Klasszikus

A fáradhatatlan

2003.11.03. 00:00
Ajánlom
A Budapest Kongresszusi Központban lép fel Dave Brubeck Michael Jacobs: Fejezetek a jazz történetéből című könyvében olvasható: „Nos én tagadom, hogy ezek a srácok rossz zenészek lettek volna, mert ők valamennyien: Gerry (Mulligan), Lee (Konitz), Stan (Getz), Dave (Brubeck), Kai (Winding), Lennie (Tristano) mind jó zenészek voltak. Ám semmi újat nem hoztak létre, és ők tudták ezt, és nem voltak a legjobbak abban, amit csináltak”.

Mint a fenti idézet is bizonyítja, Miles Davis, a kitűnő, fekete trombitás finoman szólva nem rajongott az úgynevezett west coast jazz „fehér” stílusirányzatának képviselőiért. Miképpen az igazi dzsesszisták is némi fanyalgással fogadták az említett muzsikusokat, akik formailag letisztult, közérthető, ám szerintük kevésbé izgalmas, fordulatos dzsesszt játszottak.

Meglehet: valóban sok ellenérzéssel kellett megküzdeniük, ám muzsikájuk mindenképpen hozzájárult ahhoz, hogy a dzsessz egyre több emberhez talált utat. Őket, és persze a lemezeiket sokkal többen ismerik, mint a műfaj gyökereit marcangoló zenészeket, akik a mai napig csak a beavatottaknak játszanak.

Itt van például Dave, aki egészen pontosan Dave Brubeck.

Aki legendás kvartettet alapított, amely a ma már talán legismertebb dzsessz-örökzölddel ért el sikereket, a Paul Desmond szaxofonos által szerzett Take 5-val. Aki az utóbbi évtizedek valamennyi amerikai elnökének muzsikált, aki egy időben egyszerre volt a közönség és a szakemberek szerint is az év dzsessz-zenésze. Aki első dzsesszmuzsikusként a Time magazin címoldalára került, aki a Gorbacsov házaspárnak igyekezett megmutatni az amerikai kultúra egy szeletét. Aki a Grammy-életműdíj tulajdonosa, amúgy írt musicalt, balettzenét, oratóriumot. Akinek több mint száz albuma jelent meg, az 1960-ban kiadott Time out című korongja az első milliós példányszámban eladott dzsesszlemez volt.

Aki egyébként David Warren Brubeck néven 1920. december 6-án született a kaliforniai Concordban. Aki már 13 évesen profi dzsessz-zenekarokban muzsikált, akiről az agyonkoptatott közhelyesség súlya nélkül leírhatjuk: élő legenda.

Aki nyolcvanhárom évesen is fáradhatatlan, külföldi turnékra jár. Aki már többször (legutóbb 1997-ben) járt nálunk, minden alkalommal zajos sikereket aratott, és aki ismét ellátogat Budapestre: utóbbi időkben megszokott kvartettjével november 3-án, este nyolc órakor a Budapest Kongresszusi Központban lép fel.

Aki kicsit talán maga a dzsessztörténet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel az egyetem lejáratására

Közleményben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az egyetem lejáratása, ellehetetlenítése, a színházvezetői kinevezések befolyásolása és a független színházi szféra sarokba szorítása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.