Klasszikus

A duma operát tiltatna be

2005.03.09. 00:00
Ajánlom
A duma tiltakozik egy új opera bemutatása ellen, amelynek premierjét erre a hónapra tervezik - olvasom a hírt a Magyar Színházi Portálon.

A tudósítás szerint a duma felszólította a hatóságokat, hogy vizsgálják meg a produkciót, és esetleg tiltsák be azt. Leonyid Gyeszjatnyikov műve, a Rosenthal gyermekei az elmúlt negyedszázadban az első új opera, amelyet a Bolsoj színpadra állított. A történet egy őrült tudósról szól, aki olyan híres zeneszerzőket klónoz, mint például Verdi, Mozart, Wagner, és amikor a tudós meghal, a klónok elszabadulnak.

Az orosz parlament szerint a darab túlságosan radikális változás a hagyományos Bolsoj-stílushoz, a Hattyúk tavához és a Diótörőhöz képest. Az opera szövegét Vlagyimir Szorokin írta, akinek Dagadt kék disznó című regénye korábban sok vitát váltott ki, minthogy Sztálin és Hruscsov elképzelt homoszexuális viszonyáról szólt. A képviselők szerint egy ilyen művész neve nem fonódhat össze a világ legnagyszerűbb operaházával. A március 23-ra, a színház új színpadára tervezett bemutatót Alekszandr Vegyernyikov vezényli, az előadás rendezője pedig a világhírű litván művész, Eimuntas Nekrosius, akinek Hamletja nemrég Budapesten is nagy feltűnést, forró lelkesedést és heves elutasítást váltott ki.

A Bolsoj viszont azzal vádolja a parlamentet, hogy a 30-as évek Oroszországát akarja viszszahozni, amikor Sosztakovics műveit az állami cenzúra betiltotta. A színház határozott szándéka, hogy bemutatja az új operát. A Sosztakovics-mű, amelyet akkor betiltottak, s amelynek betiltásával vette kezdetét a kemény hajsza a modern zene ellen, a Kisvárosi Lady Macbeth volt, amelynek eredeti változatát most szombaton mutatja be a budapesti Operaház Vidnyánszky Attila rendezésében. Egyébként ezen a szombat estén a moszkvai Bolsoj is éppen a Kisvárosi Lady Macbethet mutatja be Peskó Zoltán vezényletével, Temur Csheidze rendezésében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.