Klasszikus

A fényírók is csatlakoztak

2004.05.03. 00:00
Ajánlom
Idén a győri Mediawave záróprogramjai szinte beleolvadtak a helyi uniós csatlakozási ünnepségek műsoraiba. Szombaton viszont a fényírók már a komáromi Monostori Erődöt ostromolták meg, ahol egész napos majálist tartottak.

A Mediawave utolsó napjainak eredeti forgatókönyvét idén többször is átírták a hét végi uniós csatlakozási ünnepségek. Péntek este, a fesztivál záróceremóniáján is majdnem több szó esett az európai csatlakozásról, mint a rendezvénysorozat filmes mustrájának produkcióiról. Durst György, a filmes szemle szervezője megjegyezte, ő bizony a csatlakozás után sem hajlandó megváltozni, ugyanaz akar lenni, aki volt. Mint ahogy a Mediawave-nek sincs arculatváltásra szüksége, hiszen a tizennégy évvel ezelőtt elindított seregszemle már jó ideje az európai alternatív fesztiválok élvonalába tartozik. Csatlakozás ide vagy oda, azon sem kívánnak módosítani, hogy minden évben több kelet-közép-európai és posztszovjet államból való alkotót hívnak meg. A fesztivál egyik leghangulatosabb koncertjét egyébként a Magyarországon sokat megforduló francia Miquéu Montanaro által vezetett etnozenei workshop résztvevői adták a záró napot megelőző éjszakán. A nagyszerű, kifejezetten a fesztivál időtartamára öszszejött csapatban zenélt és énekelt baskír, török és kurd előadó. A koncert nem ért véget a zsinagógában. A Sarikamis elnevezésű kurd duó vezetésével a zsinagóga kertjében táncos mulatsággal folytatódott a buli.

Pénteken, a csatlakozás előtti órákban minden győri intézmény bizonyítani akart, párhuzamosan folytak az események több helyszínen. A zsinagógában az avantgárd dzsessz egyik legnagyobb sztárja, az amerikai szaxofonos John Zorn és csapata adott koncertet. A formáció vezéralakja féloldalt állt a színpadon. Egyik kezével virtuóz módon bűvölte szaxofonját, másikkal karmester módjára vezényelte együttesét. Egymást követték a metál hangvételű és a líraibb számok. Aki nagyon belefeledkezett a muzsikába, az bizony lemaradt a Rába-parti csatlakozási ünnepi tűzijátékról. A Puerto Ricó-i La PVC Salsa Band koncertjéről viszont nem lehetett lekésni, mert a meghirdetettnél több mint két órával később, jóval éjfél után léptek színpadra a Széchenyi téren. Szerencsére akik kitartottak, nem csalódtak, a kilenctagú zenekar igencsak megtáncoltatta az akkor még csak néhány perce az unióba megérkezett közönséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.