Klasszikus

A fiatalokra koncentrál a Bartók Emlékház

2014.05.19. 11:00
Ajánlom
Az internet adta lehetőségek jobb kiaknázását és a fiatalok megszólítását állította programja középpontjába a budapesti Bartók Béla Emlékház március 1-jével kinevezett új igazgatója, Király Csaba.

A Liszt-díjas zongora- és orgonaművész sajtótájékoztatón ismertette vezetői terveit a II. kerületi, Csalán úti emlékházban. Ezek között szerepel a honlap idegen, köztük ázsiai nyelvekre való lefordítása és a házban tartott hangversenyek élő online közvetítése - hangsúlyozta az informatikus múlttal is rendelkező muzsikus. Az ifjúság megszólítását gyerekprogramokkal, az iskolás korosztálynak szóló zenepedagógiai foglalkozásokkal, valamint a fiatal, pályakezdő előadóknak és zeneszerzőknek nyújtott bemutatkozási lehetőséggel kívánja elérni - mondta Király Csaba, aki Szirányi János tizenkét éves igazgatósága után vette át az emlékház vezetését.

Az őszi ifjúsági programok között lesz Földes Imre zenetudós előadássorozata A kékszakállú herceg váráról, valamint Gombos László zenetörténész sorozata Bartók és a gyermekek címmel. Bartók népzenei örökségének ápolására népdaléneklési versenyt rendeznek a komponista által gyűjtött népdalokból, valamint egész napos népzenei találkozót is tartanak majd, amelyen a hangszeres előadóknak is fontos szerepet szánnak. A fiatal művészeket mesterkurzusokkal és a "fiatal művészek pódiumával" várják. Arra is bátorítják az ifjú muzsikusokat, hogy akár diplomakoncertjüket is rendezzék az emlékházban. A fiatal zeneszerzők szerzői esteket adhatnak - így ősbemutatók is elhangozhatnak. Király Csaba tovább bővítené az elődje által kiépített kapcsolatokat. "A Bartók Rádióval együttműködési megállapodást szeretnék kötni, mely magában foglalná a koncertek felvételeit és közvetítését is. A Zeneakadémia rektorával, Vigh Andreával is beszéltem, és nagyon támogatóan állt a terveinkhez. Felmerült például kihelyezett órák tartása" - ecsetelte a muzsikus, aki tervei ismertetése előtt néhány rövid Bartók-darabot is elzongorázott.

Jövőre lesz a zeneszerző halálának 70. évfordulója, amelyről méltó módon szeretnének megemlékezni - hangsúlyozta. A 2015-ös tervek közé tartozik Kubínyi Tamás Bartók-kutató előadássorozata a zeneszerzőről, elsősorban az ifjúsághoz szólva. Ugyancsak a tervek között szerepel egy nagy magyar zongoristákat felvonultató egész éves sorozat, a meghívottak listája "a fiatal, befutott zongoristáktól egészen Kocsis Zoltánig terjedne" - fogalmazott Király Csaba, aki egy nemzetközi zenei verseny tervét is dédelgeti. Bartók Béla 1932-től 1940-ig lakott a Csalán úti épületben.

Bartók egykor bérelt otthonát, a Főváros 1981-ben építette át Emlékházzá, ifjabb Bartók Béla anyagi hozzájárulásával. Halála után 2 évvel, 1996-ban, Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogutódja, kezdeményezte az Emlékház felújítását, illetve bővítését. A jogörökös 2006-ban kapott lehetőséget arra, hogy a felújítási és kiállítótér bővítési munkákat, saját költségén és saját kivitelezésben elkészíttesse és természetbeni adományként átadja. A rekonstrukció során a ház csaknem teljesen visszanyerte hajdani állapotát, és lehetőség nyílt arra, hogy Bartók Béla eredetileg is e házban lévő bútorai és tárgyai kiállíthatók legyenek az által, hogy a jogörökös kibővítette a tulajdonában lévő hagyatékból az Emlékházban ingyenesen letétbe helyezett részt, így a tárgyi hagyaték csaknem teljes egésze megtekinthetővé vált a látogatók számára


Az új igazgató, Király Csaba a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerzett orgona-, majd zongoraművészi diplomát 1989/90-ben. Számos hazai és nemzetközi zongoraverseny győztese, Európán kívül koncertezett többek között Japánban, Kínában és Dél-Koreában, az Egyesült Államokban és Kanadában, valamint Egyiptomban és Indiában is.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.