Klasszikus

A Fesztiválzenekar jelentős koncertsorozatot kínál a 2006-2007-es évadban

2006.04.18. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar újra Európa egyik legjelentősebb koncertsorozatát kínálja a 2006-2007-es évadban - tájékoztatta a sajtót kedden Körner Tamás ügyvezető igazgató. Az idei nemzeti ünnep alkalmából Kossuth-díjjal kitüntetett Fischer Iván művészeti igazgató - aki angliai próbái miatt nem tudott a sajtótájékoztatón személyesen megjelenni - filmfelvételről mondta el üzenetét: szép, csemegékkel teli szezont állítottak össze, részben annak köszönhetően, hogy rendben vannak a zenekar ügyei, biztonságosan tudnak dolgozni.

Körner Tamás elmondta: a tartalmasabbá és szebbé tett új műsorfüzetből is látszik, az évad gerincét a nagyzenekari koncertek alkotják; ezeket a nagy érdeklődés miatt háromszor játsszák el, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Zeneakadémián.

A nagyzenekari műsorokat kínáló hat bérlet hétfőtől lesz kapható. A gazdag programkínálatból felhívta a figyelmet a szeptember végi Bach-koncertre, amelyen a h-moll misét adják elő négy kiváló német szólista és a világ legjobb barokk kórusa, a híres genti Collegium Vocale közreműködésével.

Kiemelte a novemberi különleges angol estet, amelyen Oliver Knussen, a nemzetközi zenei élet egyik legkarizmatikusabb alakja vezényel. Knussen - aki egyszerre zeneszerző és karmester - saját hegedűversenyét és egy meseoperából készült egyvelegét, valamint Benjamin Brittan két művét vezényli.

Az évad harmadik kiemelkedő eseményének nevezte az ügyvezető igazgató a jövő márciusi Richard Strauss-estet Fischer Iván vezényletével, káprázatos szereposztásban. Körner Tamás elmondta, hogy a nagyzenekari koncertek felét Fischer Iván vezényli, a többi előadásra neves vendégkarmesterek érkeznek Budapestre, köztük Gidon Kremer és Schiff András.

Ismét megrendezik szeptemberben a Mahler-ünnepet, amelyen a Fesztiválzenekar három hangversenyt ad. A fesztivált ez évtől vendégzenekar szereplése gazdagítja, idén az amszterdami Királyi Concertgebouw Zenekara lép fel.

Az együttes a magyar kultúra népszerűsítése érdekében jövőre tizenhárom országban lép fel, koncertet ad egyebek mellett a bécsi Konzerthausban, a müncheni Gasteigben, a zürichi Tonhalléban, és ellátogat Dél-Amerikába is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.