Klasszikus

A Duna Ünnepe 2007-ben

2007.07.01. 00:00
Ajánlom
Az Országos Ómagyar Kultúra Baráti Társaság (ÓMT) 2007. július 20–22-ig az 1456. július 12-22 között zajló nándorfehérvári csata 551. évfordulójára emlékezik Budapesten a Vigadó rakparton, az V. Duna Ünnepe rendezvényeivel.

A Duna Ünnepe rendezvényei az évfordulón az emberiség története, vallási és kultúrközösségek, környezetünk megóvása szempontjából fontos emlékek bemutatására irányulnak. Az elnevezés több szempontból jelképes, hiszen az évente rendezett programsorozattal szeretnék felhívni a figyelmet a Dunára és környezetére, a vizek mai állapotára és közös megóvására, elődeink elfeledett emlékeire, "a királyi hajósnépre", hajósaink jelenére, a vizek munkásaira és áldozataira, mindazokra, akiknek sorsa a Dunához és a vizekhez kötődik.

A háromnapos rendezvény alatt számtalan program várja az érdeklődőket: kiállítások, gyermek rendezvények, népi játékok, haditorna bemutató, különféle színpadi-, néptánc-, commedia dell' arte-, artista előadások, táncházak, filmvetítés, halfőző verseny, és tematikus sétahajózás korabeli és egy újjáépített naszádon. Az utolsó estén ünnepi hangversenyt tartanak a Budapest Belvárosi Főplébániatemplomban, melyen Kodály Zoltán: Organoeida – csendes mise orgonára című művét, valamint Händel: Tűzijáték-szvitjét adja elő a Liszt-díjas Budapest Rézfúvós Kvintett és Virágh András orgonaművész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.