Klasszikus

A Fender-zongora zeneköltője

2004.07.30. 00:00
Ajánlom
A dzsessz és a rock zene híveinek aligha kell bemutatni Chick Corea művészetét. A jellegzetes fender-zongorás hangzású nagy virtuozitású számok legendás zenészét a Millenáris Parkban üdvözölhetik a műfaj barátai.

Augusztus 2-án este nyolc órakor a Millenáris Parkban lép fel Chick Corea Elektric Band. Az együttes vezetője Armando Anthony Coreal latin zenei környezetben nőtt fel, első profi szerződéseit Mongo Santamaria, majd Willie Bobo zenekarában kapta 1962-63 között. Később a trombitás Blue Mitchellhez csatlakozott, akivel néhány saját kompozícióját rögzítette a Blue Note Records. Első önálló lemeze 1966-ban készült "Tones For Joan's Bones" címmel, mely erőteljes hard-bop hatást mutat. 1968-ban csatlakozott Miles Davishez, aki valójában ekkor kísérletezett először a fúziós zenével. Davis néhány rendkívül fontos albumán játszott, Fender-zongorája az új hangzás fontos stíluseleme lett. 1970-ben elhagyta Davies zenekarát, hogy Dave Holland és Barry Altschul társaságában akusztikus free zenével kísérletezhessenek. A "Circle" a free-korszak egyik legígéretesebb próbálkozása lett, melyhez később csatlakozott Anthony Braxton is. Jóllehet csak egy esztendeig működtek, de munkásságuk számos jelentős felvételt hagyott maga után.

Corea ezután olyan zenekart kívánt létrehozni, mely nagyobb közönségsikerrel kecsegtetett. Az elsőt 1971-ben Airto Moreira, Stanley Clarke, Joe Farrell és Flora Purim részvételével alapította meg és "Return To Forever"-nek nevezte el, mely egycsapásra a latin fúziós zene első számú képviselője lett. Ennek ellenére lecserélte a zenekar felét, mivel még rockosabb megszólalást tervezett. A létrejött Chick Corea-Stanley Clarke-Al DiMeola-Lenny White formációval aztán végérvényesen az abszolut "rock-sztár" kategóriába emelkedett. Chick Corea a '80-as évek elején zeneszerzői munkásságára öszpontosított, de játszott zenészbarátaival is, mint Herbie Hancock és Michael Brecker. Öt évig bírta állandó zenekar nélkül, míg a GRP Records ösztönzésére ELEKRTIC BAND néven összeállította a fúziós zene új sztáregyüttesét. Frank Gambale, Erich Marienthal, John Patitucci és Dave Weckl a szupergroup mellett megtartotta sáját zenekarait, míg Corea felváltva játszik akusztikus együttesével is. Az Elekrtrik Band minden tagja hangszerének virtuóza, igazi csemegének ígérkezik tehát a Millenárison tartandó koncert.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.