Klasszikus

A Fesztiválzenekar sorozata a Concertgebouw-ban

2008.03.15. 00:00
Ajánlom
Március 25-27. között három hangversenyt ad a Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouw-ban. Fischer Iván együttese visszatérő vendég a világhírű koncertteremben, de először kapott felkérést ilyen több koncertből álló mini-rezidenciára.

A Concertgebouw legrangosabb, "Világhírű szimfonikus zenekarok" sorozatában fellépő Fesztiválzenekar iránt hagyományosan nagy az érdeklődés Amszterdamban, fellépéseik szinte mindig telt házat vonzanak. A mostani sorozatnak különleges aktualitást kölcsönöz, hogy ez lesz az együttes első látogatása Hollandiában azt követően, hogy a holland zenei életben kifejtett kimagasló érdemei elismeréseként 2008-ben - első külföldi zenekarként - elnyerte a tekintélyes Holland Klasszikus Zenei Díjat.

A három koncert a Habsburg Monarchia és Közép-Európa az európai zenekultúrában játszott fontos és izgalmas szerepét mutatja be.
A március 25-i, első koncert témája a cigányzene hatása a 19. századi klasszikus zenére. A Liszt, Sarasate és Brahms művekből összeállított műsor szólistái a kiváló hegedűművész, Lendvay József és két cigányzenész, a prímás Lendvay "Csócsi" József és a cimbalmos Ökrös Oszkár. A műsorban Liszt 3. Magyar rapszódiája, Brahms több Magyar tánca, Sarasate Cigánydalai mellett elhangzik Johannes Brahms I., c-moll szimfóniája.

A "Világhírű szimfonikus zenekarok" sorozatban sorra kerülő második, március 26-i koncert középpontjában a Monarchia fénykorának két kiemelkedő zeneszerzője, Dvorák és Bruckner áll. Dvorák Gordonkaversenyét a holland csellista, Peter Wispelwey szólójával szólaltatja meg a zenekar, míg a koncert második részében az osztrák Anton Bruckner monumentális, VII. szimfóniája hangzik el.

A mini-rezidencia harmadik, március 27-i koncertje Közép-Európa kamarazenéjéből kínál válogatást. A zseniális elődök, Rossini és Mozart egy-egy kamarazenekari műve után elhangzik Dohnányi Ernő 1895-ben, a fénykorának utolsó éveit élő Monarchiában született, a múlthoz ezer szállal kötődő, op. 1-es, c-moll zongoraötöse.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Színház

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Vizuál

Hétfőtől újra látogatható a Virág Judit Galéria

A virtuális túra mellett április 12-től kezdve már a galéria kiállítóterében személyesen is megnézhetjük az első tematikus grafikai aukció és a tavaszi kortárs aukció ritkaságait - köztük Rippl-Rónai József, Czóbel Béla és Kassák Lajos egy-egy művét is.
Vizuál

Ingyenesen látható Szomjas György kultikus filmje

Szerda éjfélig ingyenesen elérhető a FILMIO-n Szomjas György 1976-os filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Nemzeti Filmintézet ezzel az alkotással tiszteleg az április 7-én elhunyt rendezőlegenda előtt.
Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.