Klasszikus

A Fazioli-zongorák titkai

2003.04.17. 00:00
Ajánlom
Budapesten tartják minden tavasszal a világhírű Fazioli-zongorák saját rendezvénysorozatát, a Budapesti Fazioli Zongorafesztivált. A záró hangversenyt a hangszerek alkotója, Paolo Fazioli személyes jelenlétével is megtisztelte, ez alkalomból nyilatkozott lapunknak.

Stradivari neve még azok előtt is ismert, akik egyébként nem járatosak a zenében. Paolo Fazioli és szakemberekből álló csapata az észak-olaszországi Sacilében olyan zongorát alkotott, amely méltó párja Stradivari híres mesterhegedűinek. A két hangszermárkában nemcsak a kiváló minőség, hanem a felhasznált fa típusa is közös: mindkettő a Sacilétől közel száz kilométerre található Fiemme-erdő különleges lucfenyőiből készült.
Fazioli, akinek a Magyar Hangszerész Szövetség öt éve a tiszteletbeli aranykoszorús mester díjat adományozta, két, látszólag eltérő szakmában szerzett diplomát: egyszerre zongorista és mérnök. Ő azonban nem találja különösnek a párosítást, kisgyermekkorától zenésznek készült, s a pesarói Rossini konzervatórium mellett a családi elvárások és jó reálképességei miatt a mérnöki kart is elvégezte. Mivel mindkét szakterületét szerette, ötvözte zenei és mérnöki tudását, és zongorakészítő, faipari, valamint hangtechnikai szakemberek segítségével kifejlesztette azt a technológiát, amelynek segítségével jelentős mértékben javítani tudja a zongora hangjának minőségét. Segítette ebben kielégíthetetlen igényessége és a tökéletesség utáni állandó vágyakozása.
A Fazioli-hangszereket manufaktúrás rendszerben egyenként, kézzel készítik a harmincöt fős sacilei műhelyben, amely eredetileg Fazioli apjának bútorgyárára épült rá. „Ez kezdetben megkönynyítette a dolgomat, hiszen nem kellett befektetnem gépekbe és épületbe, minden adott volt. Később pedig saját magunk termeltük ki a bővítések költségeit” – mondja az olasz zongoragyáros. Az első új típusú zongora huszonhárom évvel ezelőtt készült el, ezt hosszú kutatómunka és kísérletezés előzte meg. Jelenleg kilencven hangszert gyártanak évente. Fazioli műhelyében készül a világ legnagyobb hangversenyzongora-típusa is. A cég eddig ezeregyszáz hangszert készített, ebből – információink szerint – kettő található Magyarországon.
Fazioli műhelye a fa kiválasztására is különös hangsúlyt fektet. A fákat tesztelik, majd minden egyes munkafázis után félreteszik pihenni – a lucfenyőből készült külső vázat például két évig akklimatizálják –, ezért a hangszerek egyes részeit folyamatosan és párhuzamosan gyártják. A fémből készült alkotóelemek megmunkálása és az egyes részek összeillesztése is nagyon gondos munkával történik. „Sokat számít a fa típusa, de nem gondolnám, hogy pusztán ez a titka a hangszereimnek. A megfelelő tudás és hozzáértés, valamint az aprólékos munka – Stradivari hegedűihez hasonlóan – legalább anynyit számít, mint a váz alapanyagául szolgáló híres lucfenyőfajta” – vallja Fazioli, aki kutatólaborjában folyamatosan fejleszti kiváló minőségű hangszereit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Zenés színház

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Vizuál

Tarantino nem nyert semmit Cannes-ban

Bong Dzsun Ho dél-koreai rendezőnek egy munkanélküli családról forgatott Élősködők című komikus thrillere érdemelte ki szombat este az Alejandro González Inárritu mexikói rendező vezette zsűritől az Arany Pálmát a 72. cannes-i fesztiválon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Felemelő érzés együtt játszani a gyerekekkel” - Interjú Rolla Jánossal

A Partitúra legújabb adása Pannonhalmára kalauzol el. Rolla János Kossuth-díjas hegedűművészt ezer szál köti az apátsághoz, az atyák barátságáról, az apátsági pincészet borairól, a templomi koncertekről és a zeneakadémiai életről is beszélgettünk.
Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.