Klasszikus

A Duna Ünnepe 2007-ben

2007.07.01. 00:00
Ajánlom
Az Országos Ómagyar Kultúra Baráti Társaság (ÓMT) 2007. július 20–22-ig az 1456. július 12-22 között zajló nándorfehérvári csata 551. évfordulójára emlékezik Budapesten a Vigadó rakparton, az V. Duna Ünnepe rendezvényeivel.

A Duna Ünnepe rendezvényei az évfordulón az emberiség története, vallási és kultúrközösségek, környezetünk megóvása szempontjából fontos emlékek bemutatására irányulnak. Az elnevezés több szempontból jelképes, hiszen az évente rendezett programsorozattal szeretnék felhívni a figyelmet a Dunára és környezetére, a vizek mai állapotára és közös megóvására, elődeink elfeledett emlékeire, "a királyi hajósnépre", hajósaink jelenére, a vizek munkásaira és áldozataira, mindazokra, akiknek sorsa a Dunához és a vizekhez kötődik.

A háromnapos rendezvény alatt számtalan program várja az érdeklődőket: kiállítások, gyermek rendezvények, népi játékok, haditorna bemutató, különféle színpadi-, néptánc-, commedia dell' arte-, artista előadások, táncházak, filmvetítés, halfőző verseny, és tematikus sétahajózás korabeli és egy újjáépített naszádon. Az utolsó estén ünnepi hangversenyt tartanak a Budapest Belvárosi Főplébániatemplomban, melyen Kodály Zoltán: Organoeida – csendes mise orgonára című művét, valamint Händel: Tűzijáték-szvitjét adja elő a Liszt-díjas Budapest Rézfúvós Kvintett és Virágh András orgonaművész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus playlist

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus hír

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Klasszikus videó

Így dolgozik otthonról egy szimfonikus zenekar

A Rotterdami Filharmonikusok otthonról dolgoznak, és az internet segítségével adják elő együtt Beethoven IX. szimfóniáját.
Klasszikus interjú

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.