Klasszikus

A dzsessz őskövülete Budapesten

2003.10.29. 00:00
Ajánlom
Dave Brubeck: "A dzsessz mint ritmikus alap, a klasszikus zene, mint melodikus szerkezet és közben-közben az improvizáció szabadsága".

A dzsessz minden idõk még élő "őskövületének" számító alakja, Dave Brubeck közel 83 évesen is koncertjeivel járja a világot, november 3-án épp Budapesten mutatja be korszakalkotó zongorajátékát.

Dave Brubeck 1920. december 6-án született a kaliforniai Concordban. A háború után zenei tanulmányait többek között Darius Milhaud-nál folytatta. Ekkor alakította meg első együttesét, amelynek lemezfelvételei később a Dave Brubeck Octet címmel jelentek meg. 1949-ben trió-felállásban Cal Tjader-rel és Ron Crotty-val játszott együtt, majd 1951-ben az együttes az alt-szaxofonos Paul Desmond-dal kibővülve kvartetté alakult át.

Dave Brubeck az európai zene elemeit ötvözi a dzsessz tipikus alkotórészeivel. Bár kritikusai még mai is hiányolják zongorajátékából a szving jellemzőit, Brubeck mégis az egyik legsikeresebb és legismertebb dzsessz zenésszé vált. Elsöprő sikere máig összeforrt az 1959-ben Paul Desmond által Joe Morello dobosuk számára szóló-improvizációként írt a "Take Five"-val. A szám szokatlan 5/4-es ütemét csak aláhúzta Brubeck briliáns zongorajátéka, amely egyébként is az összetéveszthetetlen harmóniákon és a gyakran merész improvizációkon alapul. A "Take Five" extravagáns ütemvariációival messze felülemelkedett a hagyományos 4/4-es ütem jellemzõin. A "Take Five" a háború utáni generáció érzéseit fejezte ki a dzsessz nyelvén, ezért számos embert hozott közelebb a zenéhez. Nem véletlen tehát, hogy elsõként lett a modern dzsessz szóló aranylemeze, amit Brubeck a "Blue Rondo a la Turk"-kel csak megismételt. Mindkét szám megtalálható az 1962-ben megjelent és ma már zenetörténelemnek számító "Time Out" nagylemezen is.

17 év után szétváltak Brubeck és Desmond útjai. A következő években Brubeck turnéra ment Gerry Mulligan-nel, játszott Charly Mingus-zal és Jimmy Rushing-gal, lemezeket vett fel Alan Dawson-nal és Jack Six-szel.

Dave Brubeck zeneszerzőként nem csak a dzsessz területén jelentős személyiség, hanem a komoly zenében is. Filmzenék mellett egyházi műveket, balettzenét és musical-t is írt. Többször fellépett a Fehér Házban, 1988-ban Moszkvában adott koncertet Gorbacsov tiszteletére. A "Dzsessz Matuzsáleme" legutoljára 2000-ben jelentetett meg egy zongora szólólemezt "One Alone" címmel.

Dave Brubeck-et november 3-án a Kongresszusi Központban hallhatjuk majd, ahol fellépése előtt a fiatal magyar virtuózok együttese, a Jazzpression fogja felpörgetni a hangulatot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.