Klasszikus

A Doktor Faustus áll az idei kamara.hu fesztivál középpontjában

2023.11.09. 12:05
Ajánlom
A Zeneakadémia kamarazenei fesztiválja idén Thomas Mann regénye köré szerveződik, november 16. és 19. között világhírű zenészek koncertjeivel, valamint irodalmi beszélgetéssel és gyermekprogrammal várják a közönséget.

A hat hangverseny fellépői között van Antje Weithaas és Irène Duval hegedűművész, Steven Isserlis csellóművész, Rost Andrea és Megyesi Schwartz Lúcia operaénekesek, Mácsai Pál és Bánsági Ildikó színművész, Bársony Péter brácsaművész, Csalog Gábor zongoraművész, Mate Bekavac klarinétművész, Palojtay János zongoraművész, Csáki András gitárművész, Johannes Held énekművész, valamint a Merel Quartet

Természetesen fellépnek a fesztivál művészeti vezetői, a Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművész-házaspár is, akik minden évben egy-egy irodalmi mű köré építi a tematikát. Az ideiről, Thomas Mann Doktor Faustusáról úgy fogalmaznak:

nemcsak az ördög figurája, ezen keresztül az „ördögi zenék” miatt vonzó egy kamarazenei fesztivál témájának, hanem mert a világirodalom talán legzeneibb regénye.

Hiszen az író említi mások mellett Bach, Beethoven, Brahms, Mahler, Mendelssohn, Schönberg, Tartini és Wolf nevét is, logikus tehát, hogy műveik szerepelnek a koncerteken. A repertoár Josquin des Prez motettájától Kurtág György zenéjéig ível, számos darabban felbukkan az ördög figurája (például Liszt Mefisztó-polkája, Tartini Ördögtrilla szonátája), megjelenik Goethe alakja (Wolf Goethe-dalaiban), de a regény keletkezéstörténetével összefüggésben terítékre kerülnek a háború borzalmai is.

StevenIsserlishighresphoto-creditSatoshiAoyagi1-120407.jpg

Steven Isserlis (Fotó/Forrás: Satoshi Aoyagi / Zeneakadémia)

A Hatszemközt című irodalmi esten a két művészeti vezető Bánsági Ildikó színművésszel beszélget, a november 19-i zárókoncert utáni Kódán pedig Mona Dániel moderátorral idézik fel a fesztivál témaválasztását és az idei tapasztalatokat. 

A gyermekeknek szóló Varázshang ezúttal a Piroska és a farkas alapján készült, A kis piros hegedű és a nagy gonosz cselló című zenés mesével várja a 6 és 12 év közöttieket és családjukat. A művet Anne Dudley Oscar-díjas komponista, illetve szövegíróként Steven Isserlis jegyzi, fellép majd Mondok Yvette (ének), Irène Duval (hegedű), Steven Isserlis (cselló), Simon Izabella és Várjon Dénes (zongora), a meseillusztrátor pedig gyermekük, Várjon Liána.

Kamara.hu – a Zeneakadémia kamarazenei fesztiválja
november 16-19., Zeneakadémia

A Solti teremben és a Kupolateremben zajló 2023-as fesztivál részletes programja a közreműködő művészekkel, valamint a jegyvásárlás a kamara.hu weboldalon érhető el.

Fejléckép: Simon Izabella és Várjon Dénes (fotó/forrás: Posztós János / Zeneakadémia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Plusz

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Klasszikus hír

Molnár Anna neves izraeli kortárs zenei együttessel lép fel

Az Israel Contemporary Players június 22-án ad koncertet Tel-Avivban, az elsősorban szintén kortárs zenei produkcióiról ismert mezzoszoprán Steve Reich Tehillim című művében működik közre.