Klasszikus

A fáradhatatlan

2003.11.03. 00:00
Ajánlom
A Budapest Kongresszusi Központban lép fel Dave Brubeck Michael Jacobs: Fejezetek a jazz történetéből című könyvében olvasható: „Nos én tagadom, hogy ezek a srácok rossz zenészek lettek volna, mert ők valamennyien: Gerry (Mulligan), Lee (Konitz), Stan (Getz), Dave (Brubeck), Kai (Winding), Lennie (Tristano) mind jó zenészek voltak. Ám semmi újat nem hoztak létre, és ők tudták ezt, és nem voltak a legjobbak abban, amit csináltak”.

Mint a fenti idézet is bizonyítja, Miles Davis, a kitűnő, fekete trombitás finoman szólva nem rajongott az úgynevezett west coast jazz „fehér” stílusirányzatának képviselőiért. Miképpen az igazi dzsesszisták is némi fanyalgással fogadták az említett muzsikusokat, akik formailag letisztult, közérthető, ám szerintük kevésbé izgalmas, fordulatos dzsesszt játszottak.

Meglehet: valóban sok ellenérzéssel kellett megküzdeniük, ám muzsikájuk mindenképpen hozzájárult ahhoz, hogy a dzsessz egyre több emberhez talált utat. Őket, és persze a lemezeiket sokkal többen ismerik, mint a műfaj gyökereit marcangoló zenészeket, akik a mai napig csak a beavatottaknak játszanak.

Itt van például Dave, aki egészen pontosan Dave Brubeck.

Aki legendás kvartettet alapított, amely a ma már talán legismertebb dzsessz-örökzölddel ért el sikereket, a Paul Desmond szaxofonos által szerzett Take 5-val. Aki az utóbbi évtizedek valamennyi amerikai elnökének muzsikált, aki egy időben egyszerre volt a közönség és a szakemberek szerint is az év dzsessz-zenésze. Aki első dzsesszmuzsikusként a Time magazin címoldalára került, aki a Gorbacsov házaspárnak igyekezett megmutatni az amerikai kultúra egy szeletét. Aki a Grammy-életműdíj tulajdonosa, amúgy írt musicalt, balettzenét, oratóriumot. Akinek több mint száz albuma jelent meg, az 1960-ban kiadott Time out című korongja az első milliós példányszámban eladott dzsesszlemez volt.

Aki egyébként David Warren Brubeck néven 1920. december 6-án született a kaliforniai Concordban. Aki már 13 évesen profi dzsessz-zenekarokban muzsikált, akiről az agyonkoptatott közhelyesség súlya nélkül leírhatjuk: élő legenda.

Aki nyolcvanhárom évesen is fáradhatatlan, külföldi turnékra jár. Aki már többször (legutóbb 1997-ben) járt nálunk, minden alkalommal zajos sikereket aratott, és aki ismét ellátogat Budapestre: utóbbi időkben megszokott kvartettjével november 3-án, este nyolc órakor a Budapest Kongresszusi Központban lép fel.

Aki kicsit talán maga a dzsessztörténet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Klasszikus

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Színház

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Klasszikus hír

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Klasszikus interjú

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Klasszikus turné

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.