Klasszikus

A Fesztiválzenekar a zeneiskolásokért

2010.03.01. 17:20
Ajánlom
Országos Zenei Versenyt hirdet a Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészeti Iskolák Szövetsége. A cél a magyar zeneiskolákban tanuló, kimagasló tehetségek felkutatása és felkarolása. Jelentkezési határidő: március 16.

A verseny két részből áll - ismertette a részleteket a ma tartott sajtótájékoztatón Körner Tamás, a Budapesti Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatója. Az első fordulóban, 2010 májusában az iskolák tanáraiból álló utazó zsűri az ország hat-hét regionális központjában meghallgatást tart, amelyen bármely zeneiskolai hallgató részt vehet. Innen körülbelül negyven gyerek jut tovább az októberre tervezett második fordulóba, ahol Fischer Iván és a BFZ is bekapcsolódik a meghallgatásokba. A legtehetségesebb diákok 2010. december 3-án egy budapesti döntő-gálakoncerten mutathatják be tudásukat a Budapesti Fesztiválzenekarral, Fischer Iván vezényletével. Az országos tehetségkutató verseny fővédnöke Sólyom László államelnök, védnökei Kodály Zoltánné, Schiff András és Fischer Iván.

A Fesztiválzenekar zeneigazgatója Fischer Iván elmondta, hogy a magyar gyerekek zenetanulásának kérdése már évek óta szívügye és régóta foglalkoztatja. Az, hogy Magyarország zenei nagyhatalom, hogy világviszonylatban is kiváló muzsikusok dolgoznak az itthoni és külföldi együttesekben, annak titka a zeneiskolákban rejlik. "Ez a hálózat nemzeti kincsünk, amire fel kell hívni a figyelmet és gondoznunk kell azt" - mondta. "Hiába van páratlan felsőfokú képzésünk, hiába vannak nagyszerű zenekaraink, ha nincs utánpótlás."

Ezzel az országos versennyel inspirálni kívánják a gyerekeket, az elkövetkezendő generációkat. Köszönetét fejezte ki továbbá azoknak a pedagógusoknak, akik részt vettek a verseny programjának kidolgozásában, hogy a verseny minél jobban illeszkedjen a zeneiskolák és az ifjak mindennapi életébe, "hiszen ez az akció a gyerekeké" - tette hozzá.

Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy nagyon lényeges, hogy a hivatásos művészek és a zeneiskolák összefogjanak. Nem veszhet el ez a rendszer, aminek a segítségével bárki, a lakóhelyéhez közel intézményi, szervezett és államilag támogatott keretek között tanulhat zenét. "A zeneiskolák hálózata ma még megvan, működik és az egyik legnagyobb dolog, amit Európának adhatunk" - mondta.

További információ itt található.www.mzmsz.hu

www.bfz.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez egy teszt cik GA miatt

Ez egy teszt cik GA miatt
Klasszikus ajánló

Koncertek Cziffra György születésnapja alkalmából

1921. november 5-én született Cziffra György. A hónapban a főváros több helyszínén is koncertekkel ünneplik születésének évfordulóját.
Klasszikus bach

Egy új kutatás szerint egyre gyorsabb tempóban játsszuk Bach műveit

Bach-felvételeket tanulmányozva állapították meg kutatók, hogy néhol akár 30%-kal felgyorsult a zeneművek tempója.
Klasszikus magazin

„Egy Kroó-kritika által felkent lett a művész”

Érdi Tamás pályáját Kroó György a kezdetektől figyelemmel kísérte. Kritikái éppolyan fontosak voltak a fiatal zongoraművész számára, mint Kocsis Zoltán és Vásáry Tamás mentorálása. Édesanyja, Érdi Szabó Márta, az egykori Cimbora tévéműsor szerkesztője könyvben írta meg fia történetét.
Klasszikus ajánló

Kocsis Zoltán-emlékkoncert

A Nemzeti Filharmonikusokat majdnem két évtizeden át vezető egykori főzeneigazgatójára, Kocsis Zoltánra emlékeznek együttesei, halála napján, november 6-án a Müpában.