Klasszikus

A fényírók is csatlakoztak

2004.05.03. 00:00
Ajánlom
Idén a győri Mediawave záróprogramjai szinte beleolvadtak a helyi uniós csatlakozási ünnepségek műsoraiba. Szombaton viszont a fényírók már a komáromi Monostori Erődöt ostromolták meg, ahol egész napos majálist tartottak.

A Mediawave utolsó napjainak eredeti forgatókönyvét idén többször is átírták a hét végi uniós csatlakozási ünnepségek. Péntek este, a fesztivál záróceremóniáján is majdnem több szó esett az európai csatlakozásról, mint a rendezvénysorozat filmes mustrájának produkcióiról. Durst György, a filmes szemle szervezője megjegyezte, ő bizony a csatlakozás után sem hajlandó megváltozni, ugyanaz akar lenni, aki volt. Mint ahogy a Mediawave-nek sincs arculatváltásra szüksége, hiszen a tizennégy évvel ezelőtt elindított seregszemle már jó ideje az európai alternatív fesztiválok élvonalába tartozik. Csatlakozás ide vagy oda, azon sem kívánnak módosítani, hogy minden évben több kelet-közép-európai és posztszovjet államból való alkotót hívnak meg. A fesztivál egyik leghangulatosabb koncertjét egyébként a Magyarországon sokat megforduló francia Miquéu Montanaro által vezetett etnozenei workshop résztvevői adták a záró napot megelőző éjszakán. A nagyszerű, kifejezetten a fesztivál időtartamára öszszejött csapatban zenélt és énekelt baskír, török és kurd előadó. A koncert nem ért véget a zsinagógában. A Sarikamis elnevezésű kurd duó vezetésével a zsinagóga kertjében táncos mulatsággal folytatódott a buli.

Pénteken, a csatlakozás előtti órákban minden győri intézmény bizonyítani akart, párhuzamosan folytak az események több helyszínen. A zsinagógában az avantgárd dzsessz egyik legnagyobb sztárja, az amerikai szaxofonos John Zorn és csapata adott koncertet. A formáció vezéralakja féloldalt állt a színpadon. Egyik kezével virtuóz módon bűvölte szaxofonját, másikkal karmester módjára vezényelte együttesét. Egymást követték a metál hangvételű és a líraibb számok. Aki nagyon belefeledkezett a muzsikába, az bizony lemaradt a Rába-parti csatlakozási ünnepi tűzijátékról. A Puerto Ricó-i La PVC Salsa Band koncertjéről viszont nem lehetett lekésni, mert a meghirdetettnél több mint két órával később, jóval éjfél után léptek színpadra a Széchenyi téren. Szerencsére akik kitartottak, nem csalódtak, a kilenctagú zenekar igencsak megtáncoltatta az akkor még csak néhány perce az unióba megérkezett közönséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Vizuál

A nap, amikor a Balatonnál nyaraló keletnémetekből nyugatnémetek lettek

A határnyitás és előzményeinek fényképes dokumentumai a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.