Klasszikus

A Fáradhatatlan csodagyár

2015.04.16. 06:20
Ajánlom
Legyen délelőtt vagy este, Mozart-zongoraversenyt mindig jó hallgatni. Bármennyit! Ha (és ez egy óriási feltételes mód!) tökéletesen adják elő. Ránki Dezső és a Concerto Budapest pontosan ezt tették a Zeneakadémián 6 zongoraversennyel 2 koncerten 4. hó 12-én. KRITIKA

Hat zongoraversenyt eljátszani - nem csak lejátszani - egy nap alatt... Teljesítménynek sem utolsó, de a Budapesti Tavaszi Fesztivál április 12-i rendezvényén ennél jóval többről volt szó. Hallhattunk a Zeneakadémia Nagytermében nem egy hibátlanul eljátszott Mozart-művet, de amit Ránki Dezső és a vele maximálisan partner, Keller András vezette Concerto Budapest produkált, olyan élményből csak néhány jut az embernek élete során. S hogy miben különbözött ez egy "átlag" tökéletes előadástól? Erre próbálok a továbbiakban választ találni.

Műsor-összeállítás. Bár a csaknem 30 Mozart-zongoraverseny közül mindössze kettő íródott mollban, e két drámai mű egyike sem kapott helyet sem a délelőttre, sem a délutánra kiválasztott három koncertdarab között. Így egész nap dúr muzsikát hallottunk. A darabok hossza, a karakterek váltakozásának ritmusa mind nagyon befogadóbarát, ezért pikkpakk elteltek a koncertfélidők, amit a közönség végtelen tapssal próbált megakadályozni. Hiába vártunk ráadást, de őszintén: meglepődünk ezen ennyi mű végigversenyzése után?!

Személyes kötődés. Mint egy Ránkival készült interjúban is olvashatjuk, a zongoraművészt több Mozart-koncerthez is személyes emlékek fűzik. Mindkét hangversenyen volt egy-egy kiemelkedően kedves mű, s ezt mindkétszer ki is lehetett szúrni. Délelőtt elhangzott az a G-dúr zongoraverseny (K. 453), amelyet Ránki az első budapesti zenekari koncertjén játszott. Mindig nyugodt arcán olyan koncentráció és átszellemültség volt látható, amely zenéjén keresztül azonnal szétsugárzott. A darab lassú tételében Ránki megteremtette a teljes csendet. A lírai főrészt hosszú drámai szünetekkel tagolta, amelyek alatt senki nem mert nyikkanni sem. A szünetek között pedig olyan puhán nyúlt a hangszerhez, mégis olyan artikuláltan és tisztán játszott, hogy valószínűleg ez a maximum, ami egy zongorából kihozható. Ránki mesélt a K. 488-as A-dúr zongoraversenyről is, melyet aznap játszott először, mikor fia, Fülöp megszületett. És vajon milyen érzés lehet csaknem pontosan húsz évvel később eljátszani ugyanazt a művet, úgy, hogy Fülöp most már a nézőtérről figyeli őt? Ránki szemmel láthatóan beleveszett a hangok világába, a tőle megszokottnál hevesebb gesztusokkal, indulatosabban, élénkebben, szélsőségesebb mozdulatokkal zongorázott, s ez különleges drámai ízt kölcsönzött a műnek. Ugyanis egyetlen felesleges, önkényes mozdulatot sem tett, csak a hangok megszólalását segítette.

Billentés. Magasról indított, látványos akkordok helyett Ránki inkább minél közelebb férkőzött hangszeréhez. Ujjai alig emelkedtek el a billentyűkről, látványban és hangzásban egyaránt eggyé vált a zongorával. A K. 271-es Esz-dúr I. tételének trillái, vagy a másik Esz-dúr (K. 449) zárótételének sűrű staccatói mind annak köszönhették gyöngyöző és hibátlan létüket, hogy Ránki az ujjai folytatásaként nyomta le a hozzájuk szükséges billentyűket. Kezéről ordít a lazaság, a könnyedség, valamint a határozottság és a hibázhatatlanság. Amit pedig a B-dúr zongoraverseny (K. 595) lassú tételének nyitótémájával csinált... Életem valaha hallott legszebb szextakkord-menete! Számomra akkor-ott új Mozart-etalon született.

Variabilitás. Nem kell szélsőségesen tempót vagy dinamikát váltani ahhoz, hogy egy ismétlődő szakaszt megóvjunk az unalmassá válástól. A már említette K. 271-es Esz-dúr zárótételében található egy hathangos lefelé futó skála, mely háromszor hangzik el gyorsegymásutánban. Még egy ilyen tizenhatodmenet sem kerülte el Ránki figyelmét, aki mind a három legördülést másképp valósította meg. Alig érzékelhető késleltetések, mini-hangsúlyok és -dinamikák, nüánsznyi billentésbeli finomságok tettek izgalmassá minden egyes hangot, és ez a sokszínűség, ez a rögtönzésszerű meglepetés-tár kitartott a nap végéig.

Zenekar. A Concerto Budapest (vagy az autentikusan kisebb létszám miatt nevezzük Concertino Budapestnek?) egészen kivételes formában muzsikált. A zenészek - a szellősebb elrendezés miatt - mintha kiváló szólisták szinkronba rendezett együttesének tagjai lettek volna: bátran, pontosan játszottak, nyoma nem volt alibizésnek. Kár, hogy Mozart nem kedvelte a fuvolát, és nem írt valamennyi zongoraversenyébe szólamot neki, mert Kaczander Orsolya fuvolaéneklése (nem beszélve az ellenállhatatlan jókedvéről, amely ilyen életvidám zenénél elengedhetetlen és elkerülhetetlen) jólesően színesítette a hangzást. Az egész fúvósszekció kitett magáért, kiváltképp a kürtök, akik talán a legtöbbször válnak a kritikusok céltáblájává.

Kontaktus. Kettőn áll a vásár - mondják. Hát, ez a vásár bitang erős cölöpökön nyugvó viharbiztos sátor alatt terpeszkedett. Ránki apró beintései, Keller kezére történő hajszálpontos belépései, a zenekar egy emberként való lélegzése, Keller kiváló érzékkel kikevert hangarányai, mind-mind azt bizonyítják, hogy elképesztően magas fokú összeszokottságról és alázatról van szó zongorista, karmester és zenekar közt... és Mozart közt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus magazin

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.