Klasszikus

A fiatal karvezetők versenye eredményei

2006.03.17. 00:00
Ajánlom
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének-zenetanár és Karvezetés Tanszéke 2006. március 5-én harmadik alkalommal rendezte meg a Fiatal Karvezetők Országos Versenyét Lantos Rezső emlékére, melyen tizenkét versenyző indult.

A verseny célja, hogy lehetőséget teremtsen a pályakezdés küszöbén álló (4. és 5. éves) egyetemi és főiskolai hallgatók részére, hogy tudásukat megmutathassák, művészi, pedagógiai rátermettségüket pártatlan szakértői bizottság előtt bizonyíthassák.

Dr. Batta András rektor megnyitóját követően a délelőtti elődöntőben a Magyar Rádió Gyermekkara (karigazgató: Thész Gabriella) és az Angelica Leánykar (karigazgató: Gráf Zsuzsanna), a délutáni döntőben pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének-zenetanár és Karvezetés Tanszékének vegyeskara közreműködött. A verseny anyagát nagyrészt magyar szerzők művei, ezen belül is elsősorban Bartók Béla és Kodály Zoltán kompozíciói alkották, kiegészítve más zenetörténeti korszakokból vett szemelvényekkel.

A KÓTA által adományozott 50.000 Ft-os díjat Krasznai Gáspár (LFZE), a Zeneakadémia Alapítvány 80.000 Ft-os ösztöndíját Halas Dóra (LFZE), a Lantos Rezső Alapítvány 150.000 Ft-os díját Molnár Gabriella (LFZE) hallgató nyerte. A Lantos Rezső Alapítvány által felajánlott 50.000,- Ft-os közönségdíjat szintén Halas Dóra kapta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Plusz

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.