Klasszikus

A fiatalokra koncentrál a Bartók Emlékház

2014.05.19. 11:00
Ajánlom
Az internet adta lehetőségek jobb kiaknázását és a fiatalok megszólítását állította programja középpontjába a budapesti Bartók Béla Emlékház március 1-jével kinevezett új igazgatója, Király Csaba.

A Liszt-díjas zongora- és orgonaművész sajtótájékoztatón ismertette vezetői terveit a II. kerületi, Csalán úti emlékházban. Ezek között szerepel a honlap idegen, köztük ázsiai nyelvekre való lefordítása és a házban tartott hangversenyek élő online közvetítése - hangsúlyozta az informatikus múlttal is rendelkező muzsikus. Az ifjúság megszólítását gyerekprogramokkal, az iskolás korosztálynak szóló zenepedagógiai foglalkozásokkal, valamint a fiatal, pályakezdő előadóknak és zeneszerzőknek nyújtott bemutatkozási lehetőséggel kívánja elérni - mondta Király Csaba, aki Szirányi János tizenkét éves igazgatósága után vette át az emlékház vezetését.

Az őszi ifjúsági programok között lesz Földes Imre zenetudós előadássorozata A kékszakállú herceg váráról, valamint Gombos László zenetörténész sorozata Bartók és a gyermekek címmel. Bartók népzenei örökségének ápolására népdaléneklési versenyt rendeznek a komponista által gyűjtött népdalokból, valamint egész napos népzenei találkozót is tartanak majd, amelyen a hangszeres előadóknak is fontos szerepet szánnak. A fiatal művészeket mesterkurzusokkal és a "fiatal művészek pódiumával" várják. Arra is bátorítják az ifjú muzsikusokat, hogy akár diplomakoncertjüket is rendezzék az emlékházban. A fiatal zeneszerzők szerzői esteket adhatnak - így ősbemutatók is elhangozhatnak. Király Csaba tovább bővítené az elődje által kiépített kapcsolatokat. "A Bartók Rádióval együttműködési megállapodást szeretnék kötni, mely magában foglalná a koncertek felvételeit és közvetítését is. A Zeneakadémia rektorával, Vigh Andreával is beszéltem, és nagyon támogatóan állt a terveinkhez. Felmerült például kihelyezett órák tartása" - ecsetelte a muzsikus, aki tervei ismertetése előtt néhány rövid Bartók-darabot is elzongorázott.

Jövőre lesz a zeneszerző halálának 70. évfordulója, amelyről méltó módon szeretnének megemlékezni - hangsúlyozta. A 2015-ös tervek közé tartozik Kubínyi Tamás Bartók-kutató előadássorozata a zeneszerzőről, elsősorban az ifjúsághoz szólva. Ugyancsak a tervek között szerepel egy nagy magyar zongoristákat felvonultató egész éves sorozat, a meghívottak listája "a fiatal, befutott zongoristáktól egészen Kocsis Zoltánig terjedne" - fogalmazott Király Csaba, aki egy nemzetközi zenei verseny tervét is dédelgeti. Bartók Béla 1932-től 1940-ig lakott a Csalán úti épületben.

Bartók egykor bérelt otthonát, a Főváros 1981-ben építette át Emlékházzá, ifjabb Bartók Béla anyagi hozzájárulásával. Halála után 2 évvel, 1996-ban, Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogutódja, kezdeményezte az Emlékház felújítását, illetve bővítését. A jogörökös 2006-ban kapott lehetőséget arra, hogy a felújítási és kiállítótér bővítési munkákat, saját költségén és saját kivitelezésben elkészíttesse és természetbeni adományként átadja. A rekonstrukció során a ház csaknem teljesen visszanyerte hajdani állapotát, és lehetőség nyílt arra, hogy Bartók Béla eredetileg is e házban lévő bútorai és tárgyai kiállíthatók legyenek az által, hogy a jogörökös kibővítette a tulajdonában lévő hagyatékból az Emlékházban ingyenesen letétbe helyezett részt, így a tárgyi hagyaték csaknem teljes egésze megtekinthetővé vált a látogatók számára


Az új igazgató, Király Csaba a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerzett orgona-, majd zongoraművészi diplomát 1989/90-ben. Számos hazai és nemzetközi zongoraverseny győztese, Európán kívül koncertezett többek között Japánban, Kínában és Dél-Koreában, az Egyesült Államokban és Kanadában, valamint Egyiptomban és Indiában is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.