Klasszikus

A duma operát tiltatna be

2005.03.09. 00:00
Ajánlom
A duma tiltakozik egy új opera bemutatása ellen, amelynek premierjét erre a hónapra tervezik - olvasom a hírt a Magyar Színházi Portálon.

A tudósítás szerint a duma felszólította a hatóságokat, hogy vizsgálják meg a produkciót, és esetleg tiltsák be azt. Leonyid Gyeszjatnyikov műve, a Rosenthal gyermekei az elmúlt negyedszázadban az első új opera, amelyet a Bolsoj színpadra állított. A történet egy őrült tudósról szól, aki olyan híres zeneszerzőket klónoz, mint például Verdi, Mozart, Wagner, és amikor a tudós meghal, a klónok elszabadulnak.

Az orosz parlament szerint a darab túlságosan radikális változás a hagyományos Bolsoj-stílushoz, a Hattyúk tavához és a Diótörőhöz képest. Az opera szövegét Vlagyimir Szorokin írta, akinek Dagadt kék disznó című regénye korábban sok vitát váltott ki, minthogy Sztálin és Hruscsov elképzelt homoszexuális viszonyáról szólt. A képviselők szerint egy ilyen művész neve nem fonódhat össze a világ legnagyszerűbb operaházával. A március 23-ra, a színház új színpadára tervezett bemutatót Alekszandr Vegyernyikov vezényli, az előadás rendezője pedig a világhírű litván művész, Eimuntas Nekrosius, akinek Hamletja nemrég Budapesten is nagy feltűnést, forró lelkesedést és heves elutasítást váltott ki.

A Bolsoj viszont azzal vádolja a parlamentet, hogy a 30-as évek Oroszországát akarja viszszahozni, amikor Sosztakovics műveit az állami cenzúra betiltotta. A színház határozott szándéka, hogy bemutatja az új operát. A Sosztakovics-mű, amelyet akkor betiltottak, s amelynek betiltásával vette kezdetét a kemény hajsza a modern zene ellen, a Kisvárosi Lady Macbeth volt, amelynek eredeti változatát most szombaton mutatja be a budapesti Operaház Vidnyánszky Attila rendezésében. Egyébként ezen a szombat estén a moszkvai Bolsoj is éppen a Kisvárosi Lady Macbethet mutatja be Peskó Zoltán vezényletével, Temur Csheidze rendezésében.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.