Klasszikus

A Fesztiválzenekar mágikus koncertje a Barbicanben

2004.02.02. 00:00
Ajánlom
A rendezvényszervezés egy röpke hétvégére egymás mellé sorolt három fogalmat: Budapesti Fesztiválzenekar, Magyar Magic és Barbican. A Magyar Magic – mágia, varázslás, vagy egyszerűen csak csoda? – nevet viselő, hazánk művészetét Nagy-Britanniában bemutató rendezvénysorozat legújabb állomása a Fesztiválzenekar londoni szereplése volt a Barbicanban.

A hétvégi két koncerten Richard Wagner Walkürjéből hangzottak fel részletek, amelyeket Liszt Ferenc különböző darabjai kisértek: az 1. Magyar rapszódia, Tasso Lamento és Trionfo darabja és két epizód Lenau Faustjából.

A dübörgő tapsvihar – amilyenben Magyarországon ritkán lehet része zenekarnak – elsősorban a kiválóan játszó Fesztiválzenekarnak és a világhirű szólistáknak, Petra Langnak, Jan Kyhlenek, Alfred Reitrnek és John Tomlinsonnak szólt. De egyben hazánk kulturális diplomáciai sikersorozatának újabb állomását is jelentette. Az előadáson a brit kormány tagjai, a British Council vezérigazgatóhelyettese, a magyar nagykövet és a kulturális tárca vezetője is részt vett.

Hiller István miniszter a koncert után a Népszabadság Online levelezőjének nyilatkozva kifejtette: Az angolok nem elfogultak Magyarországgal szemben. De miért is lennének, amikor a rendszerváltozás eseményén és a májusi Európai Uniós csatlakozásunkon kivül nem ismerik az országot, nem ismerik az ország kultúráját. Magyarországnak nem olajmezői és kincsesbányái, hanem tehetségmezői vannak – folytatta Hiller, aki szerint az igazi feladat számunkra ezeknek a mezőknek a kiaknázása, a tehetségekkel való helyes gazdálkodás, hiszen a brit közönséget csak tudással lehet meggyőzni.

A miniszer szemében az igazi Magyar Magic-et az jelenti, ahogy a rendezvénysorozat kapcsán a színvonalas fellépések és bemutatkozó előadások alapján „összeér” egy kép a szigetország lakóiban a magyar kultúráról, annak sokszínűségéről. Nemcsak egymástól időben különálló, műfajában különböző, célközönségében szétszabdalt események sorozatát rendezzük meg, hanem a részek, mint az ízek a levesben, összeérnek, és kialakul egy kultúrájában gazdag ország képe.

A Barbicanban csak egy pillanatra állt meg az idő a fergeteges vastaps alatt. A kulturális központ A Zene Nagymesterei sorozatában Európa és Amerika több tucat különböző zenekara lép majd még föl, a barokktól a kortárs zenéig válogatva a repertoárjukat. A Fesztiválzenekar is továbblép: koncertturnéján Bristol, Frankfurt, Antwerpen és Toulouse a következő állomások. A Magyar Magic sorozatban is hamarosan újabb magyar művészekkel és művekkel ismerkedhet meg a brit közönség. A választék hatalmas, a komolyzenétől a kortárs filmművészetig, építészetig, csak februárban vendégszerepel még az Auer vonósnégyes, Ránki Dezső komolyzenei koncerttel, Mundruczó Kornél, Pálfy György és Tarr Béla művein keresztül a filmművészetbe, Orosz István grafikáin keresztül pedig a képzőművészetbe nyerhet betekintést a brit közönség. A sorozat október végi zárásáig – Hiller István miniszter szavaival – a távolságtartó brit közönségben talán összeáll egy kép, nem a természeti kincsekben, hanem a kulturális kincsekben bővelkedő mesés, mágikus Magyarország képe. Ezt a képet lenne jó, ha nem is állóképpé, de folyamatosan változó mozgóképpé varázsolni.

London, 2004. február 1.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nyugdíj

Vladimir Ashkenazy visszavonul

A 82 éves zongoraművész-karmester visszavonulását ügynöksége, a HarrisonParrott jelentette be. Hiányozni fog!
Klasszikus videó

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Klasszikus ajánló

Februári kínálat az Óbudai Társaskörben

Dalest, hegedűest, gitármuzsika és kamarazenei koncertek is szerepelnek az Óbudai Társaskör februári programjai közt.
Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.