Klasszikus

A fantázia hónapjai

2008.04.24. 00:00
Ajánlom
Gulácsy furcsa sapkás Na’Conxypan-figuráit és A varázsló kertjét mutatom a gyereknek a KOGART-ban. (A Fidelio Súgó 2008. májusi számának Prelűdje)

Azt szeretném, ha lerajzolná a saját világát, az ő Na’Conxypanját, amelyen lehetőleg nem halhatatlan szuperhősök flangálnak a flaszteren, nem nitrózó, törhetetlen szuperautók tépnek, hanem ne adj’ isten békés, de annál különösebb figurák, akiknek nemcsak tízezres támadó erejük, de lelkük is van. Persze az ihletet adó Na’Conxypant Gulácsy akkor találta ki, amikor még nem tudták, mi a szappanopera, és az újságcímlapokra sem ezerszavas szókinccsel lehetett felkerülni, de én akkor is harcolok a fantáziáért. Istenem mindenkinek van nünükéje.

Micsoda évek voltak! Elindult a Nyugat, Bartók megírta az első hegedűversenyt, bemutatták a Ben Hurt, Bleriot átrepülte a La Manche-csatornát. És ha egy festő, esetünkben Gulácsy kitalált egy világot, amelyben tökkelütött marha házmesterektől kitűnő szúnyogpástétomot készítő csizmadiákig furcsa szerzetek hemzsegtek, az másokat is megihletett. Weöres Sándornak "árvácska-cipőjű királynő" Kormos Istvánnak "Zeppelinforma marcipán" jutott róla az eszébe, mert az ember a mesében bizarr dolgokat egyen. S mindeközben a láthatáron

"egy isten töpreng valahol
pitypang eső vagy hó legyen..."

A gyerek rajzol, az ő Na’Conxypanjában ugyan lángokon repülnek át az űrhajók. (Értem, hiszen amikor ezt írom, felgyújtott jegyiroda mellett visz az útja az iskolába.) De én akkor is a varázslatokat akarom látni.
És most van belőlük elég. A Műcsarnokban igazi kortárs izgalom, a szinte megmagyarázhatatlan kelet-német csoda, a Lipcsei iskola, az Ernstben a Derkovits-ösztöndíjasok (ne feledjük, rajtuk van a csillag, hiszen Csernus, Bukta, El Kazovszkij is derkovitsos volt valaha) a LUMÚ-ban Nádler, a debreceni MODEM-ben Aba-Novák vár. A Nemzeti Galériában Moholy-Nagy, a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum Mátyás pecsenyeillatú lakomáinak világába varázsol.

Csak egy kis fantázia kell és lehet örülni!

Lugosi Viktória
író

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.