Klasszikus

„A fiatal énekeseknek bizonyos szerepekre gondolniuk sem lenne szabad” – Elīna Garanča a pálya buktatóiról

2022.09.22. 11:05
Ajánlom
A cseh Opera+ oldalnak nyilatkozott Elīna Garanča opera-énekesnő, a videóban arról mesélt Jan Bubák karmesternek, hogyan építette fel a karrierjét, és milyen veszélyek leselkednek egy pályakezdő művészre.

Az interjú kezdetén Jan Bubák megjegyzi, az énekesnő harmincnégy évesen énekelte el először Carmen szerepét, negyvenéves volt, amikor az első Eboliját megformálta, míg első Wagner-szerepét, Kundryt a Parsifalból mindössze tavaly, negyvenöt évesen vállalta el. Elīna Garanča elmondja, a hosszú várakozási időben nem csupán hangjának védelme játszott szerepet, úgy véli, egy énekesnek hosszú távon kell gondolkodnia, és tudatosan felépítenie a karrierjét.

Természetesen nagyon izgalmas feladat fiatalon elénekelni a legfantasztikusabb szerepeket, mikor az ember ereje teljében érzi magát, és meghódítaná a világot,

de így tíz-tizenöt évig tarthat valakinek a karrierje sikeres periódusa, aztán vége.” Az énekesnő szerint ahhoz, hogy a közönség és a színházak sokáig érdeklődjenek valaki iránt, nem elég a jó hang, mindig kell valami újat mutatni. Jan Bubák hozzáteszi, egy igen befolyásos ügynök azt mondta neki, amikor egy új énekest kezdenek foglalkoztatni, öt, maximum tíz évben gondolkodnak vele kapcsolatban. Ezért rögtön megkínálják nagy szerepekkel, 23-24 évesen Améliát, Cso-cso-szánt vagy éppen Ebolit alakíthatják.

Úgy gondolom, ez nemcsak a színházak, hanem a tanárok hibája is, mert megengedik, hogy egyáltalán eszükbe jusson elénekelni ezeket a szerepeket

– reagál Elīna Garanča. Az énekesnő szerint ha valakinek nagyobb hangja van, csábítást érezhet a drámaibb szerepek iránt, és talán jobban is érzi magát abban a repertoárban, de előbb el kell sajátítania a szükséges technikai készségeket.

A neves mezzoszoprán arra is kitér, hogy számára a bel canto stílus jelentette mindig a legnagyobb kihívást. „Egy bel canto-énekesből jó Verdi- vagy Wagner-énekes válhat, de aki eredetileg Wagner-énekes, az nem lesz képes bel cantót is énekelni, legalábbis egy ilyen esetről sem tudok” – teszi hozzá. Megemlíti, hogy amikor a fiatal énekesekre ráhúznak valamilyen skatulyát, korlátozzák a későbbi fejlődésüket, mert nem fognak más típusú felkéréseket kapni.

Mikor úgy döntöttem, hogy el fogom énekelni Carmen szerepét, semmi mást nem ajánlottak a színházak, mikor megcsináltam az első Kundrymat, el nem tudják képzelni, hány Wagner-felkérést kaptam.

Elmondása szerint ő már tudja, hová tart a pályán, és mit akar elérni, ezért tudja kezelni a hasonló helyzeteket, de egy iskolából frissen kikerült, huszonhét-huszonnyolc éves művész nincs ezzel tisztában. Ötven-hatvan éve pedig még nem is létezett ez a szélsőséges specializáció, mindenki mindent énekelt. Azóta azonban a zenekarok hangosabbak lettek, a színházak nagyobbak, de nem erővel, hanem megfelelő zengéssel kell betölteni a teret, megfelelő technikával a piano is hallható, még a legutolsó sorokban is. „Persze nagyon hatásos, amikor egy hatalmas hang bezengeti a teret, de a közönség bele is tud fáradni a nagy hangokba.

Kézen kell fogni a hallgatókat és vezetni [...], hogy előre dőljenek a székben, és füleljenek a hangra.

Ezt persze csak megfelelő technikával lehet elérni, sokszínűségre, gesztusokra, zenei dinamikákra van szükség.”

A beszélgetésben szóba kerülnek a rendezések is. Az énekesnő saját bevallása szerint mindig is jobban szeretett csapatban dolgozni, nem pedig egy személyben állni a reflektorfényben, szerencse, hogy mezzoszoprán hanggal rendelkezik. Ezek a szerepek ugyanúgy csodálatosak, mint a szopránok, még sincs az előadás minden terhe az előadó vállán. Pályája kezdete óta minden felkérésénél megkérdezi, ki a rendező, a karmester és a főszereplők, csak ezeknek a paramétereknek ismeretében tudja eldönteni, el akarja-e vállalni a szerepet. Ha egy rendezőt nem ismer, utánanéz, videókat keres korábbi munkáiról az interneten, megkérdezi róla a kollégákat.

A nézeteltérések ugyanakkor teljesen normálisak egy alkotói folyamatban, és aki nem tudja elfogadni, hogy a másiknak más a véleménye egy darabról, karakterről, annak nincs keresnivalója ezen a pályán.

A fiatal énekesek kapcsán szóba kerül, hogy Elīna Garanča egy akadémiát is szervezett, ami inkább egy versenyre hasonlít, a legjobbak rendszeresen fordulhatnak hozzá tanácsért. Sokszor nem is arra van szükségük, hogy megmondják nekik, mit csináljanak, hanem hogy tisztában legyenek a lehetőségekkel és azok várható következményeivel. Mivel ő aktív énekes, sokkal jobban tisztában van az aktuális tendenciákkal, követelményekkel, mint az, aki már nem lép színpadra, vagy esetleg soha nem is tette. Végezetül szóba kerülnek a hangfelvételek, Jan Bubák kiemeli, hogy az énekesnő hangjának sajátosságai jól érvényesülnek ebben az esetben is. „Utálom a felvételeket. Teljes szívemből” – érkezik a meglepő válasz. Az énekesnő bevallja, nagyon sok idejébe került, amíg meg tudta szokni, hogyan szól a hangja a mikrofonon keresztül, és persze jó hangmérnök is szükséges.

Örülök, ha szeretik a felvételeimet, de kérem, jöjjenek el, és hallgassanak meg élőben

– zárja a beszélgetést Elīna Garanča.

A teljes interjú angol nyelven elérhető:

Fejléckép: Elīna Garanča (fotó/forrás: Paul Schirnhofer / Deutsche Grammophon)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Színház

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjével egyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Vizuál

Ezekkel a programokkal hangolódhatunk a dívákra a Zene Házában

Már eddig is sok kapcsolódó esemény vezette fel a Dívák & Ikonok kiállítást, de ezután is számos izgalmas előadással, tárlatvezetéssel, egyéb programmal hangolódhatunk a dívákra. (GALÉRIÁVAL!)
Zenés színház

„A zene szeretet, hivatás és elköteleződés” – beszélgetés Mester Dávid zeneszerzővel

Operákat írt, versenyműveket komponál, e mellett színházban dolgozik: hol zenét szerez, máskor vezényel vagy épp a hangszereléssel bíbelődik. A Junior Prima-díjas zeneszerzőt egy próbafolyamat közepén értük utol.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.