Klasszikus

A falu diótörői

2003.12.17. 00:00
Ajánlom
Hoffmann klasszikus meséje Nagykovácsiból Szürke, fázós idő fogadja a Millenáris Park teátrumába igyekvőket vasárnap délután. A nyáron oly népszerű tér sétánya üres, akinek mégis a parkon át vezet az útja, az is sietősre fogja lépteit. A komplexum színházába érve viszont meghökkentő látvány fogadja a belépőt.

A teátrum nézőtere zsúfolásig telt, van, aki már csak a lépcsőn kucorogva nézheti a színpadon zajló produkciót. A nagykovácsi gyerekszíntársulat előadását, a Hoffmann meséje nyomán készült klasszikus Csakjovszkij-balettmese Diótörőt.

Ámbár igazságtalanok vagyunk, ha azt mondjuk, gyerekszíntársulat, hiszen a szereplők között deresedő hajú urak és asszonyosan mozgó hölgyek is akadnak. Olyannyira, hogy a varázslót például a civilben biztonsági őrként tevékenykedő Bedő István, a dadust pedig felesége, a helyi általános iskola énektanárnője, Gyöngyike alakítja. A nyomdász szerepét a mentőautó-sofőr Zgyerka Zsoltra „osztották”, míg az első felvonás karában Porzán Attila, a nagykovácsi klub könyvtárosa parádézik.

Szabadi Edit, Liszt-díjas balettművész (mit ád Isten, szintén nagykovácsi lakos) kezdte el hat-hét évvel ezelőtt toborozni a táncolni vágyó gyerekeket. Tanfolyamot indított, amelyet ugyan nem lehet sem a jazz-, sem a klasszikus balett műfajába besorolni, viszont nem is olyan unalmas és száraz, hogy a gyerekek néhány óra múlva szép csendben elmaradozzanak az oktatásról.

A Magyar Állami Operaház egykori vezető táncosa átírta Csajkovszkij klasszikus darabját, kivette belőle a nagy kettősöket, szerkesztett egy rövidített változatot, és színpadra vitte a gyerekekkel. Hogy a produkció igazán látványos legyen, beleszőtte a helyi mazsorettcsoport botforgatós és a (szintén helyi) néptánctársulat tudományát is. A díszletetekhez szükséges deszkákat a falu fatelepének tulajdonosa szolgáltatta, a jelmezeket a szintén a faluban élő divattervező, a vásznakat pedig a közeli Máltai Szeretetszolgálat. A helyi kábeltelevíziós a promóciós anyagot készítette, a falu nyomdásza pedig a szórólapokat, jegyeket préselte.

Ez utóbbiakra már akkor volt szükség, amikor a produkció túl volt a zárt körű szülő-bemutatón, de már kilépett az addig egyedüli színpadként szolgáló amerikai iskola színházának falain túlra is. Mert jártak már Párkányban és Érsekújváron is, tavaly meg a Millenáris Parkban, igaz, akkor a Hófehérkével.

A rivaldafénytől távol maradó szülők a háttérben serénykednek. A civilben háztartásbeli, a herceget alakító Zgyerka Ádám anyukája például a fellépők frizuráját fodrászolja, míg a színpadmesteri feladatokat Kakukk Sándor, építészeti vállalkozó látja el.

Bár a klasszikus operaházi előadásból csupán a zene maradt az eredeti, talán éppen a könnyedsége miatt figyeli olyan feszülten az óvodásokból, kisiskolásokból álló közönség. Nem a mozdulatok pontossága, hanem a színek, a kosztümök, a díszletek és a látványos fényeffektusok számítanak. Hogy gyerekek játszanak gyerekeknek, egy felnőttek számára írt, de itt a kisebbek nyelvére lefordított darabban.

Aki szeretné, az csütörtök és vasárnap délelőtt tíz órától a nagykovácsi amerikai iskolában megnézheti, milyen az, ha egy falu a maga és a mások szórakoztatására összefog.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.