Klasszikus

A falu diótörői

2003.12.17. 00:00
Ajánlom
Hoffmann klasszikus meséje Nagykovácsiból Szürke, fázós idő fogadja a Millenáris Park teátrumába igyekvőket vasárnap délután. A nyáron oly népszerű tér sétánya üres, akinek mégis a parkon át vezet az útja, az is sietősre fogja lépteit. A komplexum színházába érve viszont meghökkentő látvány fogadja a belépőt.

A teátrum nézőtere zsúfolásig telt, van, aki már csak a lépcsőn kucorogva nézheti a színpadon zajló produkciót. A nagykovácsi gyerekszíntársulat előadását, a Hoffmann meséje nyomán készült klasszikus Csakjovszkij-balettmese Diótörőt.

Ámbár igazságtalanok vagyunk, ha azt mondjuk, gyerekszíntársulat, hiszen a szereplők között deresedő hajú urak és asszonyosan mozgó hölgyek is akadnak. Olyannyira, hogy a varázslót például a civilben biztonsági őrként tevékenykedő Bedő István, a dadust pedig felesége, a helyi általános iskola énektanárnője, Gyöngyike alakítja. A nyomdász szerepét a mentőautó-sofőr Zgyerka Zsoltra „osztották”, míg az első felvonás karában Porzán Attila, a nagykovácsi klub könyvtárosa parádézik.

Szabadi Edit, Liszt-díjas balettművész (mit ád Isten, szintén nagykovácsi lakos) kezdte el hat-hét évvel ezelőtt toborozni a táncolni vágyó gyerekeket. Tanfolyamot indított, amelyet ugyan nem lehet sem a jazz-, sem a klasszikus balett műfajába besorolni, viszont nem is olyan unalmas és száraz, hogy a gyerekek néhány óra múlva szép csendben elmaradozzanak az oktatásról.

A Magyar Állami Operaház egykori vezető táncosa átírta Csajkovszkij klasszikus darabját, kivette belőle a nagy kettősöket, szerkesztett egy rövidített változatot, és színpadra vitte a gyerekekkel. Hogy a produkció igazán látványos legyen, beleszőtte a helyi mazsorettcsoport botforgatós és a (szintén helyi) néptánctársulat tudományát is. A díszletetekhez szükséges deszkákat a falu fatelepének tulajdonosa szolgáltatta, a jelmezeket a szintén a faluban élő divattervező, a vásznakat pedig a közeli Máltai Szeretetszolgálat. A helyi kábeltelevíziós a promóciós anyagot készítette, a falu nyomdásza pedig a szórólapokat, jegyeket préselte.

Ez utóbbiakra már akkor volt szükség, amikor a produkció túl volt a zárt körű szülő-bemutatón, de már kilépett az addig egyedüli színpadként szolgáló amerikai iskola színházának falain túlra is. Mert jártak már Párkányban és Érsekújváron is, tavaly meg a Millenáris Parkban, igaz, akkor a Hófehérkével.

A rivaldafénytől távol maradó szülők a háttérben serénykednek. A civilben háztartásbeli, a herceget alakító Zgyerka Ádám anyukája például a fellépők frizuráját fodrászolja, míg a színpadmesteri feladatokat Kakukk Sándor, építészeti vállalkozó látja el.

Bár a klasszikus operaházi előadásból csupán a zene maradt az eredeti, talán éppen a könnyedsége miatt figyeli olyan feszülten az óvodásokból, kisiskolásokból álló közönség. Nem a mozdulatok pontossága, hanem a színek, a kosztümök, a díszletek és a látványos fényeffektusok számítanak. Hogy gyerekek játszanak gyerekeknek, egy felnőttek számára írt, de itt a kisebbek nyelvére lefordított darabban.

Aki szeretné, az csütörtök és vasárnap délelőtt tíz órától a nagykovácsi amerikai iskolában megnézheti, milyen az, ha egy falu a maga és a mások szórakoztatására összefog.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.