Klasszikus

A fiatalokra koncentrál a Bartók Emlékház

2014.05.19. 11:00
Ajánlom
Az internet adta lehetőségek jobb kiaknázását és a fiatalok megszólítását állította programja középpontjába a budapesti Bartók Béla Emlékház március 1-jével kinevezett új igazgatója, Király Csaba.

A Liszt-díjas zongora- és orgonaművész sajtótájékoztatón ismertette vezetői terveit a II. kerületi, Csalán úti emlékházban. Ezek között szerepel a honlap idegen, köztük ázsiai nyelvekre való lefordítása és a házban tartott hangversenyek élő online közvetítése - hangsúlyozta az informatikus múlttal is rendelkező muzsikus. Az ifjúság megszólítását gyerekprogramokkal, az iskolás korosztálynak szóló zenepedagógiai foglalkozásokkal, valamint a fiatal, pályakezdő előadóknak és zeneszerzőknek nyújtott bemutatkozási lehetőséggel kívánja elérni - mondta Király Csaba, aki Szirányi János tizenkét éves igazgatósága után vette át az emlékház vezetését.

Az őszi ifjúsági programok között lesz Földes Imre zenetudós előadássorozata A kékszakállú herceg váráról, valamint Gombos László zenetörténész sorozata Bartók és a gyermekek címmel. Bartók népzenei örökségének ápolására népdaléneklési versenyt rendeznek a komponista által gyűjtött népdalokból, valamint egész napos népzenei találkozót is tartanak majd, amelyen a hangszeres előadóknak is fontos szerepet szánnak. A fiatal művészeket mesterkurzusokkal és a "fiatal művészek pódiumával" várják. Arra is bátorítják az ifjú muzsikusokat, hogy akár diplomakoncertjüket is rendezzék az emlékházban. A fiatal zeneszerzők szerzői esteket adhatnak - így ősbemutatók is elhangozhatnak. Király Csaba tovább bővítené az elődje által kiépített kapcsolatokat. "A Bartók Rádióval együttműködési megállapodást szeretnék kötni, mely magában foglalná a koncertek felvételeit és közvetítését is. A Zeneakadémia rektorával, Vigh Andreával is beszéltem, és nagyon támogatóan állt a terveinkhez. Felmerült például kihelyezett órák tartása" - ecsetelte a muzsikus, aki tervei ismertetése előtt néhány rövid Bartók-darabot is elzongorázott.

Jövőre lesz a zeneszerző halálának 70. évfordulója, amelyről méltó módon szeretnének megemlékezni - hangsúlyozta. A 2015-ös tervek közé tartozik Kubínyi Tamás Bartók-kutató előadássorozata a zeneszerzőről, elsősorban az ifjúsághoz szólva. Ugyancsak a tervek között szerepel egy nagy magyar zongoristákat felvonultató egész éves sorozat, a meghívottak listája "a fiatal, befutott zongoristáktól egészen Kocsis Zoltánig terjedne" - fogalmazott Király Csaba, aki egy nemzetközi zenei verseny tervét is dédelgeti. Bartók Béla 1932-től 1940-ig lakott a Csalán úti épületben.

Bartók egykor bérelt otthonát, a Főváros 1981-ben építette át Emlékházzá, ifjabb Bartók Béla anyagi hozzájárulásával. Halála után 2 évvel, 1996-ban, Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogutódja, kezdeményezte az Emlékház felújítását, illetve bővítését. A jogörökös 2006-ban kapott lehetőséget arra, hogy a felújítási és kiállítótér bővítési munkákat, saját költségén és saját kivitelezésben elkészíttesse és természetbeni adományként átadja. A rekonstrukció során a ház csaknem teljesen visszanyerte hajdani állapotát, és lehetőség nyílt arra, hogy Bartók Béla eredetileg is e házban lévő bútorai és tárgyai kiállíthatók legyenek az által, hogy a jogörökös kibővítette a tulajdonában lévő hagyatékból az Emlékházban ingyenesen letétbe helyezett részt, így a tárgyi hagyaték csaknem teljes egésze megtekinthetővé vált a látogatók számára


Az új igazgató, Király Csaba a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerzett orgona-, majd zongoraművészi diplomát 1989/90-ben. Számos hazai és nemzetközi zongoraverseny győztese, Európán kívül koncertezett többek között Japánban, Kínában és Dél-Koreában, az Egyesült Államokban és Kanadában, valamint Egyiptomban és Indiában is.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.