Klasszikus

A fáradhatatlan

2003.11.03. 00:00
Ajánlom
A Budapest Kongresszusi Központban lép fel Dave Brubeck Michael Jacobs: Fejezetek a jazz történetéből című könyvében olvasható: „Nos én tagadom, hogy ezek a srácok rossz zenészek lettek volna, mert ők valamennyien: Gerry (Mulligan), Lee (Konitz), Stan (Getz), Dave (Brubeck), Kai (Winding), Lennie (Tristano) mind jó zenészek voltak. Ám semmi újat nem hoztak létre, és ők tudták ezt, és nem voltak a legjobbak abban, amit csináltak”.

Mint a fenti idézet is bizonyítja, Miles Davis, a kitűnő, fekete trombitás finoman szólva nem rajongott az úgynevezett west coast jazz „fehér” stílusirányzatának képviselőiért. Miképpen az igazi dzsesszisták is némi fanyalgással fogadták az említett muzsikusokat, akik formailag letisztult, közérthető, ám szerintük kevésbé izgalmas, fordulatos dzsesszt játszottak.

Meglehet: valóban sok ellenérzéssel kellett megküzdeniük, ám muzsikájuk mindenképpen hozzájárult ahhoz, hogy a dzsessz egyre több emberhez talált utat. Őket, és persze a lemezeiket sokkal többen ismerik, mint a műfaj gyökereit marcangoló zenészeket, akik a mai napig csak a beavatottaknak játszanak.

Itt van például Dave, aki egészen pontosan Dave Brubeck.

Aki legendás kvartettet alapított, amely a ma már talán legismertebb dzsessz-örökzölddel ért el sikereket, a Paul Desmond szaxofonos által szerzett Take 5-val. Aki az utóbbi évtizedek valamennyi amerikai elnökének muzsikált, aki egy időben egyszerre volt a közönség és a szakemberek szerint is az év dzsessz-zenésze. Aki első dzsesszmuzsikusként a Time magazin címoldalára került, aki a Gorbacsov házaspárnak igyekezett megmutatni az amerikai kultúra egy szeletét. Aki a Grammy-életműdíj tulajdonosa, amúgy írt musicalt, balettzenét, oratóriumot. Akinek több mint száz albuma jelent meg, az 1960-ban kiadott Time out című korongja az első milliós példányszámban eladott dzsesszlemez volt.

Aki egyébként David Warren Brubeck néven 1920. december 6-án született a kaliforniai Concordban. Aki már 13 évesen profi dzsessz-zenekarokban muzsikált, akiről az agyonkoptatott közhelyesség súlya nélkül leírhatjuk: élő legenda.

Aki nyolcvanhárom évesen is fáradhatatlan, külföldi turnékra jár. Aki már többször (legutóbb 1997-ben) járt nálunk, minden alkalommal zajos sikereket aratott, és aki ismét ellátogat Budapestre: utóbbi időkben megszokott kvartettjével november 3-án, este nyolc órakor a Budapest Kongresszusi Központban lép fel.

Aki kicsit talán maga a dzsessztörténet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!