Klasszikus

A Fesztiválzenekart dicséri az amerikai sajtó

2003.01.23. 00:00
Ajánlom
Az amerikai újságok a legnagyobb elismerés hangján számolnak be a Budapesti Fesztiválzenekar tegnap véget ért kéthetes amerikai turnéjáról. A zenekar tíz koncertet adott többek között Floridában, New Yorkban, és Washingtonban.

A floridai hangversenyekről beszámoló kritikák egybehangzóan kiemelik nem véletlen, hogy Fischer Iván zenekarát a világ legkiválóbb együttesei között tartják számon.

Amerika vezető napilapja, a New York Times már a Fesztiválzenekar két Carnagie Hall-beli koncertje előtt nagy interjút jelentett meg Fischer Ivánnal, majd január 20-i számában az USA egyik legtekintélyesebb kritikusa Paul Griffiths részletes elemzést közölt a két hangversenyről. „Hatalmas, erőteljes és szépséges – ezek a szavak jutottak eszünkbe a Budapesti Fesztiválzenekar és zeneigazgatója Fischer Iván szerdai és csütörtöki koncertjei után a Carnagie Hall-ban. (…) Minden hangszer minden egyes hangját hallani lehetett ebben a szépséges előadásban, amihez hihetetlen érzék párosult az árnyalatok, színek és a jelentések iránt. Ez a minőség azt bizonyította, hogy a muzsikusok tökéletes együttjátékra törekszenek olyan eltökéltséggel, ami csak akkor lehetséges, ha olyan karmesterrel dolgoznak, akinek odaadása nem kisebb, mint az övék. (…) Az eredmény az együttjáték olyan fokú érettsége és energiája, amelyet ma egyedül a Kirov Zenekar és Valerij Gergiev képvisel.

Az amerikai főváros világhírű koncert-termében a Kennedy Központban adott hangversenyről a Washington Post „Felemelő Liszt előadás” címmel számol be. A kritikus bevallja, hogy korábban nem rajongott Liszt olykor hatásvadász elemektől sem tartózkodó stílusáért, de a Fesztiválzenekar produkciója előtt neki is fejet kellett hajtania. „Micsoda gazdag, káprázatos előadást hallhattunk Fischer csapatától, akár a fafúvósok fényes tisztaságára gondolunk, akár a rezek erőteljes, de sohasem erőszakos koráljaira vagy a vonósok melegségére, amelyek mint ha csupa közösségbe fonott szólistából álltak volna, akik a közös ügynek rendelik alá sztár voltukat.”

A turné sikerét mutatja, hogy a floridai Miami-ban 2005-ben nyíló új koncertterem felajánlotta Fischer Ivánnal és zenekarának egy évenkénti kéthetes saját fesztivál rendezésének lehetőségét, a Carnagie Hall azonnal újabb vendégszereplésre hívta meg a zenekart, a Columbia Artists ügynökség pedig azonnal újabb turnéra szerette volna lekötni a BFZ-t, bár ennek az együttes nemzetközi kötelezettségei miatt legkorábban 2005/2006-ban tud csak eleget tenni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Klasszikus

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.