Klasszikus

A fantázia hónapjai

2008.04.24. 00:00
Ajánlom
Gulácsy furcsa sapkás Na’Conxypan-figuráit és A varázsló kertjét mutatom a gyereknek a KOGART-ban. (A Fidelio Súgó 2008. májusi számának Prelűdje)

Azt szeretném, ha lerajzolná a saját világát, az ő Na’Conxypanját, amelyen lehetőleg nem halhatatlan szuperhősök flangálnak a flaszteren, nem nitrózó, törhetetlen szuperautók tépnek, hanem ne adj’ isten békés, de annál különösebb figurák, akiknek nemcsak tízezres támadó erejük, de lelkük is van. Persze az ihletet adó Na’Conxypant Gulácsy akkor találta ki, amikor még nem tudták, mi a szappanopera, és az újságcímlapokra sem ezerszavas szókinccsel lehetett felkerülni, de én akkor is harcolok a fantáziáért. Istenem mindenkinek van nünükéje.

Micsoda évek voltak! Elindult a Nyugat, Bartók megírta az első hegedűversenyt, bemutatták a Ben Hurt, Bleriot átrepülte a La Manche-csatornát. És ha egy festő, esetünkben Gulácsy kitalált egy világot, amelyben tökkelütött marha házmesterektől kitűnő szúnyogpástétomot készítő csizmadiákig furcsa szerzetek hemzsegtek, az másokat is megihletett. Weöres Sándornak "árvácska-cipőjű királynő" Kormos Istvánnak "Zeppelinforma marcipán" jutott róla az eszébe, mert az ember a mesében bizarr dolgokat egyen. S mindeközben a láthatáron

"egy isten töpreng valahol
pitypang eső vagy hó legyen..."

A gyerek rajzol, az ő Na’Conxypanjában ugyan lángokon repülnek át az űrhajók. (Értem, hiszen amikor ezt írom, felgyújtott jegyiroda mellett visz az útja az iskolába.) De én akkor is a varázslatokat akarom látni.
És most van belőlük elég. A Műcsarnokban igazi kortárs izgalom, a szinte megmagyarázhatatlan kelet-német csoda, a Lipcsei iskola, az Ernstben a Derkovits-ösztöndíjasok (ne feledjük, rajtuk van a csillag, hiszen Csernus, Bukta, El Kazovszkij is derkovitsos volt valaha) a LUMÚ-ban Nádler, a debreceni MODEM-ben Aba-Novák vár. A Nemzeti Galériában Moholy-Nagy, a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum Mátyás pecsenyeillatú lakomáinak világába varázsol.

Csak egy kis fantázia kell és lehet örülni!

Lugosi Viktória
író

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Vizuál

Öt híres művész, akiket megihletett a karácsony

Ki gondolná, hogy Andy Warhol imádta a karácsonyt, olyannyira, hogy egyenesen a Karácsony Királyának nevezték, Salvador Dalí pedig egy időben karácsonyi lapok tervezésére adta a fejét? Szubjektív válogatásunkban öt képzőművész karácsonyhoz kapcsolódó művét ajánljuk, az ünnepre hangolódva. 
Vizuál

Csaknem száz év után tért haza Rippl-Rónai remekműve

160 millió forintos kikiáltási árról indul a Virág Judit Galéria december 19-i aukcióján A geszti kastély kertje című alkotás, amely Rippl-Rónai egyik legmerészebb festménye. Az árverésen Vaszary János ritkán látható művét is bemutatják. December 17-én pedig kortárs festményekre licitálhatunk.
Vizuál

KÉP-regény: A modernista zseni

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal véletlenszerűen kiválasztott képe adott okot rá, hogy felidézze Brazíliavárosban tett látogatását és megossza velünk Oscar Niemeyer iránti rajongásának okát.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fesztivállal emlékeznek César Franck születésének 200. évfordulójára

A Franck Fesztivál fókuszában egy eredeti Debain-harmónium és a pesti Jézus Szíve Jezsuita Templom frissen felújított orgonája áll. A hangszereken egy kétnapos mesterkurzus után elhangzik Franck összes harmónium- és orgonaműve is.
Klasszikus hír

Pozsonyban díjazták a Magyar Rádió Gyermekkórusát

A Pozsonyban megrendezett nemzetközi kórusversenyen 16 éven aluli kategóriában a legmagasabb minősítést kapta a Magyar Rádió Gyermekkórusa, akik Walter Judit és Dinyés Soma karnagyok vezényletével adták elő műsorukat.
Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.