Klasszikus

A Fesztiválzenekar a zeneiskolásokért

2010.03.01. 17:20
Ajánlom
Országos Zenei Versenyt hirdet a Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészeti Iskolák Szövetsége. A cél a magyar zeneiskolákban tanuló, kimagasló tehetségek felkutatása és felkarolása. Jelentkezési határidő: március 16.

A verseny két részből áll - ismertette a részleteket a ma tartott sajtótájékoztatón Körner Tamás, a Budapesti Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatója. Az első fordulóban, 2010 májusában az iskolák tanáraiból álló utazó zsűri az ország hat-hét regionális központjában meghallgatást tart, amelyen bármely zeneiskolai hallgató részt vehet. Innen körülbelül negyven gyerek jut tovább az októberre tervezett második fordulóba, ahol Fischer Iván és a BFZ is bekapcsolódik a meghallgatásokba. A legtehetségesebb diákok 2010. december 3-án egy budapesti döntő-gálakoncerten mutathatják be tudásukat a Budapesti Fesztiválzenekarral, Fischer Iván vezényletével. Az országos tehetségkutató verseny fővédnöke Sólyom László államelnök, védnökei Kodály Zoltánné, Schiff András és Fischer Iván.

A Fesztiválzenekar zeneigazgatója Fischer Iván elmondta, hogy a magyar gyerekek zenetanulásának kérdése már évek óta szívügye és régóta foglalkoztatja. Az, hogy Magyarország zenei nagyhatalom, hogy világviszonylatban is kiváló muzsikusok dolgoznak az itthoni és külföldi együttesekben, annak titka a zeneiskolákban rejlik. "Ez a hálózat nemzeti kincsünk, amire fel kell hívni a figyelmet és gondoznunk kell azt" - mondta. "Hiába van páratlan felsőfokú képzésünk, hiába vannak nagyszerű zenekaraink, ha nincs utánpótlás."

Ezzel az országos versennyel inspirálni kívánják a gyerekeket, az elkövetkezendő generációkat. Köszönetét fejezte ki továbbá azoknak a pedagógusoknak, akik részt vettek a verseny programjának kidolgozásában, hogy a verseny minél jobban illeszkedjen a zeneiskolák és az ifjak mindennapi életébe, "hiszen ez az akció a gyerekeké" - tette hozzá.

Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy nagyon lényeges, hogy a hivatásos művészek és a zeneiskolák összefogjanak. Nem veszhet el ez a rendszer, aminek a segítségével bárki, a lakóhelyéhez közel intézményi, szervezett és államilag támogatott keretek között tanulhat zenét. "A zeneiskolák hálózata ma még megvan, működik és az egyik legnagyobb dolog, amit Európának adhatunk" - mondta.

További információ itt található.www.mzmsz.hu

www.bfz.hu

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.