Klasszikus

A fantázia hónapjai

2008.04.24. 00:00
Ajánlom
Gulácsy furcsa sapkás Na’Conxypan-figuráit és A varázsló kertjét mutatom a gyereknek a KOGART-ban. (A Fidelio Súgó 2008. májusi számának Prelűdje)

Azt szeretném, ha lerajzolná a saját világát, az ő Na’Conxypanját, amelyen lehetőleg nem halhatatlan szuperhősök flangálnak a flaszteren, nem nitrózó, törhetetlen szuperautók tépnek, hanem ne adj’ isten békés, de annál különösebb figurák, akiknek nemcsak tízezres támadó erejük, de lelkük is van. Persze az ihletet adó Na’Conxypant Gulácsy akkor találta ki, amikor még nem tudták, mi a szappanopera, és az újságcímlapokra sem ezerszavas szókinccsel lehetett felkerülni, de én akkor is harcolok a fantáziáért. Istenem mindenkinek van nünükéje.

Micsoda évek voltak! Elindult a Nyugat, Bartók megírta az első hegedűversenyt, bemutatták a Ben Hurt, Bleriot átrepülte a La Manche-csatornát. És ha egy festő, esetünkben Gulácsy kitalált egy világot, amelyben tökkelütött marha házmesterektől kitűnő szúnyogpástétomot készítő csizmadiákig furcsa szerzetek hemzsegtek, az másokat is megihletett. Weöres Sándornak "árvácska-cipőjű királynő" Kormos Istvánnak "Zeppelinforma marcipán" jutott róla az eszébe, mert az ember a mesében bizarr dolgokat egyen. S mindeközben a láthatáron

"egy isten töpreng valahol
pitypang eső vagy hó legyen..."

A gyerek rajzol, az ő Na’Conxypanjában ugyan lángokon repülnek át az űrhajók. (Értem, hiszen amikor ezt írom, felgyújtott jegyiroda mellett visz az útja az iskolába.) De én akkor is a varázslatokat akarom látni.
És most van belőlük elég. A Műcsarnokban igazi kortárs izgalom, a szinte megmagyarázhatatlan kelet-német csoda, a Lipcsei iskola, az Ernstben a Derkovits-ösztöndíjasok (ne feledjük, rajtuk van a csillag, hiszen Csernus, Bukta, El Kazovszkij is derkovitsos volt valaha) a LUMÚ-ban Nádler, a debreceni MODEM-ben Aba-Novák vár. A Nemzeti Galériában Moholy-Nagy, a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum Mátyás pecsenyeillatú lakomáinak világába varázsol.

Csak egy kis fantázia kell és lehet örülni!

Lugosi Viktória
író

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.