Klasszikus

A Fesztiválzenekar válasza

2003.12.05. 00:00
Ajánlom
Mesterházi Gábor "Miért kell csinálni a Fesztivált?" című írása - ahogyan az várható volt -, reagálásra késztette a Fesztiválzenekar vezetőjét. Körner Tamás Fideliónak írt válaszlevelét az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük. Az üggyel kapcsolatos további vélemények - köztük a Fidelio álláspontja is - már nem önálló cikként, hanem a Fórumban lesznek olvashatók.

Tisztelt Szerkesztő Úr, kedves Dávid,

Nem titkolom, nem kis megütközéssel és bosszúsággal olvastam Mesterházi Gábor “Miért kell csinálni a Fesztivált” című nyílt levelét mindíg nagy érdekklődéssel olvasott portálotok címoldalán. Talán szerencsésebb lett volna, ha annak egyetértő közzététele előtt, ahogy ez a sajtóban szokásos, kikértétek volna a másik fél, a Fesztiválzenekar véleményét is.

A levélben Mesterházi Gábor megütközésének ad hangot, amiért a Fesztiválzenekar múlt heti koncertjein az előcsarnokban elhelyezett ingyenes kiadványokat, köztük az lemezújdonságokról hírt adó reklámfüzeteket és a Fidelio példányait nem engedtük terjeszteni.

A szóbanforgó két koncertet egy-egy magyarországi lapkiadó támogatta. Ha valaki kiváncsi rá, ki volt a két derék cég, aki a mai, szponzorinséges időkben a komolyzene támogatására adta a fejét, lapozza fel a hangversenyek műsorfüzetét.

A szponzorokkal kötött szerződés (mint minden hasonló megállapodás) részletezi, hogy a koncert helyszínén bárminemű reklámtevékenység csakis a szponzor egyetértésével folytatható. Különösen igaz ez akkor, ha a reklámtevékenység sértheti a
szponzor üzleti érdekeit.

A szóbanforgó támogatók egyike egy napilap, a másik egy, az eltávolított kiadványokkal szinte azonos struktúrájú, ingyenes folyóiratokat megjelentető kiadó, amelynek jelenlévő munkatársai azonnal (és sajnos teljes joggal) nehezményezték, hogy a koncert közönsége körében más magazinokat és folyóiratokat terjesztenek.

Nem tudom, miért hiszi akár Mesterházi Gábor, akár Ti, a Fidelio szerkesztői, hogy egy hangverseny olyan esemény, ahol bárki, bármit engedély nélkül osztogathat, terjeszthet és ezzel - megengedem, akaratán kívül - lehetetlen helyzetbe hozza az esemény rendezőjét. Azt ugyanis egyik szponzorunk sem hitte el, hogy a Fesztiválzenekar által kibérelt Zeneakadémia előcsarnokában, a zenekar saját hangversenyén, annak tudta és
engedélye nélkül osztogatják a reklámanyagokat. Lehet, hogy a berlini és New York-i példákra hivatkozó Mesterházi Gábort meglepi, de ilyet sehol, sem Berlinben, sem New Yorkban, sem máshol nem lehetne megtenni.

Még egy apróság: legutóbb az Élet és Irodalom egyik olvasója tette szóvá: nem túl elegáns, hogy Mesterházi Gábor, aki egy lemezterjesztő cég munkatársaként egy bizonyos vonósnégyes felvételeinek a sikerében érdekelt, szakmai kritikát ír (nyilvánvaló elfogultságát elhallgatva) ugyanennek a vonósnégyesnek a koncertjéről. Mesterházi Gábor az EMI lemeznépszerűsítő kiadványának a szerkesztője. Mint köztudott, a Fesztiválzenekar lemezei egy másik, konkurens cégnél jelennek meg. Tényleg úgy gondolja Mesterházi Gábor, mi sem természetesebb, mint hogy a konkurencia kiadványait az érintettek megkérdezése nélkül terjesztjük annak rendezvényén? Ezzel a logikával a Westel rendezvényén osztogatni kellene-lehetne a Pannon GSM, vagy a Vodafon reklámkiadványait, majd amikor ezt a Westel szóvá teszi, nyílt levélben tiltakozni az ellen, hogy a Westel meg akarja fosztani a vásárlókat a mobiltelefonokkal kapcsolatos legfrissebb információktól. Majd - végső érvként - hivatkozni lehetne arra is, hogy amikor a rendezvény végén a Pannon és a Vodafon munkatársai visszacsempészték az eltávolított reklámanyagokat, azokat a vásárlók úgy kapkodták, mint a cukrot. Ami ugyebár nyilvánvaló bizonyíték az akció jogossága mellett.

Baráti üdvözlettel

Körner Tamás, a Fesztiválzenekar igazgatója, egyben a Fidelio
hűséges olvasója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.