Klasszikus

A Fazioli-zongorák titkai

2003.04.17. 00:00
Ajánlom
Budapesten tartják minden tavasszal a világhírű Fazioli-zongorák saját rendezvénysorozatát, a Budapesti Fazioli Zongorafesztivált. A záró hangversenyt a hangszerek alkotója, Paolo Fazioli személyes jelenlétével is megtisztelte, ez alkalomból nyilatkozott lapunknak.

Stradivari neve még azok előtt is ismert, akik egyébként nem járatosak a zenében. Paolo Fazioli és szakemberekből álló csapata az észak-olaszországi Sacilében olyan zongorát alkotott, amely méltó párja Stradivari híres mesterhegedűinek. A két hangszermárkában nemcsak a kiváló minőség, hanem a felhasznált fa típusa is közös: mindkettő a Sacilétől közel száz kilométerre található Fiemme-erdő különleges lucfenyőiből készült.
Fazioli, akinek a Magyar Hangszerész Szövetség öt éve a tiszteletbeli aranykoszorús mester díjat adományozta, két, látszólag eltérő szakmában szerzett diplomát: egyszerre zongorista és mérnök. Ő azonban nem találja különösnek a párosítást, kisgyermekkorától zenésznek készült, s a pesarói Rossini konzervatórium mellett a családi elvárások és jó reálképességei miatt a mérnöki kart is elvégezte. Mivel mindkét szakterületét szerette, ötvözte zenei és mérnöki tudását, és zongorakészítő, faipari, valamint hangtechnikai szakemberek segítségével kifejlesztette azt a technológiát, amelynek segítségével jelentős mértékben javítani tudja a zongora hangjának minőségét. Segítette ebben kielégíthetetlen igényessége és a tökéletesség utáni állandó vágyakozása.
A Fazioli-hangszereket manufaktúrás rendszerben egyenként, kézzel készítik a harmincöt fős sacilei műhelyben, amely eredetileg Fazioli apjának bútorgyárára épült rá. „Ez kezdetben megkönynyítette a dolgomat, hiszen nem kellett befektetnem gépekbe és épületbe, minden adott volt. Később pedig saját magunk termeltük ki a bővítések költségeit” – mondja az olasz zongoragyáros. Az első új típusú zongora huszonhárom évvel ezelőtt készült el, ezt hosszú kutatómunka és kísérletezés előzte meg. Jelenleg kilencven hangszert gyártanak évente. Fazioli műhelyében készül a világ legnagyobb hangversenyzongora-típusa is. A cég eddig ezeregyszáz hangszert készített, ebből – információink szerint – kettő található Magyarországon.
Fazioli műhelye a fa kiválasztására is különös hangsúlyt fektet. A fákat tesztelik, majd minden egyes munkafázis után félreteszik pihenni – a lucfenyőből készült külső vázat például két évig akklimatizálják –, ezért a hangszerek egyes részeit folyamatosan és párhuzamosan gyártják. A fémből készült alkotóelemek megmunkálása és az egyes részek összeillesztése is nagyon gondos munkával történik. „Sokat számít a fa típusa, de nem gondolnám, hogy pusztán ez a titka a hangszereimnek. A megfelelő tudás és hozzáértés, valamint az aprólékos munka – Stradivari hegedűihez hasonlóan – legalább anynyit számít, mint a váz alapanyagául szolgáló híres lucfenyőfajta” – vallja Fazioli, aki kutatólaborjában folyamatosan fejleszti kiváló minőségű hangszereit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.