Klasszikus

A Dresch-dzsessz megrengette a New Morningot

2003.01.19. 00:00
Ajánlom
Két teltházas, szenzációs koncertet adott Dresch Mihály és együttese a hét végén Archie Sheppel, a világhírű afro-amerikai dzsessz-szaxofonossal Európa egyik leghíresebb dzsesszklubjában, a párizsi New Morningban.

A pénteki és szombati hangverseny első felében a Dresch-kvartett és Shepp, az amerikai dzsessz óriása tavaly készül első közös lemezüket, a Hungarian Bebop számait játszották el. A májusban megjelent lemez műsora első ízben szerepelt élőadásban a francia fővárosban. A hét végi Shepp-Dresch est párizsi ősbemutató volt.

 
 
 

A szünet után a floridai "kalapos", és a budapesti "dudás" önálló szerzeményei mellett Duke Ellington és John Coltrane klasszikus darabjai hangzottak el bravúros megszólaltatásban. Archie Shepp néhány dalát is elénekelte.

A nevezetes párizsi bár közönsége elragadtatással fogadta a produkciót, hosszantartó tapsokkal, bekiabálásokkal köszönte meg "Misi Dresch" (ahogy Archie Shepp többször is bekonferálta) és zenésztársai - Kovács Ferenc hegedűs és trombitás, a fiatal Szandai Mátyás bőgős, valamint Baló István dobos - teljesítményét. Különösen nagy tetszést aratott a 12 perces, nagyszerű szólókkal tarkított Búzai dal című népzenei ballada, és a virtuóz cimbalmos, Balog Kálmán közreműködésével előadott Bánat, bánat című szerzemény, az afro-dzsessz és a magyar népzene hangjait összeötvöző szaxofonszólók felelgetése a Gyöngyvirág és a Megvertek engem azért kompozíciókban.

Az autentikus népzenei alapokból építkező nemzetközi színvonalú magyar dzsesszművész és együttese számára megtiszteltetés volt és megérdemelt sikert hozott a coltrane-i hagyományok őrzőjével, Archie Sheppel tartott két párizsi fellépés. A 66 éves fekete zenész az előző negyven év egyik legjelentősebb dzsessz-szaxofonosa, a műfaj vitathatatlan tekintélye. Az Európába áttelepült Archie Shepp többször is járt Magyarországon, legutóbb a Hungarian Bebop magyarországi bemutatóján. A Dresch-kvartett múlt szerdán a Párizsi Magyar Intézet újévi koncertjén nyújtott kivételes élményt a Bonaparte utcai palota előadótermét megtöltő közönségnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Cate Blanchett a Zeneakadémián járt

A világhírű színésznő nem először fordul meg az intézményben, nemrég azonban egy koncerten fedezhették fel a szemfülesek: Baráti Kristófot és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát hallgatta meg.
Vizuál

Fotókiállítás nyílik a Magyarázat mindenre című film forgatásáról

A Képek, szavak című tárlaton különleges egységet képeznek a film forgatásán készült képek, valamint Reisz Gábor személyes, kézzel írt versei. A december 16-ig látogatható kiállítás valamennyi képe megvásárolható.
Színház

Dupla előadásokkal ünnepli utolsó karácsonyát a Kultúrbrigád az Átriumban

A Kultúrbrigád csapata utolsó átriumos decemberében sem pihen: karácsonyi hangulattal, forralt borral, finom süteményekkel és természetesen rengeteg izgalmas programmal, a nézők kedvenc előadásaival várja közönségét.
Színház

Háromszázadik alkalommal játszották Az utolsó órát a Rózsavölgyi Szalonban

December 3-án délután került sor a Rózsavölgyi Szalon Mark St. Germain darabjából készült produkció, Az utolsó óra jubileumi előadására: Jordán Tamás és Alföldi Róbert háromszázadik alkalommal álltak a közönség elé.
Színház

Szász János rendezését az év legjobb előadásai közé választotta a Washington Post

A nagy múltú amerikai napilap 2023 tíz legjobb színházi produkcióját rangsorolta, Szász János Angels in America: Millennium Approaches című előadása a kilencedik helyen végzett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus konstantin reymaier

Pannonhalmán játszik a bécsi Stephansdom orgonistája karácsonykor

Karácsony másnapján, december 26-án a bécsi Stephansdom – Szent István-székesegyház – orgonaművésze, Konstantin Reymaier atya idézi meg játékával az ünnep békéjét és meghittségét a pannonhalmi Szent Márton-bazilika ősi falai között.
Klasszikus interjú

„Vannak olyan érzések és gondolatok bennem, amiket nem a fuvolával tudok legjobban kifejezni” – beszélgetés Ács Dominikával

A fuvola mellett énekel, zenét szerez, performanszokat készít, és színészként is megmutatkozik. Ő Ács Dominika, az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díj zeneművészeti kategóriájának egyik idei kitüntetettje.
Klasszikus hír

Thomas Adès lesz a Bartók Világverseny zsűrielnöke

A világhírű brit zeneszerző-karmester vezeti majd a zeneszerzőknek meghirdetett jövő évi Bartók Világverseny nemzetközi zsűrijét. A 10 000 euró összdíjazású megmérettetésre január 18-tól várja a jelentkezéseket a szervező Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Selmeczi György jótékonysági szerzői estet ad az Óbudai Társaskörben

Karácsony előtt szerzői estet ad a nemrégiben Nemzet Művésze címmel kitüntetett zeneszerző, zongoraművész, karmester. A látogatóik adományait az Őrzők Alapítvány a Tűzoltó utcai Gyermekklinika onko-hematológiai részlege javára fordítja.
Klasszikus hír

Díjfelhívást tett közzé a Cziffra Fesztivál

A Cziffra György Fesztivál Balázs János művészeti vezető kezdeményezésére 2024 februárjában nyolcadik alkalommal adja át díjait Tehetség és Életműdíj kategóriában, valamint második alkalommal ítélik oda a Kreatív Művész díjat.