művének ősbemutatója hangzott el.

Az öt kategória legjobbjai a gyermekkaroknál a kínai Pekingi Filharmónia Kórusa; ifjúsági kórusok első díjasa a magyar Ady Endre Gimnázium Leánykara; az egyneműkarok dobogósa a Svanholm Singers Svédországból; a kamarakórusok kategóriában két harmadik helyet osztottak ki az ukrán Topilche Chamber Choir s Coral Antiphona venezuelai kórusok között; a vegyeskarok első helyezettje a német Consono Kamarakórus lett.

A saját kategóriákon kívül a nagydíjért is lehetett küzdeni, melynek jutalma 2000 euró volt, továbbá meghívás a spanyolországi Tolosa-ba a 2011. évi "Kórusmuzsika Európa Nagydíja" (European Grand Prix for Choral Singing) versenyre, és a karvezető 500 eurós karnagyi díja mellé meghívást kap a 2012-ben meghirdetett huszonötödik kórusverseny zsűrijébe. E díjat a németországi Consono Kamarakórus és vezetője Harald Jers vehette át.

A zsűri tagjai Anders Eby(Svédország), Csíky Boldizsár (Románia), Gupcsó Gyöngyvér (Magyarország), Georg Grün (Németország), Josep Prats (Spanyolország), Blanka Juhaňáková (Szlovákia), Heltay László (Magyarország), Lakner Tamás (Magyarország) Vytautas Miškinis (Litvánia), Silvana Vallesi (Argentína) voltak.

A Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt Gulyás György alapította meg és azóta is tiszteletbeli elnöke, jelenleg e posztot Somogyi Béla tölti be. A helyszínt Kelet-Magyarország legnagyobb konferenciaközpontja, a Kölcsey Központ biztosította.

http://www.bbcc.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.