Klasszikus

A Fesztiválzenekar a zeneiskolásokért

2010.03.01. 17:20
Ajánlom
Országos Zenei Versenyt hirdet a Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészeti Iskolák Szövetsége. A cél a magyar zeneiskolákban tanuló, kimagasló tehetségek felkutatása és felkarolása. Jelentkezési határidő: március 16.

A verseny két részből áll - ismertette a részleteket a ma tartott sajtótájékoztatón Körner Tamás, a Budapesti Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatója. Az első fordulóban, 2010 májusában az iskolák tanáraiból álló utazó zsűri az ország hat-hét regionális központjában meghallgatást tart, amelyen bármely zeneiskolai hallgató részt vehet. Innen körülbelül negyven gyerek jut tovább az októberre tervezett második fordulóba, ahol Fischer Iván és a BFZ is bekapcsolódik a meghallgatásokba. A legtehetségesebb diákok 2010. december 3-án egy budapesti döntő-gálakoncerten mutathatják be tudásukat a Budapesti Fesztiválzenekarral, Fischer Iván vezényletével. Az országos tehetségkutató verseny fővédnöke Sólyom László államelnök, védnökei Kodály Zoltánné, Schiff András és Fischer Iván.

A Fesztiválzenekar zeneigazgatója Fischer Iván elmondta, hogy a magyar gyerekek zenetanulásának kérdése már évek óta szívügye és régóta foglalkoztatja. Az, hogy Magyarország zenei nagyhatalom, hogy világviszonylatban is kiváló muzsikusok dolgoznak az itthoni és külföldi együttesekben, annak titka a zeneiskolákban rejlik. "Ez a hálózat nemzeti kincsünk, amire fel kell hívni a figyelmet és gondoznunk kell azt" - mondta. "Hiába van páratlan felsőfokú képzésünk, hiába vannak nagyszerű zenekaraink, ha nincs utánpótlás."

Ezzel az országos versennyel inspirálni kívánják a gyerekeket, az elkövetkezendő generációkat. Köszönetét fejezte ki továbbá azoknak a pedagógusoknak, akik részt vettek a verseny programjának kidolgozásában, hogy a verseny minél jobban illeszkedjen a zeneiskolák és az ifjak mindennapi életébe, "hiszen ez az akció a gyerekeké" - tette hozzá.

Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy nagyon lényeges, hogy a hivatásos művészek és a zeneiskolák összefogjanak. Nem veszhet el ez a rendszer, aminek a segítségével bárki, a lakóhelyéhez közel intézményi, szervezett és államilag támogatott keretek között tanulhat zenét. "A zeneiskolák hálózata ma még megvan, működik és az egyik legnagyobb dolog, amit Európának adhatunk" - mondta.

További információ itt található.www.mzmsz.hu

www.bfz.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Könyv

Az író, akinek első kisregénye miatt sajtóper indult

Dolgozott textilkereskedésben, volt bélyegkereskedő és nyelvtanár is.1894. október 18-án született Déry Tibor, a 20. századi magyar próza egyik jelentős képviselője. 
Színház

Izgalmas utazás nézőnek és alkotónak egyaránt – Bűn és bűnhődés premier

Závada Pál a székesfehérvári Vörösmarty színház felkérésére írt új színpadi adaptációt Dosztojevszkij világhírű regényéből, a Bűn és bűnhődésből, amelynek bemutatója október 16-án volt a Kozák András Stúdióban. Hargitai Iván rendezésének köszönhetően a különleges előadás tapintás-közelbe hozza egy „társadalomellenes” tett természetrajzát.
Vizuál

A tavalyi év eseményei a világ legjobb képein

Nézd meg, mi történt a világban tavaly! Október 23-ig megtekinthető a tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Színház

To be, or not to be - Benedict Cumberbatch Hamletként tér vissza az Urániába

Decemberben újra látható az Uránia történetének egyik legnépszerűbb színházi közvetítése, a londoni Barbican Színház Hamlet előadása, főszerepben Benedict Cumberbatch-al. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Novemberi kínálat az Óbudai Társaskörben

Felolvasószínház borkóstolóval, Seress Rezső-est, születésnapi és kortárszenei koncertek az Óbudai Társaskör novemberi programkínálatában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Klasszikus fidelio klasszik

A legjobb filmzenék a Sportarénában

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának október 19-én következő adásában Hollerung Gábor beszámol a Budafoki Dohnányi Zenekar legújabb filmzenei dobásairól. Ezen kívül interjú hallható Eötvös Józseffel, Farkas Józseffel és Hábetler Andrással.
Klasszikus chopin

A zeneszerző, akinek életéről Liszt írta az első könyvet

Mindössze 39 évesen, 1849. október 17-én halt meg Fryderyk Franciszek (Frédéric Francois) Chopin, a zongorajátékot megújító lengyel zeneszerző, akinek műveit virágok közé rejtett ágyúnak nevezték. 
Klasszikus ajánló

Újra Liszt-napok a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban

Öt koncerttel várják az érdeklődőket október 18-án, 19-én és 21-én a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban a névadó születésének 208. évfordulója alkalmából rendezett eseményen.