Klasszikus

A Fesztiválzenekar Isztambulban

2014.01.27. 21:54
Ajánlom
Felejthetetlenül izgalmasnak és zenetörténeti jelentőségűnek nevezte a Budapesti Fesztiválzenekar múlt csütörtöki isztambuli koncertjét a Today's Zaman című angol nyelvű török napilap, amely vasárnapi kiadásában számolt be a zenekar idei törökországi hangversenysorozatáról.

„Óriási lehetőség ez arra, hogy megismerjük egymást. Most lehetőségünk adódik arra, hogy megmutassuk, hogyan adunk elő különböző formákat a klasszikus zenében" - idézi a lap Fischer Iván zenekarvezetőt, aki törökországi sajtótájékoztatóján utalt a két ország egybefonódó történelmére és kultúrájára is. A török lap ennek kapcsán felidézi, hogy tavaly decemberben nyílt meg az isztambuli Magyar Kulturális Központ, s ugyancsak tavaly, szeptemberben nyitotta meg kapuit Budapesten a Yunus Emre Török Kulturális Központ.

00B09C4D-3344-4921-96A8-267BF8F52FC7

Budapesti Fesztiválzenekar

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar négy országot felölelő turnéja keretében, Antwerpen, Innsbruck és Bázel után koncertezett Isztambulban. A Cemal Resit Rey Koncertterem rezidens zenekaraként idén - a múlt csütörtöki koncerttel együtt - négy alkalommal is a török közönség elé lép.

A magyar zenekar legutóbb tíz éve lépett fel Isztambulban. A koncertsorozat különös jelentőségét a hosszú távú együttműködés mellett az adja, hogy a BFZ az első külföldi rezidens zenekar a Cemal Resit Rey 20. századi török zeneszerzőről elnevezett, Törökország egyik legjelentősebb hangversenytermének számító intézményben.

A BFZ legközelebb április 3-án koncertezik Isztambulban Ránki Dezső zongoraművésszel és Takács-Nagy Gábor, a zenekar első vendégkarmestere vezényletével.

A BFZ isztambuli hangversenysorozatának első koncertjén orosz zeneművek szerepeltek a programban: Borogyintól a Polovec táncok, Prokofjev 3. zongoraversenye és Csajkovszkij 6., Patetikus szimfóniája. A három híres orosz zeneszerző művét a budapesti közönség még hétfő és kedd este hallhatja a Művészetek Palotájában a Fesztiválzenekar előadásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.