Klasszikus

A Fesztiválzenekar a világ tíz legjobb zenekara között

2008.11.18. 00:00
Ajánlom
A nemzetközi zenei élet legtekintélyesebb folyóirata, a londoni Gramophone most megjelent decemberi számában nyilvánosságra hozta annak a nagyszabású felmérésnek az eredményét, amely arról készült: melyek a világ jelenlegi legjobb szimfonikus zenekarai.

A szerkesztőség a legtekintélyesebb kritikusok véleményét kérte ki, a Gramophone európai és ázsiai kiadásának szerkesztői mellett olyan rangos lapok és folyóiratok munkatársai szavaztak, mint a Los Angeles Times, a New Yorker, a Die Presse, a De Telegraaph, vagy a Le Monde.

A felmérés óriási magyar sikert hozott: a kritikusok a világ tíz legjobb zenekara közé szavazták a Budapesti Fesztiválzenekart.

A szavazás eredménye szerint a világ tíz legkiválóbb szimfonikus zenekara az alábbi:
1. Amszterdami Concertgebouw Zenekar
2. Berlini Filharmonikus Zenekar
3. Bécsi Filharmonikus Zenekar
4. Londoni Szimfonikus Zenekar
5. Chicagói Simfonikus Zenekar
6. Bajor Rádiózenekar
7. Clevelandi Zenekar
8. Los Angelesi Filharmonikus Zenekar
9. Budapesti Fesztiválzenekar
10. Drezdai Állami Zenekar (Staatskapelle)

A második tíz sorrendje:
11. Bostoni Szimfonikus Zenekar
12. New York-i Flharmonikus Zenekar
13. San Franciscó-i Szimfonikus Zenekar
14. Szentpétervári Mariinszkij Színház Zenekara
15. Orosz Nemzeti Zenekar
16. Szentpétervár Állami Filharmonikus Zenekar
17. Lipcsei Gewandhaus Zenekar
18. New York-i Metropolitan Operaház Zenekara
19. Saito Kinen Szimfonikus Zenekar, Japán
20. Cseh Filharmonikus Zenekar

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.