Klasszikus

A fényírók is csatlakoztak

2004.05.03. 00:00
Ajánlom
Idén a győri Mediawave záróprogramjai szinte beleolvadtak a helyi uniós csatlakozási ünnepségek műsoraiba. Szombaton viszont a fényírók már a komáromi Monostori Erődöt ostromolták meg, ahol egész napos majálist tartottak.

A Mediawave utolsó napjainak eredeti forgatókönyvét idén többször is átírták a hét végi uniós csatlakozási ünnepségek. Péntek este, a fesztivál záróceremóniáján is majdnem több szó esett az európai csatlakozásról, mint a rendezvénysorozat filmes mustrájának produkcióiról. Durst György, a filmes szemle szervezője megjegyezte, ő bizony a csatlakozás után sem hajlandó megváltozni, ugyanaz akar lenni, aki volt. Mint ahogy a Mediawave-nek sincs arculatváltásra szüksége, hiszen a tizennégy évvel ezelőtt elindított seregszemle már jó ideje az európai alternatív fesztiválok élvonalába tartozik. Csatlakozás ide vagy oda, azon sem kívánnak módosítani, hogy minden évben több kelet-közép-európai és posztszovjet államból való alkotót hívnak meg. A fesztivál egyik leghangulatosabb koncertjét egyébként a Magyarországon sokat megforduló francia Miquéu Montanaro által vezetett etnozenei workshop résztvevői adták a záró napot megelőző éjszakán. A nagyszerű, kifejezetten a fesztivál időtartamára öszszejött csapatban zenélt és énekelt baskír, török és kurd előadó. A koncert nem ért véget a zsinagógában. A Sarikamis elnevezésű kurd duó vezetésével a zsinagóga kertjében táncos mulatsággal folytatódott a buli.

Pénteken, a csatlakozás előtti órákban minden győri intézmény bizonyítani akart, párhuzamosan folytak az események több helyszínen. A zsinagógában az avantgárd dzsessz egyik legnagyobb sztárja, az amerikai szaxofonos John Zorn és csapata adott koncertet. A formáció vezéralakja féloldalt állt a színpadon. Egyik kezével virtuóz módon bűvölte szaxofonját, másikkal karmester módjára vezényelte együttesét. Egymást követték a metál hangvételű és a líraibb számok. Aki nagyon belefeledkezett a muzsikába, az bizony lemaradt a Rába-parti csatlakozási ünnepi tűzijátékról. A Puerto Ricó-i La PVC Salsa Band koncertjéről viszont nem lehetett lekésni, mert a meghirdetettnél több mint két órával később, jóval éjfél után léptek színpadra a Széchenyi téren. Szerencsére akik kitartottak, nem csalódtak, a kilenctagú zenekar igencsak megtáncoltatta az akkor még csak néhány perce az unióba megérkezett közönséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.