Klasszikus

A duma operát tiltatna be

2005.03.09. 00:00
Ajánlom
A duma tiltakozik egy új opera bemutatása ellen, amelynek premierjét erre a hónapra tervezik - olvasom a hírt a Magyar Színházi Portálon.

A tudósítás szerint a duma felszólította a hatóságokat, hogy vizsgálják meg a produkciót, és esetleg tiltsák be azt. Leonyid Gyeszjatnyikov műve, a Rosenthal gyermekei az elmúlt negyedszázadban az első új opera, amelyet a Bolsoj színpadra állított. A történet egy őrült tudósról szól, aki olyan híres zeneszerzőket klónoz, mint például Verdi, Mozart, Wagner, és amikor a tudós meghal, a klónok elszabadulnak.

Az orosz parlament szerint a darab túlságosan radikális változás a hagyományos Bolsoj-stílushoz, a Hattyúk tavához és a Diótörőhöz képest. Az opera szövegét Vlagyimir Szorokin írta, akinek Dagadt kék disznó című regénye korábban sok vitát váltott ki, minthogy Sztálin és Hruscsov elképzelt homoszexuális viszonyáról szólt. A képviselők szerint egy ilyen művész neve nem fonódhat össze a világ legnagyszerűbb operaházával. A március 23-ra, a színház új színpadára tervezett bemutatót Alekszandr Vegyernyikov vezényli, az előadás rendezője pedig a világhírű litván művész, Eimuntas Nekrosius, akinek Hamletja nemrég Budapesten is nagy feltűnést, forró lelkesedést és heves elutasítást váltott ki.

A Bolsoj viszont azzal vádolja a parlamentet, hogy a 30-as évek Oroszországát akarja viszszahozni, amikor Sosztakovics műveit az állami cenzúra betiltotta. A színház határozott szándéka, hogy bemutatja az új operát. A Sosztakovics-mű, amelyet akkor betiltottak, s amelynek betiltásával vette kezdetét a kemény hajsza a modern zene ellen, a Kisvárosi Lady Macbeth volt, amelynek eredeti változatát most szombaton mutatja be a budapesti Operaház Vidnyánszky Attila rendezésében. Egyébként ezen a szombat estén a moszkvai Bolsoj is éppen a Kisvárosi Lady Macbethet mutatja be Peskó Zoltán vezényletével, Temur Csheidze rendezésében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.