Klasszikus

A dzsessz őskövülete Budapesten

2003.10.29. 00:00
Ajánlom
Dave Brubeck: "A dzsessz mint ritmikus alap, a klasszikus zene, mint melodikus szerkezet és közben-közben az improvizáció szabadsága".

A dzsessz minden idõk még élő "őskövületének" számító alakja, Dave Brubeck közel 83 évesen is koncertjeivel járja a világot, november 3-án épp Budapesten mutatja be korszakalkotó zongorajátékát.

Dave Brubeck 1920. december 6-án született a kaliforniai Concordban. A háború után zenei tanulmányait többek között Darius Milhaud-nál folytatta. Ekkor alakította meg első együttesét, amelynek lemezfelvételei később a Dave Brubeck Octet címmel jelentek meg. 1949-ben trió-felállásban Cal Tjader-rel és Ron Crotty-val játszott együtt, majd 1951-ben az együttes az alt-szaxofonos Paul Desmond-dal kibővülve kvartetté alakult át.

Dave Brubeck az európai zene elemeit ötvözi a dzsessz tipikus alkotórészeivel. Bár kritikusai még mai is hiányolják zongorajátékából a szving jellemzőit, Brubeck mégis az egyik legsikeresebb és legismertebb dzsessz zenésszé vált. Elsöprő sikere máig összeforrt az 1959-ben Paul Desmond által Joe Morello dobosuk számára szóló-improvizációként írt a "Take Five"-val. A szám szokatlan 5/4-es ütemét csak aláhúzta Brubeck briliáns zongorajátéka, amely egyébként is az összetéveszthetetlen harmóniákon és a gyakran merész improvizációkon alapul. A "Take Five" extravagáns ütemvariációival messze felülemelkedett a hagyományos 4/4-es ütem jellemzõin. A "Take Five" a háború utáni generáció érzéseit fejezte ki a dzsessz nyelvén, ezért számos embert hozott közelebb a zenéhez. Nem véletlen tehát, hogy elsõként lett a modern dzsessz szóló aranylemeze, amit Brubeck a "Blue Rondo a la Turk"-kel csak megismételt. Mindkét szám megtalálható az 1962-ben megjelent és ma már zenetörténelemnek számító "Time Out" nagylemezen is.

17 év után szétváltak Brubeck és Desmond útjai. A következő években Brubeck turnéra ment Gerry Mulligan-nel, játszott Charly Mingus-zal és Jimmy Rushing-gal, lemezeket vett fel Alan Dawson-nal és Jack Six-szel.

Dave Brubeck zeneszerzőként nem csak a dzsessz területén jelentős személyiség, hanem a komoly zenében is. Filmzenék mellett egyházi műveket, balettzenét és musical-t is írt. Többször fellépett a Fehér Házban, 1988-ban Moszkvában adott koncertet Gorbacsov tiszteletére. A "Dzsessz Matuzsáleme" legutoljára 2000-ben jelentetett meg egy zongora szólólemezt "One Alone" címmel.

Dave Brubeck-et november 3-án a Kongresszusi Központban hallhatjuk majd, ahol fellépése előtt a fiatal magyar virtuózok együttese, a Jazzpression fogja felpörgetni a hangulatot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.