Klasszikus

A Dresch-dzsessz megrengette a New Morningot

2003.01.19. 00:00
Ajánlom
Két teltházas, szenzációs koncertet adott Dresch Mihály és együttese a hét végén Archie Sheppel, a világhírű afro-amerikai dzsessz-szaxofonossal Európa egyik leghíresebb dzsesszklubjában, a párizsi New Morningban.

A pénteki és szombati hangverseny első felében a Dresch-kvartett és Shepp, az amerikai dzsessz óriása tavaly készül első közös lemezüket, a Hungarian Bebop számait játszották el. A májusban megjelent lemez műsora első ízben szerepelt élőadásban a francia fővárosban. A hét végi Shepp-Dresch est párizsi ősbemutató volt.

 
 
 

A szünet után a floridai "kalapos", és a budapesti "dudás" önálló szerzeményei mellett Duke Ellington és John Coltrane klasszikus darabjai hangzottak el bravúros megszólaltatásban. Archie Shepp néhány dalát is elénekelte.

A nevezetes párizsi bár közönsége elragadtatással fogadta a produkciót, hosszantartó tapsokkal, bekiabálásokkal köszönte meg "Misi Dresch" (ahogy Archie Shepp többször is bekonferálta) és zenésztársai - Kovács Ferenc hegedűs és trombitás, a fiatal Szandai Mátyás bőgős, valamint Baló István dobos - teljesítményét. Különösen nagy tetszést aratott a 12 perces, nagyszerű szólókkal tarkított Búzai dal című népzenei ballada, és a virtuóz cimbalmos, Balog Kálmán közreműködésével előadott Bánat, bánat című szerzemény, az afro-dzsessz és a magyar népzene hangjait összeötvöző szaxofonszólók felelgetése a Gyöngyvirág és a Megvertek engem azért kompozíciókban.

Az autentikus népzenei alapokból építkező nemzetközi színvonalú magyar dzsesszművész és együttese számára megtiszteltetés volt és megérdemelt sikert hozott a coltrane-i hagyományok őrzőjével, Archie Sheppel tartott két párizsi fellépés. A 66 éves fekete zenész az előző negyven év egyik legjelentősebb dzsessz-szaxofonosa, a műfaj vitathatatlan tekintélye. Az Európába áttelepült Archie Shepp többször is járt Magyarországon, legutóbb a Hungarian Bebop magyarországi bemutatóján. A Dresch-kvartett múlt szerdán a Párizsi Magyar Intézet újévi koncertjén nyújtott kivételes élményt a Bonaparte utcai palota előadótermét megtöltő közönségnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.